DOMOV

Muzej baroka in orglarska delavnica

Šmarje pri Jelšah - Rogaška Slatina - Svetina

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

12.05.2018

Cena

45,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,25 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja mimo Celja v Šmarje pri Jelšah. Najprej bomo obiskali Muzej baroka, ki so ga uradno odprli leta 2016 in se navezuje na baročno Kalvarijo, ki se vzpenja iz Šmarja do cerkve sv. Roka na hribu nad krajem. Razstavljenih je 43 originalnih in več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel, video projekcija pa nas bo popeljala na ogled petih najlepših baročnih cerkva Obsotelja in Kozjanskega. Avtorica te izjemne muzejske postavitve je Meta Hočevar, utemeljiteljica sodobne slovenske gledališke scenografije. Nato se bomo mimo kapelic križevega pota po strmi stezi povzpeli (ali se peljali z avtobusom po cesti) do več kot tristo let stare božjepotne cerkve sv. Roka z izredno bogato rokokojsko notranjščino, ki je prava paša za oči. Na vrhu hriba bomo lahko ob lepem vremenu tudi uživali v čudovitem razgledu na okolico. Po dobrem kosilu na turistični kmetiji se bomo odpeljali v Rogaško Slatino, zelo staro zdravilišče, saj najdba plošče z latinskim napisom daje misliti, da so enega izmed vrelcev poznali že v rimskih časih. Gotovo pa je, da je kraj znan po zdravilnih učinkih mineralnih izvirov od srede 17. stol. dalje. Sprehod po lepo urejenem zdraviliškem parku. Nato še ogled orglarske delavnice Škrabl, ki je ena največjih v Evropi, njihove orgle pa je lahko slišati v več kot 20 različnih državah sveta. Za konec dneva še vožnja na Svetino. Slikovita vasica, ki je povezana z zgodovino celjskih grofov, leži sredi razgibanega gričevja in se lahko pohvali kar z dvema cerkvama. Obiskali bomo večjo, Marijino cerkev. Konec 15. stol. jo je najbrž dal zgraditi oskrbnik celjskega gradu Andrej Hohenwarter, potem ko se je rešil iz turškega ujetništva. Poslopje ima mogočen gotski zvonik, ki je nekoč služil kot obrambni stolp. V notranjščini se baročni oltar spaja z gotskimi rebrastimi oboki v lepo celoto. Na bližnjem vaškem pokopališču počiva svetovna popotnica in pisateljica Alma Karlin. Po ogledih vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS