DOMOV

5 razlogov za počitnice na Dugem otoku

Najlepše iz Dalmacije

Dugi otok je največji otok zadarskega arhipelaga in že samo ime nakazuje na njegovo izjemno dolžino (kar 45 km). Otok zaznamuje razgibana obala, kjer se čudovite peščene plaže izmenjujejo s strmimi klifi. Dugi otok je raj za ljubitelje neokrnjene narave, saj očara z mogočnim Narodnim parkom Telašćica s slanim jezerom Mir ter čudovito plažo Sakarun, ki velja za eno izmed najlepših peščenih plaž Jadrana s turkizno barvo morja.

 

Plaža Sakarun

Čudovita peščena plaža Sakarun velja za eno izmed najlepših plaž Jadrana! Drobni beli kamenčki ustvarjajo nepozabno turkizno barvo vode, morje je zelo plitvo in tudi 500 m od obale ne preseže globine 1 m! Enkratna priložnost za romantične sprehode in čofotanje v plitvini! Do plaže vas iz vasice Božava pripelje turistični vlakec.

 

Plaža in zaliv

Svetovno znana plaža Sakarun

Svetilnik Veli Rat

Leta 1849 zgrajen svetilnik z višino 42 metrov velja za najvišji svetilnik na Jadranu. Mesto, kjer stoji, je danes priljubljena točka za opazovanje sončnega zahoda.

Svetilnik na Velem Ratu, Dugi otok

Svetilnik je ladjam kazal pot

Naravni park Telašćica

Na jugovzhodnem delu otoka se nahaja prostran zaliv Telašćica, ki ga obdaja 13 manjših otočkov. Telašćica, ki je del Narodnega parka Kornati, spada med lepše zalive Jadrana. Park navdušuje s strmimi naravnimi klifi, ki se dvigajo kar 200 m nad morsko gladino in slanim jezerom Mir, kjer se lahko poleti tudi osvežite, saj se v njem nahaja izjemno zdravilno blato. Telašćica ponuja izjemne naravne zaklade, že kratek sprehod po parku med oljkami, figami in dišečimi borovci vas bo navdal z energijo!

 


Prikupna vasica Sali

Sali velja za glavno mestece otoka. Na ljubki rivi si lahko privoščite kavo, si ogledate gotsko župnijsko cerkvico sv. Marije z renesančnim portalom, v bližini lahko poskusite domače otoško vino ali odličen kozji sir!

 


Kulinarična doživetja

Otok ponuja izjemna kulinarična doživetja! Poskusite lahko odlične morske specialitete, domače oljčno olje ter kozje in ovčje sire, ki jih pridelujejo na lokalnih kmetijah.

 

Dugi otok lahko obiščete z organiziranim prevozom v organizaciji agencije Quo Vadis vsak september!

Zagotovite si mesto na nepozabnih počitnicah!