DOMOV

Ob stoletnici konca prve svetovne vojne na Javorco

Tolminska korita - Javorca - Čadrg

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

16.06.2018

Cena

69,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 3,45 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6.30. Vožnja do Nove Gorice, nato pa dalje po dolini Soče proti Tolminu. Naš prvi cilj so Tolminska korita, ki leže v najnižjem in hkrati najjužnejšem delu Triglavskega narodnega parka in sodijo med najlepše naravne znamenitosti Slovenije. Skozi sotesko, ki jo je ustvarila reka Tolminka, vodi drzno speljana krožna pot. Najprej se bomo spustili k sotočju mrzle Tolminke in kristalno modre Zadlaščice, nato se bomo povzpeli do Hudičevega mostu nad Tolminko. Videli bomo Medvedovo glavo, naravni most oz. velikansko skalo v obliki medvedove glave, ki se je, kdo ve kdaj, zagozdila med stene kanjona Zadlaščice. Prišli bomo tudi do Zadlaške jame – zgodba pripoveduje, da jo je obiskal tudi veliki italijanski pesnik Dante Alighieri in v njej dobil navdih za svoj pekel v pesnitvi Božanska komedija. Lepota Tolminskih korit nas bo prav gotovo navdušila! Čaka nas 2 uri počasne hoje po zavarovani poti, ki je mestoma strma. Primerna obutev obvezna! Za slabše hodce možen le sprehod do mostu z razgledom na sotesko. Nato se bomo z manjšimi vozili po serpentinasti cesti, ki je speljana visoko nad koriti Tolminke, odpeljali na Javorco. Obiskali bomo spominsko cerkev sv. Duha, leseno svetišče, ki je z vso svojo simboliko posvečeno padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte (1915-1917). Cerkvica je tudi ena izmed postaj na zgodovinski Poti miru, ki povezuje spomenike in pomnike prve svetovne vojne v Zgornjem Posočju. To je najlepši spomenik prve svetovne vojne v Sloveniji. Pomladi 2018, ob stoletnici konca prve svetovne vojne, bo cerkvica sv. Duha na Javorci prejela znak evropske dediščine. Z razgledne terase je prekrasen razgled na okoliške planine in gore. Vrnitev v dolino, nato pa vzpon z manjšimi vozili v nadvse slikovito gorsko vasico Čadrg. Leži na ravnini ob vznožju strmih travnikov in senožeti. Prebivalci se ukvarjajo z ekološko pridelavo hrane, vzrejo goveda in sirarstvom. Obiskali bomo ekološko turistično kmetijo. Najprej nas pod kozolcem čaka značilno domače kosilo. Nato si bomo ogledali kmetijo in sirarno ter po želji okusnen sir tudi kupili. Čaka nas le še sprehod po vasi do razgledne točke Žlejžen, od koder bo prelep pogled na Javorco z okoliškimi gorami. Vožnja v dolino in vrnitev z našim avtobusom mimo Nove Gorice v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, prevoz z manjšimi vozili na Javorco ter v Čadrg, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS