DOMOV

Razstava v Trstu: Marija Terezija in Trst

Obisk kulinarične hiše "Eataly"

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

1 dan

Italija

Datum

17.02.2018

Cena

22,00€ pri najmanj 45 osebah27,00€ pri najmanj 35 osebah32,00€ pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 1,60€

Akontacija

10,00

Prijavnina

/

Ob 300-letnici rojstva Marije Terezije (1717–1780) se v Trstu odvija razstava, ki postavlja v ospredje veliko cesarico in njeno vlogo pri razvoju Trsta. Marija Terezija, hči cesarja Karla VI., je bila osrednja figura pri oblikovanju kulturnega dogajanja, gospodarstva in urbanizma v Trstu 18. stoletja, čeprav sama ni mesta nikoli obiskala. V času vladanja je začela obširne reforme vojske in davčnega sistema, uvedla je hišne številke in kataster, ustanovila je številna ministrstva, uvedla splošno šolsko obveznost in redna cepljenja ter ustanovila vrhovno sodišče. V obdobju njene vladavine je Trst zelo povečal število prebivalstva, iz majhne vasi pa je Trst zrasel v pomembno pristanišče Habsburške monarhije in predstavljal vrata v sredozemski svet. Videz današnjega mesta je sicer iz 19. stol., a brez predhodne vladne politike in reform Marije Terezije ne bi bilo mogoče, da je iz nepomembne vasice Trst postal pomembno evropsko trgovsko in pomorsko mesto.

Razstava se začne s serijo portretov Marije Terezije iz različnih zbirk: The Princely Collections (knežja zbirka) iz kneževine Lihtenštajn, z gradu Miramare, Državnega in Pomorskega muzeja v Trstu, Mestne knjižnice v Trstu, Pokrajinskega muzeja v Gorici … Prikazane so družinske povezave Habsburžanov z drugimi evropskimi dinastijami, na ogled so zemljevidi in predmeti iz časa Marije Terezije, ki pripovedujejo o vsakdanjem življenju trgovskega in srednjega razreda ter o pomembnih osebnostih, ki so bile prisotne v mestu: Giacomo Casanova (1725–1798), znani italijanski pustolovec, pisatelj in pesnik ter Johann Joachim Winckelmann (1717–1768), nemški umetnostni zgodovinar, ki je prvi razlikoval med grškim, grško-rimskim in rimskim antičnim slogom, velja pa tudi za utemeljitelja znanstvene arheologije. Del razstave je prikazan tudi na interaktiven način, ki bo obiskovalcu omogočil, da na jasen in zabaven način odkriva Trst iz 18. stol.

V Trstu bomo obiskali tudi kulinarično hišo »Eataly«, kjer boste lahko po želji poskusili in kupili najrazličnejše dobrote iz vseh italijanskih pokrajin! Če obožujete pecorino in mozzarello, vam dišijo morske dobrote, morda odličen pršut ali pa si želite poskusiti toskansko vino chianti, je to pravi kraj za vas!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 8. uri. Vožnja mimo Sežane v Trst. Najprej ogled katedrale sv. Justa, petladijske bazilike, zgrajene v 14. stol. na ostankih rimskega templja. Nato ogled razstave »Marija Terezija in Trst« s strokovnim vodstvom. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti in obisk kulinarične hiše »Eataly«, kjer boste lahko po želji poskusili in kupili kulinarične dobrote iz cele Italije. Popoldne še nekaj prostega časa za lastno odkrivanje Trsta. Vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnina na razstavo »Marija Terezija in Trst« s strokovnim vodstvom ni vračunana in bo približno 10,00 EUR za osebo. Točen znesek bo znan v obvestilu o odhodu.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS