DOMOV

Pivška podmornica

Pivka - Prem - Ilirska Bistrica - Zalči

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

13.10.2018

Cena

46,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,30 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Postojne v Pivko. Obiskali bomo Park vojaške zgodovine, ki domuje v starih italijanskih kasarnah. V osrednjem objektu, Komandi, bomo spoznali večtisočletno zgodovino vojaške in utrdbene dediščine Pivške kotline ter strateško pomembnost Postojnskih vrat. Videli bomo tankovsko-artilerijsko zbirko, ki jo sestavljajo tanki, oklepna vozila in topovi. Zbirko dopolnjujeta še razstavi o drugi svetovni vojni ter o slovenski osamosvojitveni vojni. Glavni dogodek pa bo ogled jugoslovanske podmornice P-p13 ZETA. Nadaljevanje poti na Prem, gručasto vasico na obrobju Brkinov. Jedro naselja, ki je zaradi bogatih umetnostnozgodovinskih znamenitosti zavarovano kot kulturni spomenik, je stisnjeno na slemenu med gradom na eni strani in župnijsko cerkvijo na drugi. Najprej bomo obiskali premski grad, ki je v srednjem veku zrasel na temeljih rimske utrdbe, nato pa spominsko sobo Dragotina Ketteja (1876-1899), velikega pesnika slovenske moderne, ki se je rodil v stari osnovni šoli. Obiskali bomo tudi cerkev sv. Helene, ki slovi po poslikavah Toneta Kralja iz leta 1921. Nato nas na turistični kmetiji čaka dobro kosilo. Vožnja v Ilirsko Bistrico, ki leži na robu kotline ob vznožju Snežnika. Za nastanek kraja so bili pomembni vodnati kraški izviri,  mogočni snežniški gozdovi ter ugodna prometna lega. V 17. stol. se je razvilo mlinarstvo, kasneje še žagarstvo. Na sprehodu po starem delu mesta si bomo ogledali obnovljeno Vencinovo hišo – tu je Čebelarski muzej, ki je posvečen Antonu Žnidaršiču, pomembni osebnosti slovenskega čebelarstva. Videli bomo tudi Hodnikov mlinKindlerjev park s 110 različnimi rastlinskimi vrstami ter se podali k slikovitemu slapu Sušec. Za konec dneva bomo v vasici Zalči obiskali priznanega čebelarja. Med bomo poskusili in ga lahko tudi kupili. Še vožnja v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, pokušnja medu, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Ostale vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS