DOMOV

Malteška komenda na Polzeli

Šempeter - Polzela - Gora Oljka - Andraž nad Polzelo

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

29.09.2018

Cena

45,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,25 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja v Savinjsko dolino – v Šempeter. Obiskali bomo rimsko nekropolo, najpomembnejši rimski arheološki spomenik v Sloveniji. Grobišče je v 3. stol. spodkopala Savinja in ga nato pokrila s peskom. Odkrili so ga šele leta 1952 pri kopanju gramoza, nato so začeli z izkopavanjem, ki je potekalo dolga leta. Na dan je prišlo okoli 100 grobnic bogatih družin, katerih člani so opravljali pomembne službe v bližnjem rimskem mestu Celeia. Ogled arheološkega parka z velikimi grobnicami iz pohorskega marmorja, ki jih krasijo kipi in bogato reliefno okrasje. Nato se bomo odpeljali na Polzelo, večje naselje ob Savinji, ki ga krasita kar dva gradova: Komenda in Šenek. Grad Komenda stoji na vzpetini sredi mesta. V dokumentih se prvič omenja leta 1149. Na začetku so tu gospodovali polzelski plemiči, v 14. stol. pa je prešel v roke malteških vitezov in ostal v njihovi lasti skoraj pol tisočletja. Takrat se je grad preimenoval v Komendo. Grad so nedavno prenovili in njegova nekdanja slava se tako nadaljuje. V gradu si bomo ogledali zanimivo razstavo o Malteškem viteškem redu in spominsko sobo pesnice in pisateljice Neže Maurer. Naslednji bo grad Šenek. Današnjo baročno podobo je gradu s kapelo dala družina Pongratz, ki je bila tudi zadnja lastnica velike posesti. Dvorec obdaja park, stvaritev dunajskega vrtnega arhitekta Swenssona s preloma 19. stol. Sprehod po parku. Nato obisk župnijske cerkve sv. Marjete. V Polzeli bomo obiskali tudi tovarniško trgovino nogavic, kjer se vedno najde kaj ugodnega. Polzela se lahko pohvali z največjo zbirko starih traktorjev v Sloveniji – ogled. Po kosilu nadaljevanje poti na Goro Oljko. Na vrhu kraljuje baročna cerkev sv. Križa z dvema zvonikoma, ki jo lahko, kadar se vozimo proti Celju, občudujemo na naši levi. Ime je dobila po sliki Fortunata Berganta “Jezus na Oljski gori”. Najlepši je glavni zlati oltar s kipi v skoraj naravni velikosti. Uživali bomo tudi v lepem razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe, Golte in na Savinjsko dolino. Spust v dolino in vožnja po slikovitem razgibanem svetu do zelo lepo urejene vasice Andraž nad Polzelo. Napotili se bomo do cerkvice sv. Andreja, od koder se bomo lahko še enkrat zazrli na Goro Oljko. Vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS