DOMOV

Kam na morje? Nekaj predlogov za najlepše počitnice

Vsakdo izmed nas si po zelo zahtevnem začetku leta zasluži ustrezen oddih, med katerim si napolni baterije za nove izzive. Tako se nam s prvimi otoplitvami v letu vedno pogosteje poraja vprašanje: kam na morje? Kam na tisti ravno pravi skok v slano vodo? Kam na ravno prav okusen grižljaj prave jadranske ribe? Spodaj si lahko preberete najboljše nasvete kam na morje in kaj se tam izplača videti.

 

 

Slovenci se na morje najpogosteje odpravimo k naši južni sosedi Hrvaški. Jasno, svetovno znane plaže v kombinaciji z relativno kulturno bližino okolja so smiselna odločitev. Prav tako naravna senca, ki je imajo v Dalmaciji, biseru Jadrana, v obilju. Jadransko morje vsekakor predstavlja logično odločitev, a ni edina. Če bi radi dobili nekaj (ne)vsakdanjih predlogov kam na morje, si preberite spodnji seznam. Namig, na zemljevidu lahko kliknete na lokacijo in odprlo se vam bo okence z več podatki in multimedijsko vsebino!

 

Lastovo

Makarska

Korčula

 

Lastovo

 

Ko se pri nas vprašamo kam na morje, nam najprej na pamet pade Lastovo. Lastovski arhipelag oz. otočje je ena najbolj mističnih lokacij za počitnice na Jadranu. Otok, je dolgo bil zaprt za tuje turiste. Zaradi lege globoko v Jadranskem morju je namreč bil pomembna vojaška postojanka v drugi polovici 20. stoletja. Takrat je otok doživel hudo zmanjšanje prebivalstva, saj je življenje zaradi vseh restrikcij bilo ekonomsko oteženo. Ravno to je pa prineslo otoku nov čar po odprtju vrat potnikom.

 

 

Otok je namreč vse prej kot masovna turistična atrakcija in upamo, da bo tako tudi ostalo. Na otoku se nahaja samo en hotel, odprt za goste. Če ste ljubitelji pravih naravnih plaž ali iščete robinzonsko izkušnjo, potem je Lastovo pravi naslov za vas! A to ni vse! V središču otoka se nahaja tudi samo naselje Lastovo, ki se ga z obale ne vidi. Tako se je lokalno prebivalstvo skrivalo pred gusarji in ostalimi plenilci. V vasi boste poleg čudovitega knežjega dvora lahko videli tudi svojevrstne dimnike, fumare, ki spominjajo na majhne minarete.  Poleg tega pa na otoku lahko obiščete ostanke vojaške baze JLA, “garažo” za podmornico, starokrščansko baziliko, čudovito cerkev sv. Kozme in Damjana. Ko se sprašujete, kam na morje, želite pa tudi doživeti prvovrstno kulturno izkušnjo, ne izpustite Lastova!

Makarska riviera

 

Ko se spuščate ob jadranski obali proti jugu, vas nekje pri Omišu pričaka ogromno Biokovo. Čudovit primerek dinaridov vas vabi, da pokukate v zaliv, kjer za vas skriva mali biser. Reče se mu Makarska. Mesto je bilo vekomaj prisotno ob obali, saj so našli arheološke ostanke naselbin, ki segajo celo v bronasto dobo! Kasneje je bilo pomembna postojanka za morske roparje, pod Turki doživljalo težje čase in potem ponovno vzcvetelo pod beneško nadoblastjo.

 

A zgodovinsko ozadje je manj pomembno. Pomembno je, da je ta del obale pod Biokovim enostavno prečudovit. Zalivi, ki skrivajo odlične možnosti za plavanje, so odličen odgovor na vprašanje kam na morje letos. Čudovite steze vas bodo skozi gozdni park Osejava pripeljale do čudovitih plaž z naravno senco in najlepšim morjem. Lahko pa obiščete tudi samo Biokovo, ob vznožju katerega se skrivajo tudi botanični park in v steno vgrajen grad! Makarska riviera poleg čudovitega morja in naravnih znamenitosti ponuja tudi mnoge muzeje in druge kulturne vsebine. Nekatere izmed njih smo podrobneje opisali v našem članku, posvečenem Makarski rivieri.

Korčula

 

Če se odločite, da je trajekt eden izmed sprejemljivih načinov potovanja, potem moramo priporočiti Korčulo. Otok Marka Pola. Korčula je ena izmed prvih asociacij, ko premišljujemo kam na morje. Otok, kjer se je po legendi rodil Marko Polo vsako leto privablja trume počitnikarjev, pa tudi popotnikov lačnih čudovite narave in kulturnih znamenitosti. Vsekakor je ena boljših odločitev za počitnikovanje na Jadranu.

 

 

Mediteranska narava se na Korčuli kaže v svoji najlepši luči. Dolge plaže, obrasle z dišečimi borovci, čudoviti vinogradi, ki dajo grozdje za odlično vino in obilje naravne sence vas ne pustijo ravnodušnih. Na Korčuli je več kot dovolj možnosti za treking, sprehode po čudoviti naravi in za kopanje v neokrnjenem, čistem morju. Za tiste, ki bi se iz narave radi umaknili v področje kulturnega je pa tudi poskrbljeno. V etno hiši Barilo v mestecu Blato si lahko ogledate čudovito etnološko zbirko, ki jo člani družine Marinović Barilo zbirajo in dopolnjujejo že desetletja.

 

Poskusili smo zbrati nekaj destinacij, ki zadovoljijo okus tako tistih, ki si želite samo zasluženega počitka, kot tistih, ki iščejo tudi drugačne vrste vsebine. Verjamemo, da je vsako izmed izbranih letovišč na svoj način posebno in da boste našli nekaj zase. Najsi gre za zgodovinske ostaline, čudovite naravne znamenitosti ali pa kulturno ponudbo. Vsekakor vam želimo prečudovito bivanje in nabiranje spominov, saj so ti vredni največ.

Oznake: