DOMOV

Hrvaški otoki

Rajski oddih v neokrnjeni naravi

Smo med drugim valom pandemije novega koronavirusa. V vmesnem zatišju smo mogoče uspeli skočiti na nekoliko okrnjene počitnice, a v globalu so se potovanja precej ustavila. Sedaj, ko je jesen v polnem razmahu, se pa pri mnogih poraja želja po letos nekoliko spregledanem segmentu življenja – vandranju! Nekomu se toži po dobrem kozarcu vina z nepozabnim razgledom na kakšnem toskanskem gričku. Drugim se v mislih potikajo hrvaški otoki in zapenjeni valovi ob kamnitih obalah. Tretjim pa tisti posebni občutek pomembnosti, ki ga doživiš samo na letališču čakajoč na let v daljave.

 

Danes so to samo skomine. Jutri, verjamemo, znova realnost. V prihajajoči seriji besedil vam bomo zato predstavili nekaj lokacij, koristnih nasvetov in idej za toplejši del naslednjega leta. Za začetek bodo pa glavna tema hrvaški otoki. Zakaj? Razlogov je več. Na hrvaške otoke se vsako leto brez dvoma odpravi največja truma slovenskih popotnikov. Drugi razlog pa je, da so mogoče hrvaški otoki nekako preveč samoumevni. Nekako smo jih navajeni in se nas njihova lepota ne dotakne.

 

Zato je potrebno mogoče pogledati malo čez planke. Hrvaška obala in hrvaški otoki so namreč eni najlepših na svetu. Nekatere plaže so bile izbrane tudi za najlepše na svetu! Na turkizni Jadran prihajajo na svoj oddih tudi zvezdniki svetovnega kova. Skratka, poglejmo si, zakaj je še vedno vredno še kako obiskati hrvaške otoke.

 

Preskoči vsebino:

 

  1. Malo faktografije
  2. Pestra zgodovina
  3. Odlična hrana
  4. Nazaj k naravi
  5. Hrvaški otoki

 

Malo faktografije

 

Hrvaška je otoški velikan. Ob obali naše južne sosede se nahaja namreč krepko več kot 1000 otokov, otočkov in grebenov. 47 hrvaških otokov je naseljenih, največja izmed njih sta nam pa tudi ena izmed najbližjih – Cres in Krk. Na otokih se prebivalci preživljajo večinoma s poljedelstvom, ribolovom in, seveda, s turizmom.

 

Zaradi neugodnih razmer se je na otokih populacija zmanjševala skoraj celotno 20. stoletje, v dobrem zadnjem desetletju se pa število prebivalcev znova pobira. Mnogo tega gre pripisati razvoju turizma in novih možnosti za zaslužek, ter dejstvo, da so prebivalci v notranjosti Hrvaške na hrvaških otokih podedovali objekte od svojih prednikov.

 

Danes je večinsko prebivalstvo na otokih hrvaško, v preteklosti smo pa tukaj našli tudi mnogo Italijanov, Grkov in drugih pomorskih narodov.

Pestra zgodovina

 

Hrvaški otoki so vedno sloveli kot kotel, v katerem se je mešalo mnogo različnih kultur. Kot gnezda sredi morja, primerna za trgovanje, ribolov, skrivanje pred sovražniki … so vabili ljudi k naseljevanju. Nekateri otoki so poseljeni (vsaj) že od antike, ker so Grki ustanavljali svoje kolonije po otokih. Po hrvaških otokih so se sprehajali tako stari Grki, kot rimska gospoda, pa tudi narodi z vseh vetrov, od koder plujejo ladje.

 

 

Vsem je znana pomembnost in svetovna slava Dubrovnika na celini, a na otokih najdemo tudi več kot dovolj zgodovinskih biserov, ki bi jih bilo nujno obiskati. Najdemo lahko vse od starodavnih cerkva, takoimenovanih rimskih vil rustic, v skalo vklesanih osamelih samostanov, kot je pustinja Blaca …

Namig: Za širitev obzorij in podoživetje preteklih časov je več kot dovolj možnosti, sploh v družbi vrhunskega vodnika, ki vam pričara davno minule čase.

Odlična hrana

 

Nič ne poživi telo in duha kot mediteranska prehrana in te dobite na hrvaških otokih v izobilju. Po plavanju v osvežujočem morju se lahko odločite za množico mediteranskih jedi. Po celoletnem boju z našo kalorično srednjeevropsko prehrano je čas, da pozdravimo naše telo in duha. Ni skrivnost, da je prehrana eden izmed dejavnikov, zaradi katerega v obmorskih evropskih krajih prebivalstvo doživlja visoko starost.

 

Brez oljk in olivnega olja enostavno ne gre. Iz teh starodavnih izkrivenčenih dreves obirajo slastne sadeže, ki se priležejo vsaki jedi. Iz njih tudi stiskajo “eliksir življenja”, olivno olje. Dalje, iz teh sadežev asketskega izgleda proizvajajo kozmetiko, ekstrakte dajejo v mila, kreme, mazila, eterična olja …

Zelene olive na hrvaških otokih

Eliksir življenja

 

Kaj pa kakšen izlet z ladjico okoli rajskega hrvaškega otoka, med katerim vam kapitan speče ribo na žaru, medtem ko se namakate v odročnem zalivčku? Tudi to je čudovita opcija! Veliko otokov ponuja dnevne izlete z ladjami. Z izkušenim kapitanom se odpravite na robinzonijado, med katero odkrivate zgodovino in naravo hrvaških otokov.

 

Namig: na tej povezavi si poglejte najboljše restavracije, lično urejene po regijah.

Nazaj k naravi

 

Za ljubitelje narave in pohodništva je več kot dovolj opcij za iskanje nove povezanosti z naravo. Hrvaški otoki so prepleteni s pohodniškimi stezami, ki vodijo med gostim rastjem, po golem kamenju in oljčnimi gaji. Na poti lahko najdete tudi majhne kmetije, ki se skrivajo v notranjosti, kjer si lahko privoščite okrepčilo ali kakšen kvaliteten mlečni proizvod.

 

Lahko pa si tudi namesto hotela izberete alternativno namestitev, recimo kakšen ekološki apartma? Ekološko kmetijo? Na tej povezavi si lahko ogledate goro namestitve, ki izpolnjuje razne ekološke in trajnostne standarde.

 

Namig: za uspešne pohode priporočamo aplikacijo Komoot. Na tej povezavi najdete primer pohodniške steze na Braču.

 

Hrvaški otoki

 

Upamo, da smo vas v tem hladnem obdobju z nekaj kratkimi idejami uspeli malo pogreti. Na naslednjih povezavah pa lahko poiščete nekoliko bolj poglobljene ideje, potopise, ali pa samo branje za beg pred zimsko sivino, v kateri smo trenutno 🙂

  1. Lastovo
  2. Korčula