DOMOV

Nov muzej v Reziji

Ravanca - Solbica - Pušja vas

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Italija

Datum

25.08.2018

Cena

55,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,75 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Kranja, skozi Kranjsko Goro in Rateče v Kanalsko dolino, kjer se bomo peljali skozi kraje Žabnice, Ukve, Naborjet, Dipalja vas in Tablja. Slovenska krajevna imena v Italiji, ki se neuradno še uporabljajo, so zgovorna priča, da je bila Kanalska dolina nekdaj poseljena z večjim številom Slovencev, kot pa je danes. Naš današnji cilj je dolina Rezije, ki leži med gorami ob hudourniški reki z istim imenom. To je najbolj zahodna dolina slovenskega narodnega ozemlja. Zaradi naravnih pregrad so Rezijani živeli ločeni od ostalega slovenskega zaledja. Tako so ohranili svoje posebno slovensko narečje, mnoge stare običaje, šege in posebnosti. Edinstven je tudi rezijanski ples, ki je del vsakdanjega življenja vsakega Rezijana in ki ga izvajajo ob spremljavi violine in violončela – bunkule. Najprej bo na vrsti Ravanca, središče Rezije. V “Rozajanskem Dumu” nam bodo predstavili svojo dolino, njeno zgodovino ter običaje. Za župnijsko cerkvijo se dviga hrib, na katerem je kapela sv. Križa, do nje pa vodijo zanimive kapelice križevega pota. Kapelice so bile verjetno zidane že v 18. stol. Večkrat so jih obnavljali, nazadnje leta 1992. Vsaka kapelica je posvečena spominu ene od vasi ali zaselka v Rezijanski dolini: Njiva, Gozd, Krnica, Podklanec … Nadaljevanje poti v Solbico, ki med potresom leta 1976 ni bila hudo poškodovana in še danes ohranja arhitekturno podobo stare rezijanske vasi. Obiskali bomo nov muzej rezijanske kulture – “Muzeo od tih rozajanskih judi”, ki so ga odprli oktobra 2017 v Plocavi hiši, ter Muzej brusačev, ki so nekoč hodili po vsem svetu. Nato bomo v gostilni sedli h kosilu – postregli nas bodo z značilnimi rezijanskimi jedmi. Slovo od Rezije in njenih prijaznih domačinov. Zanimiva vožnja po dolini Tilmenta v Pušjo vas (Venzone). Tukaj je potres leta 1976 naredil veliko škode. Ogled obzidanega naselja, ki so ga skoraj v celoti obnovili. Videli bomo nekaj lepih palač v beneškem slogu, zanimivo mestno hišo in pa romansko-gotsko katedralo sv. apostola Andreja (1308), kateri bomo posvetili največ naše pozornosti. Občudovali bomo arhitekturo, freske, kipe – še posebej Pietà iz prve pol. 15. stol. Največja znamenitost mesta pa so gotovo odlično ohranjene mumije iz 17. stol., ki so jih našli v grobovih pod cerkvijo. Ogledi. Še vrnitev mimo Humina, Vidma in Gorice v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS