DOMOV

Vicenza: Vincent van Gogh

Palladijeva bazilika v Vicenzi

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

1 dan

Italija

Datum

03.04.2018 razprodano

Cena

35,00 € pri najmanj 40 osebah45,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,25 €

Akontacija

20,00 €

STROKOVNO VODSTVO: KLEMEN KOŠIR

torek, 3. aprila 2018

»Van Gogh – med žitnimi polji in nebom« je naslov velike razstave, ki prihaja v Palladijevo baziliko v italijanski Vicenzi. Razstava je posvečena največjemu nizozemskemu postimpresionističnemu slikarju Vincentu van Goghu (1853–1890), ki velja za enega izmed najbolj cenjenih avtorjev zgodovine umetnosti. V Italijo iz nizozemskega muzeja Kröller Müller prihajajo najlepša van Goghova dela, skozi njegov opus pa bomo spoznali kratko in turbulentno življenje velikega genija, ki je s svojimi kompozicijami in živahnim koloritom že napovedoval ekspresionizem in imel močan vpliv na umetnost v 20. stoletju. Razstava nas bo s 125 deli popeljala skozi van Goghov slikarski razvoj, pisma, ki jih je pošiljal svojemu bratu Theu, pa nam bodo pobliže odstrla njegov miselni tok.

 

Slikarstvo je van Gogha zaznamovalo šele v zadnjem desetletju njegovega življenja, ko se je leta 1880 odločil za slikarski poklic. S finančno pomočjo brata Thea je študiral dela Milleta, Daubignyja in Rousseauja, ter sprva upodabljal realistična tihožitja in kmečka opravila na poljih, njegov zgodnji kolorit pa je temnih in težkih barv. Čuti se vplive haške slikarske šole, ki se je naslanjala predvsem na francoske realiste barbizonske smeri. Stik s francoskimi impresionisti v Parizu leta 1886 je osvobodil van Goghov slog, barve njegovih platen so postale svetlejše, slikarske poteze pa so že napovedovale ekspresionizem. Spoprijateljil se je s Paulom Gauguinom in z njim leta 1888 odpotoval v Arles, kjer je njegov slog popolnoma dozorel. Obdobje v Arlesu je bilo najbolj plodno, slikal je čudovito okolico vrtov, dreves, sončnic, mostov in ljubkih ulic, v tem času je naslikal tudi veliko portretov. Duševno vedno slabši in neuravnovešeni van Gogh je zadnji dve leti preživel v stalnem boju s halucinacijami, a s slikanjem ni nikoli prenehal. Njegovo poznejše delo, ko je opustil impresionistične težnje, je bilo zelo pomembno za fauviste, ekspresioniste in sodobno slikarstvo nasploh.

 

 

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Benetk in Padove v Vicenzo, kjer je ustvarjal veliki renesančni arhitekt Andrea Palladio (1508-1580). Ustvaril je toliko lepih zgradb, da se mesto ne imenuje zaman Palladijevo mesto. Najprej si bomo v Palladijevi baziliki ogledali razstavo »Van Gogh – med žitnimi polji in nebom« s strokovnim vodstvom z uporabo slušalk. Popoldne bomo na sprehodu po mestu spoznavali znamenitosti Vicenze in se srečali z najpomembnejšimi Palladijevimi deli: Piazza dei Signori s Palladijevo baziliko in njegovim spomenikom, Loggia del Capitano, Corso A. Palladio s palačami, cerkev Santa Corona …Proti večeru vrnitev po isti poti v Ljubljano.

1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, vodstvo umetnostnega zgodovinarja, osnovno nezgodno zavarovanje in organizacija. Vstopnina na razstavo "Van Gogh - med žitnimi polji in nebom" s strokovnim vodstvom po razstavi in uporabo slušalk ni vračunana in bo približno 21,00 EUR za osebo. Točen znesek bo naveden v obvestilo o odhodu (glede na št. prijav).

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS