DOMOV

Rovigo: Egipčanski zakladi

Z umetnostnim zgodovinarjem

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

1 dan

Italija

Datum

30.06.2018

Cena

42,00€ pri najmanj 40 osebah54,00€ pri najmanj 30 osebah66,00€ pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 3,30€

Akontacija

20,00€

Prijavnina

/

V italijanskem Rovigu je na ogled čudovita razstava, ki nam bo pobliže predstavila svet starih Egipčanov. Videli bomo čudovite egipčanske amulete, pogrebne maske faraonov, tablice s hieroglifi, lesene in kamnite kipce in dekorirane stele, ki so del egipčanske kolekcije Akademije Concordi, med najpomembnejšimi artefakti pa sta na razstavi dve mumiji – mlade ženske in otroka, ki so ju po stoletju hrambe v posebnih sarkofagih, sedaj odprli in začeli z raziskavami, kjer bodo ugotavljali njuno starost, spol otroka in natančnejše poreklo.

Kako so ti artefakti in omenjeni mumiji sploh pristali v Rovigu? V sredini 19. stol. je domačin Giuseppe Valsè Pantellini iz Roviga potoval v Kairo in tam prevzel vodenje Grand hotela, kjer so se zbirali pomembni plemiči, zastopniki konzulatov in bogataši z vsega sveta, občasno pa so v njem prebivali tudi slavni egiptologi, kot sta Auguste-Édouard Mariette in Gaston Camille Charles Maspero. V času otvoritve Sueškega prekopa je Pantellinijeva pomembnost še narasla, in leta 1877 ga je predsednik Akademije Concordi prosil, naj mu pomaga pri odprtju egipčanskega muzeja v Rovigu. Tako je Pantellini v naslednjih letih v Rovigo poslal več kot 500 artefaktov, ki so povezani s starimi Egipčani, in tako pomagal ustvariti največjo egipčansko zbirko na področju Veneta.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Benetk in Padove v Rovigo, škofijsko mesto, ki leži sredi najbolj rodovitnega področja Italije. Mesto je od daleč prepoznavno po dveh poševnih stolpih, ki sodita med najvišje srednjeveške stolpe v Italiji. Osrednji trg trapezne oblike je srce mesta. Krasi ga steber iz istrskega marmorja, na katerem je beneški lev, saj je bilo mesto dolgo pod beneško upravo. Tu so mestna hiša z ložo in druge gotske in renesančne palače, ki spominjajo na Benetke. Obiskali bomo tudi katedralo sv. Štefana, ki je bila konec 17. stol. prenovljena. Nato ogled razstave »Egipčanski zakladi« v palači Roncale s strokovnim vodstvom. Popoldne vožnja v Este, ki leži na južnem obrobju Euganejskih gričev. Tu je bila zibelka venetske in rimske kulture! Napadi barbarov in strahotne poplave, ki so konec 6. stol. celo premaknile tok reke Adiže, so mestu odvzele nekdanjo slavo. Mesto je doživelo nov razcvet šele na začetku drugega tisočletja, ko je prešlo v roke plemiške družine Este. Ti so ga obdali z obzidjem, zgradili so palače, gradove, cerkve … Še večja blaginja in mir pa sta prišla z Benečani. Ogled mestnih znamenitosti: katedrale sv. Tekle s Tiepolovo oltarno podobo svetnice, glavnih trgov, mestne hiše, stolpa z uro … V večernih urah vrnitev proti domu. Vožnja v Ljubljano po isti poti.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnina na razstavo »Egipčanski zakladi« s strokovnim vodstvom ni vračunana.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS