DOMOV

Vabilo v Podjuno

Kočuha - Kamen - Globasnica - Gora sv. Heme

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Avstrija

Datum

21.07.2018

Cena

49,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,45 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja skozi ljubeljski predor na Koroško in dalje skozi Borovlje v Kočuho pri Šmarjeti, kjer so leta 2010 odprli eksperimentalni znanstveni center EXPI. Obiskovalci imajo možnost lastnoročnega odkrivanja delovanja eksponatov in si tako približati fiziko, ki navadno velja za suhoparno in preveč komplicirano. Čaka nas zelo zanimivo doživetje. Nadaljevanje poti v prostrano Podjuno. Obiskali bomo Kamen, ki je povezan s srhljivo zgodbo o Hildegardi. Na skali nad Dravo je nekoč stal grad, na katerega danes spominja le še grajska kapela, ki je v dokumentih že od leta 1238 omenjena kot župnijska cerkev. Posebnost cerkve je kripta, ki je gotsko obokana. V romanski kostnici bomo občudovali moderni mrtvaški ples koroške slikarke Kiki Kogelnik. Pod grajsko pečino stoji v vasi še zelo stara cerkvica sv. Marjete. Po ogledih nadaljevanje poti v prijetno vasico Globasnico, kjer nas bo čakalo kosilo. Potem bo na vrsti ogled gradu Elberstein. Domačin Johann je že od mladih nog sanjaril, da bi živel v gradu in tako postal graščak. Željo si je izpolnil kar sam. Na domačem dvorišču si je postavil pravi, pravcati grad, vse je naredil sam: stolpiče, intarzijske lesene pode, slavnostno stopnišče, izrezljana vrata s prizori iz pravljičnega in resničnega sveta … Videli bomo, koliko dela je vložil v svoje sanje! V Globasnici bomo lahko obiskali tudi starodavno župnijsko cerkev Marijinega Vnebovzetja, na pokopališču pri cerkvi pa si bomo ogledali romansko kostnico in poznogotski svetilnik za večno luč, v muzeju pa zanimive arheološke najdbe z gore sv. Heme. Za konec dneva se bomo povzpeli na 842 m visoko goro sv. Heme, kjer so se že pr. n. št. naselili Kelti, za njimi Rimljani, v 5. in 6. stol. pa je bilo tu pomembno starokrščansko središče, saj so na gori odkrili ostanke kar petih cerkva in krstilnice. Današnja podoba gore sega v srednji vek. Leta 1498 so sezidali cerkev in jo posvetili sv. Hemi – edini slovenski svetnici, kneginji Emi Pilštajnski, in sv. Doroteji. Cerkev slovi še po tretji svetnici – sv. Rozaliji, ki je prebivalce Podjune rešila pred kugo. Ogledi. Vrnitev proti domu. Vožnja skozi Železno Kaplo, čez prelaz na Jezersko in mimo Kranja v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS