DOMOV

Via Emilia na dlani – POTOVANJE LETA

Potovanje leta po izboru naše agencije!

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

6 dni

Italija

Datum

03.10. - 08.10.2017

Cena

389,00 € pri najmanj 45 osebah439,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 21,95 €Enoposteljna soba: 100,00 €

Akontacija

100,00 €

Prijavnina

15€ na prijavo

Ugodnosti

Ob prijavi in plačilu akontacije do 30. aprila podarimo odpovedni riziko!

POTOVANJE LETA PO IZBORU NAŠE AGENCIJE

 

Via Emilia, rimska cesta, ki je povezovala Piacenzo v notranjosti italijanskega škornja z Riminijem ob Jadranskem morju, še vedno služi svojemu namenu in teče po rodovitnem osrčju dežele Emilia-Romagna, ki je ena izmed najbogatejših v Italiji. Popotovanje po slavni cesti nam bo s svojimi zakladi približalo več kot dvatisočletno zgodovino, ki ji bomo sledili od antike do danes. Spoznavali bomo tudi gastronomijo in se udeležili kuharskega tečaja ter obiskali sejem dišečih tartufov!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Benetk in Piacenze v vasico Grazzano Visconti, kjer se bomo preselili v čas poznega srednjega veka. Tu je konec 14. stol. nastala letna rezidenca grofov Visconti. Na začetku 20. stol. je Giuseppe Visconti di Modrone, oče slavnega režiserja Luchina Viscontija, okoli gradu zgradil pravljično neogotsko vasico s številnimi obrtnimi delavnicami in trgovinami. Sprehodili se bomo tudi po slikovitem grajskem parku, kjer se prepletajo elementi italijanskega vrta s francoskim in angleškim parkom. Nadaljevanje poti do srednjeveškega gnezda Castell’Arquato, ki nas bo navdušilo s svojimi ozkimi ulicami, prelepimi palačami, romansko Marijino cerkvijo, mogočno utrdbo z obrambnimi stolpi ter odličnimi razgledi na dolino. Sprehod po mestecu bo sprehod v zgodovino! Še vožnja do našega hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Današnji dan je mozaik prekrasnih znamenitosti te bogate pokrajine. Najprej obisk sirarne z ogledom proizvodnje in pokušnjo slavnega parmezana – možnost nakupa. Vožnja v Sant’Agato. Obisk vile Giuseppeja Verdija, kjer je slavni skladatelj z ženo Giuseppino Strepponi preživljal jesen svojega življenja. Videli bomo hišo in romantični park z ribnikom in tako spoznali obe plati Verdija: glasbenega genija in navadnega človeka. Nato vožnja v Busseto, nadvse živahno mestece s številnimi trgovinicami, ki je močno povezano z Verdijem. Sprehodili se bomo po glavnem trgu z Verdijevim gledališčem, pred katerim stoji velik kip slavnega skladatelja. Nadaljevanje poti v vasico Soragna, kjer stoji popolnoma ohranjen grad, ki ga je konec 14. stol. zgradila družina Lupi. Sedanja oblika je iz 16. in 17. stol. in je odličen primer zgodnjega baroka. Ogled razkošno opremljene notranjosti s freskami, štukaturami, pozlačenim pohištvom in drugimi dragocenimi predmeti. Paša za oči, da ji ni para! Za konec dneva se bomo ustavili še v Fontanellatu, majhnem srednjeveškem mestecu s palačami in cerkvami. Sredi velikega glavnega trga stoji pravljični gradič Rocca Sanvitale. Grad je videti kot otoček sredi jezera, saj ga vse naokoli obdaja trdnjavski jarek z vodo. Na ogledu bomo spoznali zgodovino gradu in družine Sanvitale in videli mnoge bogato opremljene dvorane. Največji dragulj gradu pa je majhna sobica z imenom “Dvoranica Diane in Aktajona”, ki jo je poslikal slavni Parmigianino. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Parmo, pomembno trgovsko mesto z bogato kulturno dediščino. Mesto je še posebej cvetelo v času družine Farnese, ki je podpirala najrazličnejše umetnike. Parma slovi po »parmski slikarski šoli« (Correggio, Parmigianino), kot priljubljeno mesto ustvarjanja francoskega pisatelja Stendhala, kot rojstni kraj slovitega dirigenta Artura Toscaninija in ne nazadnje: Parma je tudi Verdijevo mesto. Na sprehodu po mestu bomo videli palačo Pilotta, krstilnico, ki s svojo arhitekturo in čudovitimi freskami iz 13. stol. sodi med najlepše italijanske srednjeveške spomenike, romansko katedralo z gotskim zvonikom in prekrasnimi poslikavami v notranjosti … Po želji bomo lahko kupili slavni parmski sir parmezan, slastno suhomesnino culatello in pa peneče vino fortana – vse skupaj je odlična kombinacija za sladokusce! Vožnja v Modeno, eno najpomembnejših mest dežele Emilia-Romagna. Staro univerzitetno mesto je najbolj cvetelo pod gospostvom družine Este. Danes tu izdelujejo odlične čevlje in odlične avtomobile, staro mestno središče, ki je na Unescovem seznamu, pa skriva mnoge lepote, kar bomo na sprehodu po mestu tudi sami ugotovili. Največji spomenik v mestu je romanska katedrala, ki je zares vredna ogleda. Nedavno so v mestu odprli dva nadvse privlačna muzeja, ki si ju bomo tudi ogledali. Najprej bo na vrsti Muzej Enza Ferrarija, ki s pomočjo moderne multimedije pripoveduje o izjemnih dogodkih njegovega nenavadnega življenja in ustvarjanja. Stari delavnici Enzovega očeta je dodana moderna konstrukcija v obliki pokrova avtomobilskega motorja: čudo moderne arhitekture s 5000 m2 površine in brez enega samega podpornega stebra. Razstavljeni so številni avtomobili in vse kar sodi zraven. Naslednja pa bo Casa Rossa oz. Rdeča hiša, rezidenca slavnega tenorista Luciana Pavarottija, ki je bila zgrajena po njegovih natančnih navodilih. Ogled velike hiše polne intimnih maestrovih spominov bo veliko doživetje. Nadaljevanje poti do našega hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Brisighello, srednjeveško vasico v dolini reke Lamone, ki sodi med najlepše v Italiji. Naselje s starodavnimi uličicami se je razvilo pod tremi skalnimi griči: na enem kraljuje utrdba iz 14. stol., na drugem stolp z uro in na tretjem svetišče Monticino. Glavno znamenitost predstavlja Via del Borgo, pokrita ulica z obokanimi okni v nivoju prvega nadstropja hiš iz 14. stol. V Brisighelli se je rodilo kar osem kardinalov in tukaj je veliko cerkva, med njimi je najlepša Pieve di San Giovanni in Ottavo iz 11. in 12. stol. Kraj slovi tudi po odličnem oljčnem olju in vinu – oboje bomo poskusili. Nadaljevanje vožnje v Santarcangelo di Romagna, prekrasno staro mestece, ki se imenuje tudi “mesto pesnikov”. Na vsakem koraku nas bo očaralo. Utrjeno srednjeveško naselje je zraslo na Jupitrovem griču, kjer dominira trdnjava Malatesta. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: Piazza Ganganelli s slavolokom in mestno hišo, podzemne jame in hodniki, Muzej gumbov z zbirko zelo starih primerkov, Monte di Pietà, Piazzetta delle Monache z visokim zvonikom, še vedno delujoča stara tiskarna, kjer tiskajo tradicionalne lokalne vzorce na blago … Nato nas čaka najprijetnejši del dneva. Odpeljali se bomo na turistično kmetijo na romantično podeželje, kjer nas bo italijanska »nonna« na prisrčen način popeljala v svet tradicionalne romanjolske kuhinje. Naučila nas bo pripravljati popolne jajčne testenine (tagliatelle), lokalno piadino ter posebno piadino z imenom cassoni. Na koncu nas bodo pogostili s tradicionalno romanjolsko večerjo s pokušnjo odličnega vina. Še vožnja v hotel. Nastanitev in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Rimini, svetovno znano letovišče. Zaradi pomembne lege na križišču dveh cest, kot sta Via Emilia in Via Flaminia, je mesto cvetelo že v rimskih časih – na to nas spominja Avgustov slavolok ter veličasten Tiberijev most. Od 13. do začetka 16. stol. je mestu vladala močna družina Malatesta, med predstavniki je najbolj izstopal Sigismondo I. Malatesta, ki je bil spreten politik in velik ljubitelj umetnosti. Na sprehodu po mestu bomo videli mestno hišo, palačo Arengo, palačo Podestà, Sigismondov grad, tempelj Malatesta, Mestni muzej z odlično arheološko zbirko in pinakoteko …  V mestnem središču bomo videli tudi izjemno arheološko odkritje 21. stol.: hišo pomembnega rimskega kirurga iz pozne antike, kar dokazujejo najdeni predmeti. Prevzeli nas bodo dobro ohranjeni mozaiki. Popoldne bomo obiskali San Leo, ljubko mestece, ki čepi na vrhu gore. Po legendi ga je ustanovil puščavnik Leon iz Dalmacije, ki se je sem zatekel pred cesarjem Dioklecijanom v 4. stol. Čeprav je po nastanku in kraju zelo podoben sosednjemu San Marinu, se mesti zelo razlikujeta: bolj znan in turistično bolj obljuden je San Marino, za umetnostne sladokusce pa je privlačnejši San Leo. Ogled znamenitosti: romanska katedrala s kripto iz leta 1173, Marijina bazilika – najstarejši religiozni spomenik celotne pokrajine ter utrdba na strmi pečini nad mestom z današnjo podobo iz 15. stol. – muzej odkriva skrivnosti alkimista Cagliostra, ki je preživel zadnja leta svojega življenja v grajskih ječah. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Verucchio, izhodišče prestižne zgodovine rodbine Malatesta. Sprehod po mestecu pod mogočno trdnjavo. Nadaljevanje poti na podeželje v častitljivo staro mestece Sant’Agata Feltria. Mesto je nastalo na gričku okoli mogočne trdnjave, kjer so se menjavali gospodarji, med njimi družine Malatesta, Montefeltro in Fregoso, ki so trdnjavi zapustili tudi ime. Mesto se pohvali z odlično ohranjenim srednjeveškim središčem z mnogimi znamenitostmi. Obiskali bomo gledališče Angelo Mariani, v celoti izdelano iz lesa, ki je eno najstarejših v Italiji. Povzpeli se bomo tudi na trdnjavo z muzejem, videli pa bomo še samostan sv. Hieronima, ki ima izjemno umetniško vrednost. Čas bo tudi za potepanje po sejmu tartufov (okolica mesta je poznano rastišče teh žlahtnih in nadvse dragocenih gomoljik), kjer bomo po želji lahko poskušali jedi obogatene s tartufi in druge lokalne specialitete. Nadaljevanje poti v Dozzo, majhno vasico ovalne oblike z nenavadno živahno poslikanimi pročelji. Za konec našega popotovanja po deželi Emilia-Romagna bomo obiskali še regionalno enoteko, ki domuje v trdnjavi – med 800 različnimi vini boste tudi vi našli svoje najljubše. Vrnitev mimo Bologne in Benetk v Ljubljano.

1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 4 polpenzioni in 1 nočitev z zajtrkom, (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 in 4 zvezdicami, ogled sirarne s pokušnjo, pokušnja oljčnega olja in vina, kuharski tečaj z večerjo in pokušnjo vina, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS