DOMOV

Po dolaj in bregaj Porabja

Zg. Senik - Monošter - Števanovci - Andovci - Verice-Ritkarovci

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Madžarska

Datum

11.08.2018

Cena

57,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,85 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Ob tretji antologijski knjigi izletov Željka Kozinca, ki bo izšla pomladi 2018 pod naslovom “Z menoj na izlet”!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Maribora in Gornje Radgone na Goričko. Nadaljevanje poti skozi Kuzmo, Dolič in Martinje v Porabje, malo trikotno deželico na Madžarskem med slovensko in avstrijsko mejo, kjer živijo Slovenci. Najprej se bomo ustavili v Zgornjem Seniku, ki je najbolj slovenska vas. Nato bo na vrsti Monošter, geografsko, kulturno in gospodarsko središče Porabja. V kraju, ki je pretežno madžarski, živi okoli 500 Slovencev. Tu je sedež Zveze Slovencev na Madžarskem in tudi uredništvo slovenskega štirinajstdnevnika Porabje. Sprehodili se bomo po mestu in si ogledali baročno cerkev sv. Gotarda, cistercijanski samostan in mestno knjižnico. Obiskali bomo tudi muzej Avgusta Pavla, pomembnega kulturnega delavca in slovensko-madžarskega pesnika, kjer je zanimiva razstava o življenju Slovencev v okolici Monoštra. Seveda pa bo v Kulturnem domu tudi čas za pogovor z našim rojakom, ki nas bo pobliže seznanil s tem koščkom našega zamejstva. Po kosilu bomo obiskali še nekaj porabskih vasi. V Števanovcih so na pokopališču zanimivi nagrobni napisi v stari prekmurščini z madžarskim črkopisom. Obiskali bomo tudi nadvse zanimiv Muzej o železni zavesi. Leta 2007 so v obnovljeni stražnici postavili muzejsko zbirko, kjer so na ogled predmeti iz življenja vojakov, ki so varovali mejo madžarske države. Del zbirke je posvečen obdobju po letu 1948, ko je bila meja s Slovenijo in Avstrijo še posebej zastražena z “železno zaveso”. Muzej pripoveduje o načinu zastraženosti meje, pa tudi o življenju ob meji, kajti neprehodna ločnica je pretrgala mnoge družinske in prijateljske vezi, popolnoma pa je tudi ločila slovenske in madžarske manjšine od matičnega naroda. V Andovcih, ki je najmanjša slovenska vas v Porabju na dvorišču Porabske domačije stoji Mali Triglav, darilo Triglavskega narodnega parka, simbol trdoživosti Slovencev. Za konec se bomo ustavili še v kraju Verice-Ritkarevci, nekoč ločeni vasi. Sprehod do lesenega stolpa, ki stoji na najvišji točki Katarininega hriba – od tod se nam bo odprl lep razgled na porabski svet. Vrnitev v Slovenijo. Vožnja mimo Čepincev, Murske Sobote in Maribora v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS