DOMOV

Strokovno

ZAGOTOVLJENO

Na razstavi bo mogoče videti najlepša Monetova dela, ki so jih posodile najimenitnejše svetovne galerije in muzeji, med njimi tudi slavni pariški Musée Marmottan Monet. Videli bomo motive, ki jih je Claude Monet najraje ustvarjal: londonska megla, v soncu ožarjene hiše, obzorja Pariza, tihi tek reke Sene, normandijski griči …

ZAGOTOVLJENO

Monumentalne sobane Doževe palače bodo letos gostile dela slavnega beneškega slikarja 16. stol. Jacopa Tintoretta, saj bodo Benetke kmalu praznovale 500-letnico njegovega rojstva. Na razstavi bo 50 slik in 20 risb, ki so jih posodili številni muzeji in galerije z vsega sveta!

V italijanski Treviso prihaja razstava »Od Tiziana do Van Dycka«, ki nam bo predstavila razvoj umetnosti od renesanse in manierizma do baroka. Izbrana dela bodo osvetlila evolucijo beneškega slikarstva s tradicijo Bellinija in revolucionarnostjo Giorgioneja ter prikazala renesančno in manieristično slikarsko potezo velikih imen Tiziana in Bassana, ter razkrila nove smernice zgodnjega baroka 17. stol. Vsa dela prihajajo iz zasebne zbirke znanega zbiralca umetnin iz Veneta Gisueppeja Alessandre.

Razstava v dunajskem Zgornjem Belvederu se posveča slikarju Martinu Johannu Schmidtu oz. Kremser-Schmidtu (1718–1801), ki ga nekateri označujejo za zadnjega velikega slikarja baroka. Kremser Schmidt je avtor številnih oltarnih podob, fresk, portretov ter del, kjer prevladujejo historični in mitološki motivi, njegov slog pa razkriva podonavske in beneške slikarske vplive, tuji pa mu niso bili niti holandski in francoski grafični motivi. Vodstvo dr. Ferdinanda Šerbelja!

V milansko kraljevo palačo prihaja razstava slavnega španskega slikarja Pabla Picassa. Na ogled bo okoli 200 del, tako Picassovih, kot tudi antični artefakti, ki so imeli vpliv na njegov opus. Pablo Picasso velja za enega največjih in najbolj znanih umetnikov 20. stol. ter za začetnika avantgardne umetniške smeri kubizma. Ustvaril je več kot 20.000 del in je eden izmed redkih umetnikov, ki je svojo slavo doživel že v času svojega življenja. Bil je namreč prvi, ki je še za časa svojega življenja imel razstavo v slavnem pariškem Louvru.

Pridružite se nam v odkrivanju skritih umetnostnih zakladov naše zahodne sosede pod vodstvom dr. Ferdinanda Šerbelja!

V beneško palačo Zaguri prihaja največja razstava slikarstva 20. stol. Čakajo nas štiri nadstropja s petintridesetimi razstavnimi sobanami, v katerih bo na ogled več kot 100 del največjih slikarskih imen preteklega stoletja. Vabljeni na ogled najlepših del Vasilija Kandinskega, Salvadorja Dalíja, Joana Mirója, Feliceja Casoratija, Giuseppeja Capograssija, Andya Warhola, Fernanda Botera, uživali boste v divjih koloritih Paula Kleeja in Henrija Matissa ter v kompozicijah neskončnih oblik Giorgia de Chirica, navdušilo nas bo ekspresivno slikarstvo Corrada Caglija in Mirka Basaldelle.

Vabljeni na čudovito odkrivanje umetnostnih zakladov Kosova! Samostani srbske pravoslavne cerkve, znamenitosti Prištine, Prizrena, Djakovice, Peči, spotoma pa še Smederovo in Beograd.

Obiskali bomo starodavne samostane Srbske pravoslavne cerkve, spomenike porajanju srbske državnosti in kulture.

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS