DOMOV

Umetnostni užitki Lacija z dr. Šerbeljem

Strokovno vodstvo dr. Ferdinand Šerbelj

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

5 dni

Italija

Datum

13.06. - 17.06.2018

Cena

365,00 € pri najmanj 45 osebah425,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 21,25 €Enoposteljna soba: 128,00 €

Akontacija

130,00 €

Prijavnina

15,00 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2018.

PARK KAMNITIH POŠASTI BOMARZO – VRTOVI VILE LANTE V BAGNAII
VITERBO, MESTO PAPEŽEV
PALAČA FARNESE S PROSTRANIMI VRTOVI V CAPRAROLI
TIVOLI IN VILA D’ESTE – V SKALE PRIPETI SAMOSTAN SV. BENEDIKTA V SUBIACU
PAPEŠKA REZIDENCA V CASTEL GANDOLFU – SKRIVNOSTNI VRT NINFA
VELIČASTNI RIMSKI FORUM

Strokovno vodstvo dr. Ferdinand Šerbelj

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in Firenc v deželo Lacij. Začeli bomo z obiskom nadvse zanimivega Parka kamnitih pošasti v Bomarzu. Sredi gozda stojijo velikanske, v siv kamen vklesane, nenavadne figure, ki predstavljajo ljudi, velikane, pravljične živali in različne zgradbe – torej park mitoloških in fantazijskih čudes. Park je v popolnem nasprotju z merili takratne renesančne umetnosti, saj ga je dal v začetku 16. stol. narediti princ Pier Francesco Orsini, posebnež svojega časa. Nadaljevanje poti do bližnje vile Lante, ki domuje na gozdnatem pobočju nad mestom Bagnaia, stvaritev arhitekta Vignole. Vilo sestavljata dva, skoraj enaka, manjša paviljona, ki sta v spodnjih nadstropjih bogato poslikana s freskami. Največja privlačnost pa so gotovo vrtovi s številnimi vodnjaki, kaskadami, ribniki, kipi –  harmonija kamna, vode in rastlinja! Paša za oči! Še vožnja do hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bo na vrsti Viterbo, mesto papežev. Ogled srednjeveškega mestnega jedra iz 13. stol., enega najbolj značilnih in ohranjenih v Italiji. Sprehod do Trga San Lorenzo, nekdanje etruščanske akropole, kjer stoji katedrala iz 12. stol. z gotskim zvonikom ter papeška palača iz 13. stol. z znamenito dvorano konklav. Tu so kardinali po smrti papeža Klemena IV. leta 1271 kar 33 mesecev zasedali in izbirali novega papeža. Zgodba se konča z odkritjem strehe, da bi kardinale prisilili k hitrejši odločitvi. Nadaljevanje poti v Caprarolo, kjer nas čaka eden večjih umetnostnih užitkov našega potovanja: obisk mogočne peterokotne palače Farnese, ki se na eni strani odpira proti mestu, na drugi pa proti višavju Cimini, in skupaj z mestom predstavlja arhitekturno celoto. V 16. stol. jo je po načrtih Antonia da Sangalla dal zgraditi Alessandro Farnese, kasnejši papež Pavel III., dela je pozneje dokončal Vignola, notranjost pa so krasili še mnogi drugi umetniki. Palača je odličen primer italijanskega manierizma. Ogled notranjega dvorišča, veličastnih soban, znamenitega okroglega stopnišča … Nato se bomo sprehodili po čudovitih italijanskih vrtovih za palačo, najprej po kvadratnih spodnjih, potem pa po zgornjih vrtovih z Dvorcem užitkov, vodnjaki, kipi …, ki nazadnje prehajajo v goste gozdove. Vožnja proti Rimu v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Tivoli. Mestece je bilo zaradi bližine Rima in prijetne lege na pobočju Apeninov idealno letovišče. Tu so si rimski cesarji in mogočneži zgradili čudovite poletne rezidence. Ogled vile d’Este z mojstrsko oblikovanimi italijanskimi vrtovi, ki so služili za vzor mnogim evropskim baročnim vrtovom. Zato ni čudno, da so vrtovi z vodnjaki, vodometi, kipi, romantičnimi jamami … na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Nadaljevanje poti v Subiaco, ki leži nad sotesko reke Aniene. Tu je sv. Benedikt konec 5. stol. ustanovil benediktinski red in zgradil več samostanov. V Sveti votlini je prebil tri leta puščavniškega življenja in napisal redovna pravila. Ogled v skale pripetega samostana sv. Benedikta z izredno lepimi freskami umbrijske in sienske šole, med njimi je tudi najstarejša upodobitev sv. Frančiška Asiškega. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno javnosti nedavno odprti papeški rezidenci v Castel Gandolfu s pogledom na jezero Albano! Prav tukaj so papeži stoletja preživljali poletne počitnice, kamor so se umaknili pred vročimi temperaturami Rima. Potem, ko je papež Frančišek leta 2014 za javnost že odprl vrtove, je z oktobrom 2016 javnosti namenil tudi samo Apostolsko palačo, ki jo je zasnoval arhitekt Carlo Maderno za papeža Urbana VIII. Ogledali si bomo prestolno dvorano, kjer je papež sprejemal goste, salon švicarjev, kjer je bila vedno na straži švicarska garda, v tem salonu so papeži sprejemali številne neuradne delegacije, glasbeno galerijo s prestolom papeža Inocenca X., kapelo, ki jo je posvetil papež Klemen XIII., konzistorno dvorano, ki je bila namenjena za uradna srečanja kardinalskega zbora. Ogledati si je mogoče tudi papeževe zasebne prostore: knjižnico, delovno sobo in spalnico s pogledom na jezero Albano. V tej spalnici je po neuspelem atentatu na Trgu sv. Petra dva meseca okreval tudi papež sv. Janez Pavel II. Sledi še ogled vrtov vile Barberini in antikvarija, kjer bomo občudovali najlepše antične umetnine, saj je bila papeška palača zgrajena na področju rezidence rimskega cesarja Domicijana. Vožnja na jug ob vznožje Lepinskih gora, kjer se razprostira vrt Ninfa, ki velja za najbolj skrivnostnega in hkrati najlepšega na svetu. Nekoč je tukaj cvetelo istoimensko mesto. Leta 1382 so ga tako močno prizadele vojne, da se mesto ni nikoli več postavilo na noge. V začetku 20. stol. se je lastnikom zahotelo spremeniti njegovo žalostno podobo. Mesto z ruševinami palač in cerkva so začeli preurejati v velikanski vrt oz. park v angleškem slogu. Načrtno so zasajali rastline, ki vrt v vsakem letnem času krasijo s cvetenjem ali barvitostjo. Po šeststo letih pozabe si je Ninfa, fantazija ruševin, rastlinja in vode, nadela tudi ime “Srednjeveški Pompeji”. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Za konec našega popotovanja bomo v Rimu obiskali Rimski forum, versko, politično in trgovsko središče antičnega Rima. Sprehodili se bomo po najimenitnejši cesti Via Sacra in se ob občudovanju arhitekturnih spomenikov skušali vživeti v čas starega Rima. Višek pa bo ogled restavrirane cerkvice Santa Maria Antiqua iz 5. stol. Stoji ob vznožju Palatinskega griča in predstavlja enega najstarejših krščanskih spomenikov v Rimu. Cerkev je leta 847 uničil potres, a je niso nikoli prenovili. Pozabljeno cerkev so izkopali leta 1900 in ob tem naleteli na dobro ohranjen srednjeveški okras, ki se nam je prav zaradi potresa ohranil do danes. Po letu 1980 so cerkev zaradi restavratorskih posegov zaprli za javnost, vse do danes, ko jo lahko ponovno obiščemo! Notranjost krasijo dobro ohranjene zgodnjesrednjeveške freske, ki slogovno pripadajo umetnostnim tendencam med 6. in 9. stol. Ohranjena je ena najstarejših rimskih upodobitev Matere Božje iz 6. stol., poslikave pa so zveste starokrščanski ikonografiji, ki je že pozabila na antično iluzionistično upodabljanje. Po ogledih vrnitev v Ljubljano.

1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, dovolilnice za vstop avtobusa v mesta, 4 polpenzioni (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS