DOMOV

145. obletnica Plečnikovega rojstva: Sprehodi po Plečnikovi Ljubljani

S strokovnim vodstvom Klemna Koširja

Plečnikovo leto

ob 145. obletnici Plečnikovega rojstva

1 dan

Slovenija

Datum

29.09.2017
26.10.2017

Cena

12,00 EUR predprodaja15,00 EUR na dan sprehoda

Dogodkom, ki obeležujejo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti arhitekta Plečnika, se pridružuje tudi QUO VADIS. Marsikdo se vpraša, kaj nam ima mojster povedati danes? Obdobje, ko je ustvarjal, je vendarle tako daleč nazaj. V kakšnih razmerah je deloval arhitekt? Zakaj je bil tako zelo priljubljen pri oblasteh in precej manj pri mladih generacijah tedanjih arhitektov? Kakšno vlogo je imel Maks Fabiani pri njegovem izobraževanju? Vse to in še več boste izvedeli na sprehodih in izletih posvečenih življenju in delu našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika!

Opis poti

1.sprehod: petek, 8. septembra, ob 16. uri

Prvi sprehod nas bo popeljal od Plečnikove hiše proti centru mesta. Začeli bomo tam, kjer je mojster začel graditi t.i. Plečnikovo Ljubljano. Ob Gradaščici se bomo odpravili proti stavbi, ki jo je zasnoval njegov sodelavec, inženir Suhadolc in se spotoma posvetili še obzidju na Mirju, ki so ga hoteli nekateri porušiti. Pot nas bo nato vodila mimo Stare Tehnike do mesta, kjer je nekoč stala Plečnikova rojstna hiša.

 

2.sprehod: petek, 29. septembra, ob 16. uri

Križanke, NUK, ureditev Zoisove ceste, ta del Ljubljane najbolje izraža Plečnikovo razumevanje urbanizma, kjer je osnovno vodilo človek in ne avtomobil. Politične peripetije ob gradnji NUK-a so vsaj tako zanimive, kot razsodba profesorja Salvisberga o dveh konkurenčnih projektih. Tudi dnevna soba Ljubljane na prostem nas očara, zraven pa še zgodba, kako so žagali kostanje v parku Zvezda. Jeza Ljubljančanov je bila precejšnja. S Slovenske ceste se nam bo odprl pogled na nekoliko pozabljeno Plečnikovo intervencijo na vrhu Nebotičnika.

 

3.sprehod: četrtek, 26. oktobra, ob 16. uri

Mostovi in reka. Od Čevljarskega mostu preko Tromostovja proti Tržnici. Plečnik Mesarskega mostu ni gradil, danes pa se nekateri jezijo, zakaj ga niso kasneje naredili po njegovih načrtih. Bolje, da ne! Zakaj Peglezen ni bil finančno uspešen in ga je moral Prelovšek prodati? Odgovor dobite na zadnjem sprehodu!

 

Cena posameznega sprehoda znaša 12,00 Eur za osebo oz. na dan sprehoda 15,00 Eur za osebo.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

Sprehod po Plečnikovi Ljubljani po programu.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS