DOMOV

Kam za prvi maj?

Pripravili smo vam nekaj idej, kam za prvi maj.

V zgodnji pomladi, ko se zima počasi poslavlja, si zaželimo, da bi se odpravili kam na lepše. Toplejši in daljši dnevi so več kot primerni, da ideje tudi uresničimo. Toda kam? Katere destinacije so za prvi maj najbolj primerne in kje se zagotovo ne bomo več srečali s snegom in nizkimi temperaturami? Pripravili smo vam nekaj idej, kamor se lahko odpravite z nami ali v lastni režiji za prvi maj. Preverite, kje se skrivajo najlepši kotički za preživljanje prvomajskih praznikov.

 

Sicilija za prvi maj

Prvi maj v Andaluziji

Libanonska pravljica za prvi maj

Prvi maj v Dordonji, francoski Toskani

 

SICILIJA ZA PRVI MAJ

restavracija na Siciliji za prvi majDežela na jugu Italije je najlepša prav v pomladnih mesecih. Izognili se boste trumam turistov, ki se na Sicilijo valijo v prevročih poletnih mesecih, za dovolj pogumne pa bo že možen skok v morje. Gorato srce otoka, ki vas bo pričakalo odeto v čudovit kolaž barv, obkroža rajska obala, kjer dehti bujno mediteransko rastje. Največja znamenitost je gotovo spoštovanje vzbujajoči in še vedno delujoči vulkan Etna. Za Sicilijo, pomembno strateško ozemlje, so se bojevala mnoga ljudstva, ki nam s svojo umetnostnozgodovinsko zapuščino danes nudijo neprecenljive užitke. Naj omenimo le veličastne grške dorske templje, ki s svojo mogočnostjo jemljejo dih, in pa nežno okrasje arabsko-normanske arhitekture.

 

Za gurmane je tukaj odlična kulinarika – ne pozabite poskusiti sladkih cannolov, odličnega pistacijevega ali mandljevega sladoleda, za hitro potešitev lakote pa si privoščite arancino, ocvrte riževe kroglice, polnjene z dišečim ragujem ali pistacijevim pestom. Odlična so tudi vina, še posebno na področju Etne najdete številne lokalne vinske ponudnike, kjer boste lahko poskusili vrhunsko kapljico.

 

Otok je velik, zato je morda bolje, če se nanj odpravite večkrat in prvič raziščete vzhodno obalo, drugič pa zahodni del. Na Sicilijo se lahko hitro odpravite z nizkocenovnimi letalskimi družbami, ki letijo z nam najbližjih italijanskih letališč.

 

PRVI MAJ V ANDALUZIJI

Pokrajina Andaluzija se nahaja na jugu Španije, njena zgodovina sega vse do rimskega imperija, danes pa navdušuje z izjemno kulturno dediščino, okusnimi tapasi, temperamentnim flamenkom, odličnim sherryjem in čudovitimi plažami na Costa del Sol.

 

Začetek maja prinese dober razlog za obisk Andaluzije, saj se v kar dveh mestih odvijata festivala, ki jih ne gre zamuditi. V Granadi, ki slovi po mogočni palači Alhambri in vrtovom Generalife, se odvija t.i. festival majskih križev (Cruces de Mayo), ki izvira še iz rimskih časov. V središče mesta prinesejo velike tri metrske lesene križe in jih okrasijo z najrazličnejšim cvetjem v beli in rdeči barvi, vse skupaj pa spremljajo glasbeni nastopi, sherry in tapasi. Enak festival se odvija tudi v Cordobi, kjer lahko prisostvujete še pri enem dogodku – fešti notranjih dvorišč (Fiesta de los patios). Cordoba namreč slovi po čudovito okrašenih notranjih dvoriščih hiš in v času festivala so slednja še dodatno dekorirana z rožami, skulpturami in mozaiki. Prava paša za oči!

 

Seveda ne pozabite tudi na Sevillo ob reki Guadalquivir, kjer lahko v starem mestnem jedru ob številnih tapasih in odličnem vinu začutite utrip andaluzijske prestolnice, obiščete predstavo flamenka ali pa se s čolnom zapeljete po kanalu na trgu Plaza de España. Ne izpustite pa tudi mogočne katedrale in kraljevega alkazarja.

 

Andaluzija skriva še en biser, majhno vasico, ki je bila nekoč del t.i. »belih vasic«, a ko so jo uporabili za promocijo filma o Smrkcih, so vse hišice prebarvali v modro. Juzcar, vasica Smrkcev, je tako čez noč zaslovela, na sprehodu pa lahko na skoraj vsaki fasadi naletimo na Smrketo, Gargamela, Ata Smrka in druge …

 

Ne čakajte na maj, v Andaluzijo lahko odpotujete še prej! Prepričajte se sami!

 

Andaluzija je res veličastna!

 

LIBANONSKA PRAVLJICA ZA PRVI MAJ

Majhno državo na Bližnjem vzhodu, ki meri malce več kot 10.000 m2, in kjer se v zadnjih letih spet razvija turizem, je zares vredno obiskati. Na jugu meji z Izraelom, na severu in vzhodu pa s Sirijo. Če do sedaj poznate samo libanonske kulinarične dobrote, je sedaj čas, da za prvi maj spoznate tudi deželo samo. Kljub majhnosti je Libanon preplet pomembnih zgodovinskih mest in čudovite naravne dediščine.

 

Presenetil vas bo Bejrut, Pariz Bližnjega vzhoda, ki s francoskim šarmom očara vsakega obiskovalca. Center mesta je urejen in čist in tako nimate občutka, da ste na Bližnjem vzhodu. Moderne arhitekture, ki vedno bolj zakrivajo nekdanje razdejanje državljanske vojne, počasi prestolnico spreminjajo v elitno in mondeno mesto. Za doživetje pravega Libanona bo potrebno drugam!

 

Ker vam vožnje v kaotičnem libanonskem prometu ne priporočamo, se naokoli pomikajte z javnim prometom, vožnja z avtobusom sicer ni najhitrejša varianta, vsekakor pa je prava pustolovščina. Če nimate na voljo veliko časa, najemite avto, a s šoferjem, tako bo lažje … in bolj varno.

 

Pravi Libanon boste začutili že v Biblosu, 40 km severno od Bejruta, kjer vas bo najstarejše naseljeno mesto popolnoma prevzelo, še posebno čudovit je arheološki park s feničanskimi, rimskimi in križarskimi ostanki, po ogledih pa si privoščite ribje specialitete v kateri izmed številnih restavracij v mestu. Južno od Bejruta vas bo očaral Sidon, nekdaj najpomembnejšo feničansko mesto z mogočno križarsko utrdbo, in kjer poskusite prave libanonske meze – humus, foul, tabbouleh in manakeesh!

 

Če ste si za Libanon vzeli vsaj pet dni časa, obiščite še libanonsko podzemlje! Libanon skriva čudovit preplet podzemnih jam, med katerimi najbolj izstopa jama Jeita, ki meri kar 9 km, obišče pa se jo lahko le z ladjo. Ljubitelji narave ne smete izpustiti čudovitih cedrovih gozdov v rezervatu Chouf, v bližini pa se nahaja tudi ena izmed lepših palač iz 19. stol. – palača Beiteddine s pestro zgodovino!

 

Pobliže spoznajte Libanon!

 

PRVI MAJ V DORDONJI, FRANCOSKI TOSKANI

Dordonja oz. fr. Dordogne je departma v jugozahodni Franciji. Poimenovali so jo po istoimenski glavni reki. Težko bi našli pokrajino, ki je bolj francoska glede na številnost privlačnih gradov, slikovitih vasi in utrjenih mest, odličnost prazgodovinskih jamskih poslikav ter glede na izvrstnost kulinarike. Lahko bi jo primerjali s Toskano, zdi pa se, da vas bo očarala še bolj!

 

Ker ni pretirano turistična destinacija in morda na zemljevidu popotnikov še malce neodkrita, jo priporočamo kot popolno destinacijo za prvi maj, kjer se boste elegantno izognili množicam turistov.

 

Bolj znana sta dva kraja – mogočni Rocamadour – že od daleč se odpre čudovit razgled na mesto s cerkvami in utrdbami, pripeto na strmi pečini nad globokim kanjonom reke Alzou, ter  prazgodovinska jama Lascoux. Posebnost jame, ki so jo odkrili leta 1940, so izjemne paleolitske stenske poslikave bikov, bizonov in konj. Preštevilni obiskovalci in podnebne spremembe so slikam povzročale vedno več škode, zato so originalno jamo zaprli. Leta 2016 so odprli verodostojno kopijo in multimedijsko predstavitev v novi podzemni zgradbi, ki je že sama po sebi umetniško delo.

 

Poleg omenjenih krajev, pa Dordonja skriva tudi romantične srednjeveške vasice. Tik nad gladino Dordonje, stisnjena pod velikanskimi previsnimi skalami, leži vasica La Roque-Gageac, ki velja za eno izmed najlepših francoskih vasi. Podobno oznako nosi tudi Saint-Léon-sur-Vézère, ki leži v okljuku reke Vézère. Nadvse privlačna vasica s prepletenimi ulicami, kjer so vse hiše iz enakega lokalnega kamna, tudi strehe, se lahko pohvali kar z dvema gradovoma, najimenitnejša pa je nekdanja samostanska cerkev iz 12. stol., ki je ena najstarejših romanskih cerkva v regiji.

 

Če vam raziskovanja še ni dovolj, obiščite Monpazier, eno najlepših utrjenih mest v Dordonji. Leta 1284 ga je ustanovil angleški kralj Edvard I. Mesto je pravokotne oblike z mrežo pravilno razporejenih ulic, in s slikovitim glavnim trgom, ki je tudi pravokoten. V mestu ne zamudite tržnega dne, saj je takrat še posebno pestro!

 

V gradovih Dordonje se boste počutili kot plemiči!

 

Prijavite se zdaj!

 

Napolnite kovček in gremo!

 

Prvi maj je idealen čas za popotniška odkrivanja bližnjih in daljnih krajev. Prvič v letu lahko spojimo nekaj dela prostih dni in se z najbližjimi odpravimo na razstiranje horizontov. V vaših odkrivanjih vam bomo stali vedno ob strani s pravimi nasveti, opisi skritih kotičkov, na katere mogoče niste nikoli pomislili in poskrbeli, da bo vaša naslednja prvomajska dogodivščina razlog za mnoga obujanja spominov z najbližjimi.

 

Kam za prvi maj?