DOMOV

Mesta južne Madžarske

Peč, Villány in Siget

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

3 dnevi

Madžarska

Datum

27.04. - 29.04.2018

Cena

159,00 € pri najmanj 45 osebah179,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 8,95 €Enoposteljna soba: 34,00 €

Akontacija

60,00 €

Prijavnina

15 € za prijavo

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2018.

PEČ – STARODAVNO MESTO Z ORIENTALSKIM PRIDIHOM
VILLÁNY – VINSKO GRIČEVJE Z NENAVADNIMI KLETMI
SIGET – PARK MADŽARSKO-TURŠKEGA PRIJATELJSTVA NA GROBU SULEJMANA VELIČASTNEGA

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Maribora na Madžarsko. Naš prvi cilj je Somogyvár, v srednjem veku eno najpomembnejših verskih in posvetnih središč Madžarske. Ogled ostankov mogočne benediktinske opatije iz 11. stol. Nadaljevanje poti mimo Kaposvárja na podeželje, kjer bomo obiskali muzej na prostem Szenna. Nastal je leta 1978 sredi naseljene vasi in predstavlja slikovito vaško dediščino pokrajine: s slamo krite hiše, črne kuhinje, vinske kleti in bogato okrašeno kalvinistično cerkev s konca 18. stol. Vožnja v Peč. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bo na vrsti Peč (Pécs), zelo staro in nadvse lepo mesto z mediteransko-orientalskim pridihom. Tu so bivali že Kelti, Rimljani, Madžari, Turki … in mestu zapustili bogato dediščino. Središče mesta se lahko pohvali z nahajališčem rimskih ostankov, ki so danes na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, med njimi je tudi Starokrščanski mavzolej … Videli bomo tudi mestno hišo, kip Svete Trojice … Peč krasi veliko arhitekturnih spomenikov iz 150-letne turške okupacije: na glavnem trgu kraljuje džamija paše Gazim Kassima, največja muslimanska mošeja v Srednji Evropi, danes katoliška cerkev, džamija paše Jakovalija Hassana … Obiskali bomo tudi mogočno katedralo s štirimi zvoniki (začetek gradnje v 11. stol.) in številnimi umetninami (odlična zbirka romanskih kipov v muzeju). Nato vožnja v Siklós, najjužnejše madžarsko mesto, ki se ponaša s srednjeveškim gradom iz 15. stol. Gričevnata okolica Villány slovi kot zelo rodovitno vinsko področje s številnimi vinskimi kletmi – možnost pokušnje izvrstnega rdečega vina. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Siget (Szigetvár), kjer se je leta 1566 bila legendarna bitka med turško vojsko, ki jo je vodil Sulejman Veličastni, in hrvaško-madžarsko vojsko na čelu z Nikolo Šubićem Zrinskim. Oba poveljnika sta med obleganjem izgubila življenji. Leta 1994 so na pobudo Turčije ob 500-letnici Sulejmanovega rojstva v bližini mesta (kjer naj bi bilo pokopano Sulejmanovo srce) odprli Park madžarsko-turškega prijateljstva z velikanskima kipoma glav obeh poveljnikov ter simbolično Sulejmanovo grobnico. Nato si bomo ogledali še ostale mestne znamenitosti: trdnjavo Zrinski s kipom Nikolaja Zrinskega in Sulejmanovo mošejo, Trg Zrinski s kipom leva, kulturno središče … Nadaljevanje vožnje v Hlebine, malo vasico v Podravini, ki je v svetu poznana kot zibelka hrvaške naivne umetnosti. Na pobudo akademskega slikarja Krsta Hegedušića je na začetku 30. let prejšnjega stoletja skupinica vaščanov brez akademske likovne izobrazbe začela slikati z oljnimi barvami na steklo. S svojimi deli – hlebinska slikarska šola – so postali slavni po vsem svetu. Ogled galerije naivne umetnosti s slikami in skulpturami umetnikov hlebinskega kroga, med njimi tudi najpomembnejšega slikarja naivca Ivana Generalića. In še vrnitev mimo Varaždina in Ptuja v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS