DOMOV

Na Poljsko po poteh sv. Janeza Pavla II. z msgr. Metodom Pirihom

S Slovaško in Češko

Romanja

z duhovnim vodstvom

6 dni

Češka

Poljska

Slovaška

Datum

03.07. - 08.07.2018

Cena

479,00€ pri najmanj 45 osebah549,00€ pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 125,00€Odpovedni riziko: 32,94€

Akontacija

170,00€

Prijavnina

15,00€

Z UPOKOJENIM KOPRSKIM ŠKOFOM MSGR. MAG. METODOM PIRIHOM OB 10-LETNICI REVIJE REPORTER

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Maribora, Dunaja in Bratislave v Trnavo, staro kraljevsko mesto, ki si je zaradi številnih cerkva prislužilo ime “Slovaški Rim”. Sprehod po mestu z obiskom katedrale sv. Janeza Krstnika, ki jo je leta 2003 obiskal tudi sv. Janez Pavel II., in tukaj bo naša prva romarska maša. Obiskali bomo tudi katedralo sv. Nikolaja, ki hrani čudodelno podobo Trnavske Marije. Nadaljevanje vožnje na sever. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Prvi daljši postanek bo v Wadowicah, rojstnem kraju papeža sv. Janeza Pavla II. Obisk župnijske cerkve, kjer je bil krščen, in njegove rojstne hiše. Nadaljevanje poti do Kalwarie Zebrzydowske, slikovitega kraja ob vznožju gore Žar, kjer je od leta 1609 za Čenstohovo drugo najpomembnejše poljsko romarsko središče. Ogled velikega kompleksa z baziliko in številnimi kapelami, ki spominjajo na jeruzalemsko kalvarijo. Maša. Vožnja v Wieliczko. Ogled enega najstarejših rudnikov soli – prvič omenjen v 13. stol. – na predgorju Karpatov, ki je danes spremenjen v muzej. Globoko pod zemljo so nastale dvorane, jezera, kapele, celo cerkev – vse iz soli. Še vožnja v Krakow. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Maša. Dan bomo posvetili Krakowu, enemu najstarejših evropskih mest. Tu je bilo dolgo časa središče cerkvene in posvetne oblasti. Krakow je zibelka poljske znanosti, umetnosti in kulture, tukaj je Karol Józef Wojtyła deloval kot škof in nadškof. Mesto se ponaša z znamenitostmi, ki so zares vredne ogleda: glavni trg Rynek z renesančno tržnico Sukiennice in z Marijino gotsko cerkvijo, Florijanska ulica z značilnimi renesančnimi in baročnimi hišami, obzidje, utrdba Barbakan, cerkev sv. Ane, Jagelonska univerza, frančiškanska cerkev, katedrala, kjer so kronali in pokopavali poljske kralje, renesančna graščina Wawel – mogočna rezidenca poljskih kraljev … Večerja s poljskimi dobrotami v eni izmed značilnih restavracij v središču mesta. Vrnitev v hotel in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bomo obiskali Center Janeza Pavla II., ki ga je ustanovil njegov osebni svetovalec, krakovski nadškof in kardinal Stanisław Dziwisz. Center je znan tudi pod imenom „Ne bojte se!”, po znamenitih besedah Janeza Pavla II. Obiskali bomo Svetišče Janeza Pavla II., ki so ga blagoslovili v času njegove beatifikacije leta 2011, videli kapelo z relikvijami Janeza Pavla II in čudovite mozaike našega rojaka p. Marka Ivana Rupnika. Maša. Popoldne bomo obiskali bližnjo Baziliko Božjega usmiljenja, kjer počiva sv. Marija Favstina Kowalska, ki jo je Janez Pavel II. leta 1993 beatificiral in nato leta 2000 kanoniziral, svetišče pa posvetil dve leti pozneje. Ogledi. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Oswięcim, kjer je bilo med drugo svetovno vojno strahotno koncentracijsko taborišče Auschwitz. Ogled muzeja človeškega mučeništva, kjer je umrlo okrog štiri milijone ljudi, med njimi tudi sv. Maksimilijan Kolbe. Vožnja v Čenstohovo. Na Jasni gori stoji pavlinski samostan z gotsko cerkvijo. Sem že od 14. stol. dalje hodijo romarji z vse Poljske ter častijo milostno podobo Črne Marije (ikona iz 14. stol.), kateri pripisujejo mnoge čudeže. Po maši še ogled samostanskih znamenitosti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja na Češko v Olomouc, staro univerzitetno mesto in sedež nadškofije. Razprostira se na obeh bregovih reke Morave in po svoji lepoti in bogastvu umetnostno-zgodovinskih spomenikov sodi med najlepša češka mesta. To bomo na sprehodu po mestu spoznali tudi sami. Na Gornjem trgu bomo občudovali mestno hišo, znamenje sv. Trojice in lepe palače. Na gričku nad Moravo kraljuje mogočna gotska katedrala sv. Venčeslava, kjer je leta 1995 maševal tudi Janez Pavel II. in tukaj bo tudi naša zadnja romarska maša. Vrnitev mimo Brna, Dunaja in Maribora v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 4 polpenzioni in 1 nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, tipična večerja v Krakowu, osnovno nezgodno zavarovanje, duhovno vodstvo in naše vodstvo ter organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS