DOMOV

Marija Terezija v palači Schönbrunn

Poseben dogodek ob 300-letnici rojstva Marije Terezije

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

1 dan

Avstrija

Datum

07.10.2017

Cena

45,00 € pri najmanj 45 osebah55,00 € pri najmanj 35 osebah67,00 € pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 3,35 €

Akontacija

20,00 €

Dunaj letos obeležuje 300-letnico rojstva Marije Terezije (1717–1780), velike vladarice habsburških dežel, s cesarskim kronanjem svojega moža Franca I. Štefana pa je postala tudi cesarica Svetega rimskega cesarstva. V času vladanja je začela obširne reforme vojske in davčnega sistema, uvedla je hišne številke in kataster, ustanovila je številna ministrstva, uvedla splošno šolsko obveznost ter ustanovila vrhovno sodišče. V palači Schönbrunn si bomo ogledali zasebne apartmaje Marije Terezije, kjer je po smrti moža preživela zadnji deset let svojega življenja. Čudovite sobane so posebne predvsem zaradi edinstvene dekoracije in poslikav krajinskih prizorov, za katere je zaslužen baročni slikar Johann Wenzel Bergl. Občudovali bomo poslikave eksotičnih krajin, čarobnih vrtov in romantičnih pokrajin. Videli bomo cesarske sobane, velike in male galerije ter dvorano za ceremonije. Galerije veljajo za najbolj veličastne banketne dvorane evropskega rokokoja, kjer je moč občudovati stene v belem sijaju z dragoceno zlato dekoracijo in stropno poslikavo v tehniki freske italijanskega avtorja Gregoria Guglielmija.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Maribora in Gradca proti Dunaju. Zgodovina Dunaja je izjemno pestra, vsako obdobje je pustilo sledove, najbolj pa cesarji in cesarice ter umetniki, ki so ustvarjali po njihovem naročilu. Najprej bomo obiskali Schönbrunn, cesarsko poletno rezidenco s prekrasnim parkom. Gradili so jo v drugi polovici 17. in v prvi polovici 18. stoletja. Za vzor jim je bil francoski Versailles: rokoko – popolna harmonija arhitekture in več kot razkošne notranje opreme. Park, ki ga je v drugi polovici 18. stol. uredil dunajski dvorni arhitekt Ferdinand Hohenberg, je čudovita stvaritev baročne umetnosti, kjer se s pridihom antike poigrava rokoko: osenčene poti, živopisne cvetlične grede, alegorični kipi in očarljivi vodnjak. Schönbrunn so leta 1996 uvrstili na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Obiskali bomo palačo, kar bo izjemna paša za oči. Videli bomo bogato okrašene dvorane s štukaturami, freskami, kristalnimi lestenci, velikimi pečmi iz fajanse, tapiserijami in nadvse dragocenim pohištvom … Ogled dvoran, kjer je zadnjih deset let svojega življenja preživela Marija Terezija. Sledi sprehod po parku. Da si bomo vtisnili lepote Dunaja čim bolj v spomin, se bomo zapeljali po Ringu okoli središča mesta in občudovali univerzo, mestno hišo, parlament, muzeje, gledališča, razne palače, med njimi tudi Uranio, delo slovenskega arhitekta Maksa Fabianija. Videli bomo tudi zunanjost nenavadne Hundertwasserjeve hiše. Za konec dneva pa se bomo sprehodili še mimo cesarske palače Hofburg vse do znamenite gotske katedrale sv. Štefana, ki predstavlja srce mesta. Na voljo bo tudi nekaj prostega časa. Vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnina v Schönbrunn s posebnim vodstvom ni vračunana.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS