DOMOV

145. obletnica Plečnikovega rojstva: Plečnik in Fabiani na Dunaju

Naši velikani so zaznamovali tudi Dunaj!

Plečnikovo leto

ob 145. obletnici Plečnikovega rojstva

2 dneva

Avstrija

Datum

11.11. - 12.11.2017

Cena

115,00 € pri najmanj 45 osebah137,00 € pri najmanj 35 osebah159,00 € pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 7,95 €Enoposteljna soba: 25,00 €

Akontacija

50,00 €

Prijavnina

15€ za prijavo

Dogodkom, ki obeležujejo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti arhitekta Plečnika, se pridružuje tudi QUO VADIS. Marsikdo se vpraša, kaj nam ima mojster povedati danes? Obdobje, ko je ustvarjal, je vendarle tako daleč nazaj. V kakšnih razmerah je deloval arhitekt? Zakaj je bil tako zelo priljubljen pri oblasteh in precej manj pri mladih generacijah tedanjih arhitektov? Kakšno vlogo je imel Maks Fabiani pri njegovem izobraževanju? Vse to in še več boste izvedeli na sprehodih in izletih posvečenih življenju in delu našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika!

Dunaj smo zaznamovali tudi Slovenci. Naš obisk mesta ob Donavi bo posvečen predvsem dvema velikanoma slovenske arhitekture. Jože Plečnik (1872-1957) in Maks Fabiani (1865-1962), sodobnika in tekmeca, oba sta pustila neizbrisen pečat v arhitekturi cesarskega Dunaja, prvi s svojo nenavadno Zacherlovo hišo, drugi s stavbo Uranie. Tekmovala sta pri razpisu za Gutenbergov spomenik. Zmagovalec razpisa je bil študent Plečnik, vendar so spomenik postavili po načrtu njegovega učitelja Fabianija. Učitelja? Kje in kdaj je Fabiani učil Plečnika? O vsem tem in še veliko več pa na Dunaju!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Gradca, kjer je Plečnik začel svojo umetniško pot, proti Dunaju. Po prihodu v mesto najprej vožnja po Ringu za prvi okus mesta. Ustavili se bomo pri nekaterih pomembnih stavbah: Urania – tu se bomo spomnili težavnega odnosa med Plečnikom in Fabianijem, Postsparkasse – mojstrsko delo Plečnikovega učitelja Otta Wagnerja, nenazadnje stavba Secesije – njen član je bil tudi Plečnik. Sledi sprehod proti središču mesta mimo Hofburga in blagovnice proti Zacherlovi hiši. Počitek se nam bo prilegel v bližini stolnice sv. Štefana, kjer je kot prvi dunajski škof stoloval Slovenec Jurij Slatkonja (1456-1522). Popoldne obisk izjemno zanimivega Muzeja uporabne umetnosti – MAK. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Po zajtrku vožnja do cerkve sv. Duha, v bližini je živel tudi pisatelj Ivan Cankar. Ogled železobetonske mojstrovine, ki je ob nastanku sprožala burne reakcije. Vožnja proti Langerjevi vili, enemu prvih Plečnikovih del na Dunaju, ki preseneča z igrivostjo in svežino. Nato se bomo odpeljali do Trga Karla Boromejskega in si ogledali vodnjak. Zasnoval ga je Plečnik in celo pomagal pri modeliranju figur, ki ga krasijo. Ogledali si bomo tudi eno izmed postaj cestne železnice, ki jo je v študentskih letih pomagal projektirati mladi Plečnik. Ustavili se bomo še pri najvišji stavbi na Dunaju. Tako imenovani Millennium Tower je zasnoval arhitekt slovenskega rodu Boris Podrecca. Za konec dneva bomo obiskali še arhitekturni muzej (Architekturzentrum Wien) in se v poznih popoldanskih urah odpravili proti domu.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 1 polpenzion (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS