DOMOV

Na koline pod Gorjance

Kostanjevica na Krki - Kostanjeviška jama - Šentjernej

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

27.10.2018

Cena

49,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,45 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7.30. Vožnja mimo Novega mesta v Kostanjevico na Krki, ki je eno najmanjših in najstarejših slovenskih mest, razglašeno je za kulturni in zgodovinski spomenik. Ponaša se z nadvse slikovito lego na otoku oz. v meandru reke Krke, zato se ga je prijelo tudi ime “Dolenjske Benetke”. Sprehod po lepem mestu od župnijske cerkve sv. Jakoba, ki je bila zgrajena v 13. stol., mimo imenitnih hiš vse do poznogotske cerkve sv. Miklavža s freskami kostanjeviškega slikarja Jožeta Gorjupa. Potem bomo obiskali Kostanjeviški grad, nekdanji cistercijanski samostan, ki ga je leta 1234 ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski. V gradu domuje Galerija Božidar Jakac z vrhunskimi zbirkami, med njimi so dela evropskih mojstrov iz 17. in 18. stol. iz kartuzije Pleterje ter dela naših kiparjev in slikarjev 20. stol., tu so Tone in France Kralj, France Gorše, Božidar Jakac, Janez Boljka … V zgodnjegotski cerkvi, ki je najstarejše jedro samostana, prirejajo koncerte in monografske razstave. Okoli samostana je nanizanih več kot sto skulptur, ki so jih na simpozijih Forma viva ustvarili kiparji z vsega sveta. Nato bo na vrsti Kostanjeviška jama, ki leži nad izvirom Studene ob vznožju Gorjancev. Odkrili so jo leta 1937, leta 1971 pa so okoli 300 metrov uredili za turistični obisk. Svet podzemnih dvoran z množico pravljično oblikovanih kapniških tvorb nas bo gotovo navdušil! (Obisk jame ni naporen, poti so lepo urejene, le okoli 40 stopnic, priporočamo pa primerno obutev.) Nadaljevanje poti pod Gorjance, kjer nas bo na turistični kmetiji čakala pojedina s kolinami. Popoldne še obisk Šentjerneja, ki je ime dobil po farnem zavetniku sv. Jerneju. Obiskali bomo domačijo Selak. Glede na to, da je petelin simbol Šentjerneja, nas bo že pri vhodu pozdravila skulptura petelina. V vinoteki Otilija nas čaka pokušnja cvička štirih največjih vinarjev Šentjernejske doline – možen nakup. Nato si bomo ogledali zbirko več kot 500 petelinov z vsega sveta, ki so narejeni iz najrazličnejših materialov, ter zanimivo zbirko glasbil. Proti večeru vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, pojedina s kolinami, pokušnja 5 vrst cvička, ogled zbirke petelinov in glasbil, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Ostale vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS