DOMOV

Pravljični zakladi Bolgarije

Skriti zakladi ene največjih balkanskih držav

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

8 dni

Bolgarija

Datum

28.04. - 05.05.2018

Cena

579,00 € pri najmanj 45 osebah659,00 € pri najmanj 30 osebah759,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 37,95 €Enoposteljna soba: 140,00 €

Akontacija

250,00 €

Prijavnina

15 € za prijavo

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2018.

Od tračanske grobnice in Črnega morja do rožnega olja.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Zagreba, Beograda in Niša v Sofijo, prestolnico Bolgarije. Nastanitev v hotelu. Nočitev.

Zajtrk. Vožnja v pogorje Rila, kjer bomo v ozki in z gozdom porasli dolini obiskali Rilski samostan, najbolj sveti kraj dežele. Ustanovili so ga že v 10. stol. Samostan je imel poleg verskega tudi pomembno kulturno vlogo, še posebej v času turškega gospostva, ko je pomagal ohranjati bolgarsko narodno zavest. Ogled samostana z vsemi njegovimi zakladi, zlasti izjemno velike cerkve z bogato okrašenim ikonostasom in lepimi freskami … Samostan je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Nadaljevanje slikovite vožnje v Plovdiv, ki leži na bregovih reke Marice in je drugo največje bolgarsko mesto. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno Plovdivu. Zaradi pomembne strateške lege, se je mesto vedno otepalo novih zavojevalcev – zato je njegova zgodovina več kot burna. Sprehod po starem mestnem jedru. Navdušila nas bo zanimiva arhitektura: dobro ohranjene hiše iz časa bolgarskega narodnega preporoda (18. in 19. stol.), veliki rimski amfiteater iz časa cesarja Trajana, rimski stadion, muzej Trakart s fantastičnimi rimskimi mozaiki iz 3. in 4. stol. ter cerkev sv. Konstantina in sv. Helene s freskami in ikonami Debarske šole. Nadaljevanje poti na južno obalo bolgarskega Črnega morja. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bomo obiskali starodavni Nessebar, eno glavnih bolgarskih obmorskih letovišč. Imenujejo ga “Biser Črnega morja” ali kar “Bolgarski Dubrovnik”. Staro mestno jedro leži na otočku, ki je zdaj umetno povezano s kopnim. Romantične ozke ulice, zgodovinska arhitektura čudovitih hiš in cerkva je Nessebar popeljala na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na sprehodu po zares lepem mestu si bomo ogledali glavne znamenitosti, med njimi Arheološki muzej, cerkev sv. Štefana – triladijska bazilika z začetki iz 11. stol. in cerkev Kristusa Pantokratorja (13. in 14. stol.), ki navdušuje z barvnimi dekoracijami zunanjosti. Vožnja v notranjost dežele v Kazanlak, prestolnico svetovno znane Doline vrtnic. Obisk Muzeja vrtnic, kjer bomo spoznali originalni način pridobivanja slavnega bolgarskega rožnega olja. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. V Kazanlaku si bomo ogledali še kopijo Tračanske grobnice (original je pod zaščito Unesca in sodi v 4. stol. pr. n. št.). Nato bo na vrsti Etnografski muzej Etar ali bolje muzejska vas, ki se razprostira na področju 8 ha v bližini vasi Gabrovo. Muzej predstavlja arhitekturo in način življenja bližnje okolice od druge polovice 18. do začetka 19. stol. Na sprehodu po vasi si bomo lahko ogledali vse te izjemno lepe hišice in opazovali številne obrtnike pri svojem delu – njihove izvirne izdelke bomo lahko tudi kupili. Nadaljevanje vožnje v Arbanasi, prisrčno bolgarsko vasico, ki slovi po bogati zgodovini in številnih arhitekturnih spomenikih – med njimi so prav gotovo najlepše hiše iz časa bolgarskega narodnega preporoda. Ogledali si bomo tudi vaški biser: cerkvico Kristusovega rojstva. Zgradili so jo konec 16. in v začetku 17. stol., v notranjosti pa freske iz istega obdobja umetniško in tematsko jemljejo dih. Vožnja v Veliko Tarnovo. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Veliko Tarnovo velja za najbolj slikovito bolgarsko mesto. Leži ob reki Jantri ob vznožju treh gričev: Carevec, Trapezica in Sveta Gora. Ponaša se s slavno zgodovino, tukaj je bila prestolnica Drugega bolgarskega cesarstva, zato ne nosi zaman tudi imena “Mesto cesarjev”. Ogled znamenite trdnjave Carevec z mogočnim obzidjem, stražarskimi stolpi, ostanki samostana in cerkva, s patriarhovim kompleksom in cesarsko palačo. Vožnja v Sofijo, ki leži na 545 m visoki planoti ob vznožju gore Vitoša. Mesto je bilo zaradi svoje lege v središču Balkanskega polotoka in na pol poti med Jadranskim in Črnim morjem že od davnine pomembno cestno križišče. Zgodovina je dolga in zanimiva, za ozemlje so se bojevali Tračani, Rimljani, Huni, Slovani, Turki … Več o tem na sami poti. Ogled glavnih znamenitosti: katedrale Aleksandra Nevskega, cerkve sv. Sofije iz 6. stol., po kateri je mesto dobilo svoje ime, rotunde sv. Jurija … Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Nadaljevanje ogledov bolgarske prestolnice: univerze, skupščine, Narodnega gledališča, Narodne palače kulture … Za konec bomo v Boyani ob vznožju gore Vitoša obiskali odlično ohranjeno srednjeveško pravoslavno cerkev, ki je zaradi fresk iz 13. stol. poznana po vsem svetu in je tudi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Slovo od Bolgarije in vožnja v sosednjo Srbijo, v Niš. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja proti Beogradu. Naš zadnji postanek bo namenjen Avali, 511m visoki gori nekaj kilometrov južno od srbske prestolnice. Po stopnicah se bomo napotili do monumentalnega spomenika neznanemu junaku, delo velikega hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića. Po kosilu še vrnitev proti domu. Vožnja mimo Beograda v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 6 polpenzionov in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih s 3 in 4 zvezdicami (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC), kosilo na Avali, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS