DOMOV

Počitnice na Siciliji

Počitnice

s prevozom in vodenimi izleti

9 dni

Italija

Datum

22.09. - 30.09.2018

Cena

669,00 € pri najmanj 40 osebah769,00 € pri najmanj 30 osebah869,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 43,45 €Enoposteljna soba in kabina: 184,00 €

Akontacija

270,00 €

Prijavnina

15,00 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2018.

Sicilija je največji otok v Sredozemlju. Gorato srce otoka obkroža rajska obala, kjer dehti bujno mediteransko rastje. Največja znamenitost je gotovo spoštovanje vzbujajoči in še vedno delujoči vulkan Etna. Za Sicilijo, pomembno strateško ozemlje, so se bojevala mnoga ljudstva, kot so Grki, Kartažani, Rimljani, Bizantinci, Saraceni, Normani …, ki nam s svojo umetnostno-zgodovinsko zapuščino danes nudijo neprecenljive užitke. Naj omenimo le veličastne grške dorske templje, ki s svojo mogočnostjo jemljejo dih, ali pa nežno okrasje arabsko-normanske arhitekture.

NAŠE POTOVANJE NA SICILIJO JE NAMENJENO POČITNIKOVANJU, HKRATI PA NENAPORNIM IZLETOM, KJER BOMO SPOZNAVALI NAJIMENITNEJŠE UMETNINE IN NARAVNE LEPOTE!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 4. uri. Vožnja mimo Benetk, čez slikovite Apenine, skozi gričevnato Toskano in prostrani Lacij v Neapelj, veliko pristanišče v Neapeljskem zalivu z burno zgodovino. Krajši sprehod po mestu. Zvečer se bomo vkrcali na trajekt in odpluli proti Siciliji. Nastanitev v kabinah. Nočna plovba.

Zjutraj pristanek na Siciliji – v Palermu. Mesto ima dolgo in zelo razgibano zgodovino, vladavine so se menjavale (Feničani, Kartažani, Rimljani, Normani …), vsi pa so mesto bogatili z dragocenimi umetnostnimi zakladi. Ogled glavnih mestnih znamenitosti: Piazza Pretoria, La Martorana, San Cataldo, Kapela Palatina, ne bomo pozabili niti Kapucinskih katakomb in njihovih 8000 izjemno ohranjenih mumij! Vožnja v Monreale. Mestece se je razvilo okoli benediktinske opatije, ki jo je v 12. stol. ustanovil normanski kralj Viljem II. Ogled normanske katedrale iz 12. stol. Vsa notranjost triladijske bazilike je prekrita s 6.340 m2 mozaikov na zlati podlagi iz 12. in 13. stol., ki prikazujejo glavne dogodke iz biblije. Nato še ogled znamenitega križnega hodnika z impresivnimi romanskimi narativnimi kapiteli. Sledi vožnja po severni obali v Cefalu, nadvse slikovito ribiško mestece stisnjeno med morjem in visoko skalnato gmoto v ozadju. Med ozkimi srednjeveškimi ulicami se skriva prekrasna romanska katedrala z normanskimi pridihi. Kratek sprehod po mestu in nadaljevanje poti mimo Messine. Nastanitev v hotelu, kjer bomo ostali ves čas našega bivanja na Siciliji. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldanski izlet v Taormino, svetovno znano klimatsko letovišče. Ogled dobro ohranjenega grško-rimskega gledališča, od koder je prelep razgled na obalo in vulkan Etna. Nato sprehod po živahni glavni ulici Corso Umberto I., kjer so lepe palače, trgovine, kavarnice … Vrnitev v hotel in prosto popoldne za počitek, sončenje in kopanje na plaži pred hotelom. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Prosto za počitek, kopanje in sončenje na plaži pred hotelom. Večerja. Nočitev.

Po želji (doplačilo) izlet v Catanio, na vulkan Etna ter obisk Acitrezze. Najprej bomo obiskali Catanio, baročno mesto in veliko pristanišče vzhodne Sicilije. Sprehod po Via Etnea vse do Piazza Duomo, kjer so imenitne palače, slonova fontana ter baročna katedrala sv. Agate, na Via dei Crociferi pa bomo občudovali najlepše baročne cerkve in palače. Čas bo tudi za raziskovanje največje sicilijanske ribje tržnice! Nato nas čaka Etna, ki je najvišji vrh Sicilije in hkrati eden najmogočnejših vulkanov v Evropi. Etna je še vedno delujoči vulkan, zato se njegova višina stalno spreminja – okoli 3350 m. Področje okoli vulkana je od leta 1987 razglašeno za narodni park. Na Etno se bomo povzpeli z našim avtobusom, žičnico in še s posebnimi manjšimi avtobusi do kraterja, okoli katerega se bomo sprehodili. Od tod je tudi prekrasen razgled na Catanio in druga spodaj ležeča naselja ob morju, pogled pa ob lepem vremenu seže vse do Kalabrije. Etna velja za najaktivnejši vulkan na svetu, zadnji večji izbruh je bil marca 2017, od leta 2013 pa je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Na poti proti hotelu se bomo ustavili še na Rivieri kiklopov (Riviera dei Ciclopi) v ljubki ribiški vasici Acitrezza, od koder bomo občudovali Kiklopske otočke vulkanskega izvora, o katerih je pisal že Homer … Vrnitev v hotel.

Zajtrk. Prosto za počitek, kopanje in sončenje na plaži pred hotelom. Večerja in nočitev.

Po želji (doplačilo) izlet v Noto, Marzamemi in Siracuso. Najprej obisk baročnega Nota. Po hudem potresu leta 1693 so Noto začeli graditi na drugem, varnejšem prostoru. Pri načrtih so sodelovali najvidnejši sicilijanski arhitekti in tako mesto okrasili s prekrasnimi palačami, cerkvami in drugimi baročnimi spomeniki, vse pa so naredili iz domačega belega apnenca, ki ga je čas obogatil z nekakšno mehko patino – s to značilno rumenkasto zlato barvo je zaznamovano celotno mesto. Mesto slovi tudi po posebnem sladoledu – granita in slastnih rogljičkih, ki jih boste lahko po želji poskusili v prostem času! Nadaljevanje vožnje v slikovito ribiško vasico Marzamemi, kjer nas bo očaral glavni trg s simpatičnimi restavracijami … Prosto za kosilo po želji. Vožnja v Siracuso, slikovito pristaniško mesto, ki so ga na otoku Ortigia v 8. stol. pr. n. št. ustanovili Grki iz Korinta kot svojo kolonijo. V času Grkov je mesto doživelo največji vzpon, bilo je eno najpomembnejših, če ne celo najpomembnejše mesto Velike Grčije (Magna Graecia). Za prevlado so se kasneje potegovali Atenci, Kartažani in Rimljani, ki so ga v 3. stol. pr. Kr. tudi osvojili. Ogledi: grško gledališče, rimski amfiteater, nekdanji kamnolom Latomia del Paradiso, Dionizijevo uho … Sprehodili se bomo tudi po starem delu mesta na otoku Ortigia. Vrnitev v hotel.

Zajtrk. Prosto za počitek, kopanje in sončenje na plaži pred hotelom. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Prosto za počitek, kopanje in sončenje na plaži pred hotelom. Večerja in nočitev.

Po želji (doplačilo) izlet v Agrigento. Vožnja z avtobusom mimo Catanie proti Agrigentu, ki leži na jugu otoka. Že od daleč bomo zagledali templje, ki nas bodo popeljali v davnino njihovega nastajanja. Sprehod po znameniti Dolini templjev, ki so jo zaradi rajske lepote opevali mnogi pesniki, in ogled čudovitih grških templjev iz 6. in 5. stol. pr. n. št.: Zevsov, Herin, Herkulov … predvsem pa tempelj Sloge, ki je eden najbolj ohranjenih antičnih templjev na svetu. Obiskali bomo tudi odličen arheološki muzej, ki hrani poslikane vaze, kipe in druge najdbe – najimenitnejša med njimi je gotovo velikan (telamon) Atlas, ki je nekoč krasil Zevsov tempelj. Po ogledih vrnitev v hotel.

Zajtrk. Vožnja do Messine in kratka vožnja s trajektom v Kalabrijo (Villa San Giovanni). Nadaljevanje vožnje v slikovito vasico Scilla, ki nas bo spomnila na mitološko zgodbo o Odiseju ter pošastih Scili in Karibdi. Sodi med najslikovitejša kalabrijska mesteca na obali Tirenskega morja. Sestavljata ga dve četrti, Marina Grande ter Chianalea, nad njima pa kraljuje grad Ruffo. Vzeli si bomo čas za potep po stari ribiški četrti Chianalea, kjer se kamnite hišice dobesedno spajajo z morjem. Videli bomo ribiče, ki krpajo mreže ali popravljajo čolne, saj četrt še vedno živi od ribolova. Nadaljevanje vožnje s postanki v Lacij. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja proti severu. Dopoldne bomo obiskali monumentalno benediktinsko opatijo Monte Cassino, ki kraljuje vrh gore, in od koder je lep razgled daleč naokoli. Samostan je v začetku 6. stol. ustanovil sv. Benedikt in tako postavil temelje zahodnemu meništvu. Samostan je bil pred mnogimi leti kulturno in umetnostno središče, od koder se je širila umetnost izdelovanja miniatur, mozaikov in fresk – nekaj tega si bomo ogledali tudi v samostanskem muzeju. Med drugo svetovno vojno je bil precej poškodovan, vendar so ga v celoti obnovili. V spomin na hude bitke je tudi veliko pokopališče Poljakov. Vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 7 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, 1 nočitev na trajektu v dvoposteljnih kabinah s prho in WC, vožnja s trajektom Messina - Villa San Giovanni, izleti: Neapelj, Palermo, Monreale, Cefalu, Taormina, Scilla, Monte Cassino, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Doplačila za izlete po želji (izleti bodo izpeljani pri udeležbi najmanj 10 oseb):

• Izlet v Catanio, na Etno in obisk Acitrezze: 120,00 EUR (v ceno je vračunano: avtobusni prevoz, žičnica na Etni, prevoz s terenskimi vozili na Etno, osnovno nezgodno zavarovanje ter naše vodstvo).
• Izlet v Noto, Marzamemi in Siracuso: 85,00 EUR (v ceno je vračunano: avtobusni prevoz, vstopnina v arheološki park Neapolis, osnovno nezgodno zavarovanje ter vodstvo).
• Izlet v Agrigento: 120,00 EUR (v ceno je vračunano: avtobusni prevoz, vstopnina v arheološki park Valle dei Templi, lokalno vodstvo, osnovno nezgodno zavarovanje ter vodstvo).

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS