DOMOV

Potepanje po Avstriji in Madžarski

Vorau - Sopron - Sombotel - Ják

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

3 dnevi

Avstrija

Madžarska

Datum

27.04. - 29.04.2018

Cena

149,00 € pri najmanj 45 osebah169,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 8,45 €Enoposteljna soba: 50,00 €

Akontacija

50,00 €

Prijavnina

15 € za prijavo

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2018.

VORAU IN EISENSTADT – RAZKOŠJE BAROKA

SOPRON – ENO NAJLEPŠIH MADŽARSKIH MEST, MALA PRAGA

FERTŐD – GRAD ESTERHAZY, MADŽARSKI VERSAILLES

NEŽIDERSKO JEZERO – RIMSKI KAMNOLOM, JAMSKO GLEDALIŠČE

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Gradca v Vorau. Na naravni planoti kraljuje samostan avguštinskih kanonikov, ki so ga ustanovili leta 1163. Ogled lepo obnovljenih samostanskih poslopij s križnim hodnikom, bogato knjižnico ter samostansko cerkvijo, kjer nam bo zaradi izjemnega zlatega baročnega okrasja in fresk s prizori iz Stare in Nove zaveze zastal dih. Nato vožnja v Železno (Eisenstadt), glavno mesto avstrijske zvezne dežele Gradiščanske, ki leži sredi vinogradov in sadovnjakov. Največja znamenitost je baročna palača Esterházy, domovanje številnih plemičev te bogate madžarske rodbine. Palača je bila dolga leta središče kulture in umetnosti, tu so se predstavljali najpomembnejši glasbeniki in igralci, gostili so kronane glave ter druge odlične goste. Z mestom je povezano tudi ime skladatelja Josepha Haydna (1732-1809), ki je kot dirigent služboval na Esterházyjevem dvoru več kot trideset let. Ogledali si bomo notranjost palače z veličastno Haydnovo dvorano. Nato se bomo sprehodili po prijetnem starem delu mesta do mestne hiše in katedrale. Videli bomo tudi Haydnovo hišo ter njegov mavzolej. Nadaljevanje vožnje na Madžarsko, v Sopron. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bomo preživeli v Sopronu, v nadvse očarljivem starem mestu, ki ga kar s treh strani dopolnjuje bližina Avstrije. Zaradi izjemnih zgodovinskih arhitekturnih spomenikov se imenuje tudi “Mala Praga”. Dan bomo začeli z ogledom župnijske cerkve sv. Mihaela, ki dominira na najvišji točki mesta in se ponaša kot najstarejša mestna cerkev, pri njeni posvetitvi naj bi bil navzoč sam kralj Matija Korvin. Zgradili so jo v 13. stol, v 15. stol. pa gotizirali – velja za drugo največjo gotsko cerkev na Madžarskem, takoj za Matijevo cerkvijo v Budimpešti. Nato se bomo napotili v staro mestno jedro, kjer se ponekod še vidijo ostanki obzidja. Srce mesta predstavlja glavni trg, kjer so najimenitnejše palače, ki so dobile ime po svojih lastnikih (to so Fabricius, Storno, Gambrinus, Lackner …), tu so tudi mestna hiša, deželna hiša, nadvse znamenita gotska Kozja cerkev s kapiteljsko dvorano, prekrasno baročno kužno znamenje ter 61 m visok mestni stolp, ki je nekoč služil za odkrivanje požarov, danes pa je simbol mesta. Sprehodili se bomo tudi po ostalih mestnih ulicah, obiskali staro sinagogo ter katerega izmed zelo zanimivih muzejev. Popoldne vožnja v bližnji Fertőd, kjer sredi prostranega parka stoji baročni grad Esterhazy, madžarski Versailles, s 126 sobanami, ki se šopirijo z rokokojskim okrasjem. Grad je bil nedavno do popolnosti obnovljen in je res prava paša za oči. Skladatelj Haydn je tudi tukaj preživel nekaj plodovitih let kot dvorni glasbenik Esterhazyjev, ene najbogatejših družin 18. stol. Za konec dneva se bomo zapeljali še do Nežiderskega jezera, plitvega stepskega jezera, ki si ga Madžarska deli z Avstrijo. Okolica je raj za številne rastlinske in živalske vrste, privablja pa tudi mnoge športnike. Sprehod po lesenih brveh mimo privlačnih tradicionalnih hiš s slamnatimi strehami. Nato nas čaka še obisk starega rimskega kamnoloma in jamskega gledališča. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v bližnji Nagycenk, ki slovi po imenitni graščini plemenite rodbine Széchenyi s konca 18. stol., ki stoji sredi velikega parka. Najpomembnejši predstavnik te rodbine je bil grof István Széchenyi (1791-1860), ki ga dežela pozna pod imenom “Veliki Madžar”. Bil je pameten politik in dobrotnik, z vso svojo energijo in bogastvom se je predajal koristim domovine, med njegova najpomembnejša dela sodijo prizadevanja za ustanovitev Akademije znanosti. Graščina predstavlja izjemno zanimiv muzej časa, življenja in dela tega velikega madžarskega moža. Sprehodili se bomo tudi na vaško pokopališče in si ogledali mavzolej Széchenyijevih. Nadaljevanje poti v zgodovinski Kőszeg, ki leži tik ob avstrijski meji. To je idilično madžarsko mestece z gradom, glavnim mestnim trgom, kjer sta dve cerkvici, mestna hiša, kužno znamenje ter nekaj slikovitih srednjeveških hiš z značilnimi zatrepi. Zdelo se nam bo, da se je tukaj že davno nazaj ustavil čas. Težko se bomo ločili od tega ljubkega mesteca, še posebej potem, ko bomo slišali junaško zgodbo o domačem vojskovodji Jurišiću, ki je leta 1532 s peščico vojakov premagal velikansko turško vojsko in jim tako preprečil pohod na Dunaj. Vožnja v Sombotel (Szombathely), glavno mesto Železne županije. To je eno najstarejših madžarskih mest, saj ga je leta 43 ustanovil rimski cesar Klavdij z imenom Colonia Claudia Savaria. Današnje ime je povezano s soboto in izhaja iz časov, ko je bil na ta dan tržni dan. Mesto je prežeto z burnimi zgodovinskimi  dogodki, danes pa je Sombotel moderno kulturno, univerzitetno in škofijsko središče. Ogled baročne škofijske palače in neobaročne katedrale, ki lahko sprejme kar 5000 vernikov, ter sprehod do glavnega trga. Nadaljevanje poti v Ják, kjer si bomo ogledali še nekdanjo opatijsko cerkev sv. Jurija z začetka 13. stol., ki sodi v sam vrh romanske arhitekture. Nato vrnitev mimo Hodoša, Murske Sobote in Maribora v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS