DOMOV

Slikovita Umbrija in mogočni Abruzzo

Sončni deželi sv. Frančiška

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

4 dnevi

Italija

Datum

12.07. - 15.07.2018

Cena

275,00 € pri najmanj 45 osebah325,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 16,25 €Enoposteljna soba: 81,00 €

Akontacija

100,00 €

Prijavnina

15,00 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2018.

SONČNI DEŽELI SV. FRANČIŠKA
GUBBIO – PERUGIA – ASSISI
SPELLO – SASSOVIVO – MONTEFALCO – SPOLETO – LORETO
NARODNI PARK GRAN SASSO

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Benetk ter čez Apenine v Umbrijo, deželo v osrčju italijanskega škornja, kjer na zelenih gričih kraljujejo srednjeveška mesta in se skoraj dotikajo jasnega neba. Prvi obisk bomo namenili starodavnemu mestu z imenom Gubbio, ki se je razraslo na strmem pobočju gore Ingino. Mesto je zares vredno obiska, saj je do popolnosti ohranilo bogato kulturno in umetniško dediščino. Po ozkih strmih uličicah s številnimi trgovinicami z izdelki domače obrti se bomo napotili do glavnega trga, kjer stoji mogočna gotska Konzulska palača. Na vrhu stopnic bomo vstopili v prostrano dvorano – Salone, kjer je nekdaj zasedala ljudska skupščina. V muzeju si bomo ogledali tudi imenitne bronaste eugubinske tablice iz 2. stol. pr. n. št. Sprehodili se bomo tudi do Vojvodske palače in katedrale. Nadaljevanje vožnje do našega hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Perugio, eno izmed 12 etruščanskih mestnih državic, ki so v 7. in 6. stol. pr. n. št. sestavljale federacijo Etrurijo. Ostanki mogočnega etruščanskega obzidja nam lahko pričarajo sijaj tistega časa. Mesto se ponaša tudi s številnimi cerkvenimi in posvetnimi zgradbami srednjega veka. Danes je Perugia prestolnica dežele Umbrije in pomembno univerzitetno središče. Na naši poti bomo spoznavali mnoge umetnostno-zgodovinske spomenike: Palazzo dei Priori, Veliki vodnjak, ki sta ga mojstrsko izklesala Nicola in Giovanni Pisano, gotsko katedralo … Obiskali bomo tudi Narodno galerijo Umbrije, ki hrani slovita dela slikarjev, med njimi sta Perugino in Pinturicchio. Nadvse bomo uživali tudi na potepanju po živahnih ulicah prelepega mesta. Nato vožnja v Assisi. Obzidano mesto se razprostira na pobočju gore Subasio in je do danes ohranilo svoj srednjeveški značaj. Zgodovina mesta je tesno povezana z življenjem in delom sv. Frančiška (1182-1226) ter z novimi umetnostnimi smernicami, ki so zaznamovale prelomnico v italijanski umetnosti. Sprehod po srednjeveškem delu mesta z mnogimi znamenitostmi. Videli bomo baziliko sv. Klare, stolnico sv. Rufina, kip Frančiškovih staršev ter glavni trg s srednjeveškimi palačami, vodnjakom ter stebriščem Minervinega templja. Več časa pa bomo posvetili asiškemu biseru – baziliki sv. Frančiška: na močnih obokih kraljujeta ena nad drugo veličastni gotski cerkvi s Frančiškovim grobom, krasijo pa ju freske velikih umetnikov, kot so Simone Martini, Cimabue in Giotto. Čas bo tudi za lastno odkrivanje assiških zanimivosti. Na ravnini pod mestom stoji mogočna cerkev Angelske Matere božje, ki so jo zgradili v 16. stol. Pod njeno kupolo je še iz časov sv. Frančiška ohranjena kapelica Porcijunkula. Ogled cerkve in samostana z mnogimi zanimivostmi iz svetnikovega življenja. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Spello, srednjeveško mestece, kjer so se kamnite hišice skoraj zlile z goratim umbrijskim okoljem. Privlačno mesto se lahko pohvali z mnogimi znamenitostmi, kot so rimska vrata, srednjeveški stolpi in palače, najpomembnejše pa so gotovo freske (prizori iz nove zaveze) v kapeli cerkve Santa Maria Maggiore, ki jih je v začetku 16. stol. mojstrsko naslikal Pinturicchio. Prekrasno! Po ogledih nadaljevanje poti skozi Foligno do opatije Sv. Križa v kraju Sassovivo. Okoli leta 1000 so jo na osamljenem gozdnatem pobočju gore Serrone ustanovili benediktinci. Ponos samostana je nadvse elegantni križni hodnik (1229) z 58 oboki, ki jih podpirajo različni dvojni stebrički, okrašeni z mozaiki. Nato vožnja v Montefalco, očarljivo srednjeveško mestece, ki ga še vedno obdaja obzidje iz 14. stol. Kot sokol sredi gnezda (od tod tudi njegovo ime) čepi na griču sredi vinogradov in oljčnih gajev. Mestece si je zaradi izjemnih razgledov na valovito umbrijsko pokrajino prislužilo tudi ime “Balkon Umbrije”. Ogled glavnih znamenitosti: mestnih vrat, mestne hiše iz 13. stol., predvsem pa muzeja v stari cerkvi sv. Frančiška, kjer so čudovite freske iz 15. stol. (življenje sv. Frančiška, prizori iz Nove zaveze …), delo velikih mojstrov, kot so Benozzo Gozzoli, Perugino in drugi – muzej velja za enega najpomembnejših v Umbriji. Mesto slovi tudi po rdečem vinu z imenom Sagrantino, zato se bomo ustavili v eni izmed mnogih kantin in odlično vino tudi poskusili (možen nakup vina in oljčnega olja). Vožnja v Spoleto, eno najlepših umbrijskih mest, ki s svojimi rimskimi, srednjeveškimi in renesančnimi zakladi navduši vsakogar. Leži na pobočju gore Monteluco pod mogočno Papeško trdnjavo. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti, kot so Druzov slavolok, katedrala, bazilika sv. Evfemije, Papeška trdnjava, predvsem pa gigantski most stolpov – Ponte delle Torri, ki so ga v 13. stol. zgradili na temeljih rimskega akvedukta. Nadaljevanje vožnje do hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Nadaljevanje nadvse slikovite vožnje po razgibani Umbriji na jug v deželo Abruzzo, kjer se razteza najveličastnejši in najbolj strmi del Apeninov z mogočnimi pogorji Gran Sasso in Maiella. Na visokih planotah so se razvila odlična letovišča, ki poleti v nedotaknjeno naravo privabljajo planince in pohodnike, pozimi pa smučarje. Nas bo pot pripeljala v Narodni park Gran Sasso, kjer kraljuje najvišji vrh Corno Grande (2912 m). Povzpeli se bomo na Campo Imperatore do astronomskega observatorija in hotela, kjer je bil leta 1943 zaprt Mussolini – izvedeli bomo precej drzno zgodbo … Od tod so prelepi razgledi na gorske travnike in okoliške vršace. Po krajšem gorskem počitku spust v dolino. Nadaljevanje poti proti Jadranski obali, nato pa na sever do Loreta. Mestece je zgrajeno na griču okoli zanimive bazilike, najpomembnejšega italijanskega Marijinega božjepotnega svetišča, v kateri hranijo nazareško hišico, ki vsako leto privablja na tisoče romarjev. Ogled bazilike, Trga Matere božje z vodometom in okoliških palač – stvaritev velikih italijanskih umetnikov, kot so Giuliano da Sangallo, Bramante, Vanvitelli … Vrnitev v Ljubljano.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 3 polpenzioni (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, ogled vinske kleti s pokušnjo dveh vrst vina, vlakec v Perugio, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS