DOMOV

Plečnik na Kamniškem

Z delavnico, kjer bomo izdelali Plečnikovo svečo

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

21.04.2018

Cena

53,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,65 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7.30. Vožnja v Kamnik, ki leži pod južnimi obronki Kamniško-Savinjskih Alp ob izhodu Kamniške Bistrice iz ozke doline. Od leta 1076 je bilo središče velikanske posesti naše veje bavarskih grofov Andechs-Meranskih, od 12. stol. dalje se omenja kot trg in od 1267 kot mesto, ki je bilo pomembno središče trgovcev in obrtnikov ob važni prometni poti s Štajerske na zahod in obratno. Položaj srednjeveškega mesta in cestni prehod sta varovala dva gradova: Stari grad na hribu visoko nad mestom ter Mali grad na strmi skali tik nad njim. Sredi 20. stol. pa je mestu poseben pečat pustil tudi največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Oglede bomo začeli pri Plečnikovem mostu čez reko Nevljico v Mekinjah pri Kamniku. Most krasijo čudoviti svetilniki s stiliziranimi antičnimi posodami. Nato se bomo podali na Glavni trg, za katerega je Plečnik leta 1953 naredil načrte in poskrbel tudi za preoblikovanje fasade ene izmed hiš na Maistrovi ulici. V bližnjem frančiškanskem samostanu bomo obiskali čudovito kapelo Božjega groba, ki velja za svojevrstno Plečnikovo arhitekturo, polno simbolike. Poleg kapele si bomo ogledali še samostansko cerkev sv. Jakoba iz 15. stol. in zelo bogato knjižnico, saj kamniški frančiškani hranijo okoli 10.000 zvezkov, del tega so tudi pomembne inkunabule (prvotiski izpred leta 1500). Sprehodili se bomo tudi do železniške postaje »Kamnik mesto«, kjer je Plečnik zasnoval čudovito stebrno lopo. Zakaj se je postaje prijelo ime »Kraljev štacjon«, pa nam bo jasno na sami poti! V bližini bomo obiskali tudi nagrobnik družine Gabrovec, ki stoji na pokopališču Žale pri Kamniku, in velja za enega izmed najlepših Plečnikovih nagrobnikov. Nato se bomo povzpeli na Mali grad in si ogledali obrambni stolp in romansko kapelo, ki je eden najvidnejših spomenikov romanske arhitekture pri nas. Videli bomo župnijsko cerkev na Šutni, kjer bomo slišali, kaj je Plečnik počel tukaj! Iz Kamnika izvira tudi družina Stele, z umetnostnim zgodovinarjem Francetom Steletom je prijateljeval tudi Plečnik, ki je za tamkajšnje svečarstvo izdelal predloge za barvno okraševanje sveč ter podal predlog za izdelavo sveč z motivom medenih kruhkov. Tudi sami se bomo preizkusili v izdelavi Plečnikove sveče! Nato nas v odlični gostilni čaka pozno kosilo. Sledi še ogled cerkve sv. Benedikta v Stranjah. Plečnik je izdelal načrte za izgradnjo zunanje lope, novega dostopa na zvonik, ureditev glavnega vhoda v cerkev ter načrte za novo krstilnico, pevski kor in preureditev zakristije, kot vedno pa je največjo pozornost namenil cerkveni notranjosti. Še vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, delavnica izdelave Plečnikove sveče, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS