DOMOV

Šarganska osmica

Z ladjo po kanjonu reke Drine

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

4 dnevi

BiH

Srbija

Datum

23.06. - 26.06.2018

Cena

329,00 € pri najmanj 45 osebah409,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 20,45 €Enoposteljna soba: 40,00 €

Akontacija

130,00 €

Prijavnina

15,00 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2018.

ZNAMENITA OZKOTIRNA ŽELEZNICA
Z LADJO PO KANJONU REKE DRINE
ANDRIĆGRAD IN DRVENGRAD – MESTI REŽISERJA KUSTURICE
VIŠEGRAD – STARI MOST IZ ANDRIĆEVEGA ROMANA “NA DRINI ĆUPRIJA”
TITOVO LOVIŠČE MOROVIĆ
SARAJEVO

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Zagreba in Slavonskega Broda v Sarajevo, prestolnico Bosne in Hercegovine. Mesto ob reki Miljacki se prvič omenja leta 1462, ko so Turki tukaj zgradili rezidenco za poglavarja osvojene otomanske province Bosne. V 16. stol., v času Gazi Husrefbega, so mesto okrasili z orientalsko arhitekturo, zrasle so džamije, medrese, bezistani … Kasneje se spominjamo atentata na prestolonaslednika nadvojvodo Franca Ferdinanda, XIV. zimskih olimpijskih iger, zadnje vojne, ko je bilo mesto hudo poškodovano ter ponovnega razcveta. Ogled glavnih znamenitosti: Baščaršija, Gazi Husrefbegova džamija, katedrala, Latinski most, mestna hiša … Nato prosto za večerjo po želji – predlagamo slastne čevapčiče v tradicionalnih čevapdžinicah! Vožnja v hotel. Nastanitev in nočitev.

Zajtrk. Vožnja po razgibani pokrajini v Višegrad, kjer kraljuje 500 let star kamniti most z 11 loki, ki ga v svojem romanu »Na Drini ćuprija« opisuje Ivo Andrić. Dolgo časa je bil most edina znamenitost mesta, zdaj pa se lahko pohvali z mestom v mestu: na sotočju Drine in Rzava je zrasel Kamengrad oz. Andrićgrad, ki ga je v spomin na pisatelja in nobelovca Iva Andrića zasnoval slavni filmski režiser Emir Kusturica, tudi idejni avtor bližnjega Drvengrada. V mestu je okoli 50 kamnitih stavb: cerkev, gledališče, umetnostna akademija, gimnazija, galerija, mestna hiša, tržnica, trgovine, gostilne, pristanišče … Predvideno je, da bo mesto glavno prizorišče filma omenjenega Andrićevega romana, ki ga bo režiral Kusturica. Nato se bomo vkrcali na ladjo in zapluli po slikovitem kanjonu reke Drine in uživali v razgledih, dobrem kosilu in akustični glasbi. Pluli bomo vse do jezera Perućac v Srbiji, ki je nastalo z gradnjo HE Bajina Bašta, z zajezitvijo reke Drine, danes pa je zelo priljubljeno za kopalce, ribiče, izletnike … Z ladjo bomo tako prečkali mejo med Bosno in Hercegovino in Srbijo! Nato se bomo odpravili do reke Vrelo, ki je dolga natančno 365 m – zaradi tega jo imenujejo tudi “reka Leta”. Obiskali bomo tudi srednjeveški samostan Rača. Notranjost krasijo freske in ikone ter ikonostas, ki je eden najlepših v Srbiji. Po ogledih nas čaka še pokušnja BB klekovače, najbolj znane rakije zahodne Srbije. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Prvi postanek bomo naredili v Drvengradu, etno vasici, ki so jo zgradili na hribu Mećavnik po zamisli Kusturice za snemanje filma “Življenje je čudež”. To je pravzaprav mestece iz lesa v malem, saj ima prav vse, kar imajo velika mesta: mestna vrata, cerkvico, knjižnico, galerijo, kino dvorano, slaščičarno, narodno restavracijo … Ogledi. Nato bo na vrsti vožnja z znamenito Šargansko osmico po delu ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je tako imenovani “Ćira” zadnjič zasopihal leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so ponovno oživili in muzejski vlak veselo žvižga skozi številne tunele ter čez mnoge mostove – na razdalji 15.440 m premaga višinsko razliko 300 m. Z vlaka ter na vmesnih postankih so odlični razgledi na prekrasno pokrajino. Neizmerno bomo uživali! Nato vožnja na prostrano planino Zlatibor, poraslo z borovimi gozdovi, kjer so priljubljena letovišča – poleti klimatska zdravilišča, pozimi pa smučarska središča. Prosto za samostojne razglede. Preko slikovite planine Tara, ki je del Narodnega parka Tara, se bomo spustili do kristalno čistega jezera Zaovine, ki s svojo neokrnjeno okolico predstavlja oazo miru. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja po slikoviti dolini reke Drine na sever v Banjo Koviljačo, zdravilišče z bogatimi žveplenimi izviri, zdravilnim blatom, ugodnimi klimatskimi pogoji ter s številnimi kulturno-zgodovinskimi spomeniki. Zdravilišče, ki leži v objemu Drine in z gozdovi porasle planine Gučevo, je zaslovelo v času kralja Petra I. Karadžordževića. Sprehod po zdraviliškem parku. Nadaljevanje poti v Titovo lovišče  Morović, ki se razprostira na velikanskem področju prelepih hrastovih gozdov južno od Save, in je izredno bogato z divjadjo (jeleni, srne, divji prašiči, zajci …). Sem je rad zahajal na lov Tito, zato so mu v zadnjih dneh življenja primerno opremili vilo Srno. V lovišču nas čaka srnin golaž. Vrnitev mimo Zagreba v Ljubljano.

1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 1 nočitev z zajtrkom in 2 polpenziona v hotelih s 3 in 4 zvezdicami (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC), vse po programu z lokalnim vodnikom drugi dan (vožnja z ladjo s kosilom in glasbo, pokušnja rakije) in tretji dan (vstopnine in vožnja s slavnim vlakom), srnin golaž v lovišču Morović, obvezno lokalno vodstvo po Sarajevu, vse vstopnine po programu (razen v Sarajevu), osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS