DOMOV

Skrivnostni bunker Škrilj in Palčava šiša

Plešce - Osilnica - Kočevska Reka - Škrilj

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

02.06.2018

Cena

45,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,25 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6.30. Vožnja skozi Cerknico in Babno Polje na Hrvaško. Vožnja skozi Prezid in Čabar v Plešce, slikovito vasico v dolini Čabranke. Vas se ponaša z izjemnim kulturnim spomenikom – Palčavo šišo, ki predstavlja življenje bogate trgovske podeželske družine iz sredine 19. stol. in hkrati sožitje slovenske, hrvaške in nemške kulture v dolini Čabranke na obeh straneh meje. Palčava šiša je bila hkrati družinska hiša, gostilna, trgovina in središče družabnega življenja tega področja. Ogledali si bomo staro trgovino z originalno opremo, obokano pritličje z gostilno, v nadstropju pa staro pisarno, salon z bogatim pohištvom, knjižnico, spalnice … Videli bomo etnografsko zbirko, podstrešje in obokane kleti. K hiši sodi tudi kamnito gospodarsko poslopje. V vasi bomo obiskali tudi baročno cerkev Svete Trojice. Nato vožnja na slovensko stran v Osilnico,  središče doline na sotočju Kolpe in Čabranke. Po zgodnjem kosilu vožnja po številnih serpentinah na 933 m visok prelaz Strma reber (nedavno dograjena moderna gorska cesta). Na vsakem ovinku se nam bo odprl nov razgled na dolino Kolpe ter gorovje Gorskega kotarja. Vožnja v Kočevsko Reko, kjer si bomo ogledali novejšo župnijsko cerkev sv. Janeza Krstnika, delo arhitekta Janeza Gomboca, večina notranje opreme pa je delo kiparja Staneta Jarma. Nato si bomo ogledali skrivnostni vojaški bunker K-35, ki so ga zgradili v obdobju hladne vojne na robu nekdanje kočevarske vasi Škrilj. Služil naj bi za komunikacijsko podporo bližnjim vojaškim objektom v Gotenici, kamor bi se ob morebitnem sovjetskem napadu umaknilo republiško vodstvo. Bunker s 500 m hodnikov, s 300 m2 bivalnih površin, z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema je bil dokončan leta 1957 in v njem bi v primeru atomskega udara brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni. V notranjosti je ohranjena originalna oprema prostorov: dekontaminacijske sobe, jedilnice, kuhinje, spalnih prostorov, komandne sobe, telekomunikacijske sobe … Po ogledih vrnitev mimo Kočevja in Ribnice v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS