DOMOV

Makedonija z dr. Šerbeljem

z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

7 dni

Makedonija

Srbija

Datum

21.05. - 27.05.2018

Cena

429,00 € pri najmanj 45 osebah499,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 96,00 €Odpovedni riziko: 24,95 €

Akontacija

150,00 €

Prijavnina

15,00 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2018.

SPOZNAJMO ČUDOVITO DEŽELO BOGATIH ARHEOLOŠKIH NAJDIŠČ, STARODAVNIH SAMOSTANOV, IZJEMNE LJUDSKE ARHITEKTURE, NEPOPISNO LEPE NARAVE DIVJIH SOTESK IN ROMANTIČNIH JEZER
TER SEVEDA PRIJAZNIH IN DOBRIH LJUDI!

Strokovno vodstvo dr. Ferdinand Šerbelj

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Zagreba, Beograda in Niša v Makedonijo. Zvečer prihod v Skopje. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v slikovito sotesko Matka, skrivnostni svet visokih sten in mogočnih pečin. Po občudovanju naravnih lepot vožnja v Tetovo, ki slovi po Šareni džamiji (t.i. pisana mošeja), ki je ena najlepših na Balkanu. Po ogledu vožnja do Mavrovskega jezera – postanek za razglede. Nadaljevanje vožnje po slikovitem kanjonu reke Radike, ki sodi v Mavrovski narodni park. Obiskali bomo samostan sv. Jovana Bigorskega, do katerega bo treba malce peš. Začetki segajo v 12. stol., pozneje je bil večkrat prenovljen. Največja znamenitost samostana je lesen ikonostas, delo Debarske rezbarske šole. Nato vožnja mimo Debarskega jezera ter dalje po čudoviti soteski Črnega Drima proti Ohridskemu jezeru. Struga je staro letoviško mestece ob jezeru, znano kot mesto poezije. Na sprehodu po mestu bomo videli most, park poezije ter kraj, kjer se iz jezera izliva reka Črni Drim. Nadaljevanje vožnje v Ohrid. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne ogled Ohrida, gotovo najlepšega makedonskega mesta in bisera Balkana. S svojo tradicionalno arhitekturo je na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Ponaša se z imenitno zgodovino. V Ohridu je bilo središče slovanske pismenosti – sem so konec 9. stol. iz Velike Moravske pribežali učenci Cirila in Metoda (Kliment, Naum), gradili so cerkve in samostane, tu naj bi nastala cirilica. Ohrid je bil tudi prestolnica bolgarskega carja Samuela. Mesto je zaradi jezera in ugodnega podnebja tudi priljubljeno letovišče. V starem delu mesta, ki je zgrajeno v obliki amfiteatra, se nahaja tudi slikovita tržnica s številnimi trgovinicami in delavnicami, kjer prodajajo slavne ohridske bisere, lesoreze, zlatarske izdelke … Ogled znamenitosti: značilna makedonska hiša družine Robev, cerkev sv. Sofije iz 11. stol., antično gledališče, Marijina cerkev (Bogorodica Perivlepta), galerija ikon med 11. in 19. stol., Samuelova trdnjava, samostan sv. Klimenta na Plaošniku s slavnimi mozaiki iz 5. stol. … Videli bomo tudi cerkvico sv. Jovan Kaneo iz 13. stol. Nato bo na vrsti največja znamenitost Ohridskega jezera – obisk samostana sv. Nauma, ki kraljuje na skalah nad jezerom v bližini izvira Črnega Drima. Še vožnja do Muzeja na vodi, kjer si bomo ogledali pristno rekonstrukcijo naselja na vodi (od 12. do 7. stol. pr. n. št.).  Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Panoramska vožnja na planino Galičico, narodni park neokrnjene narave, ki se razprostira med Ohridskim in Prespanskim jezerom. Spust do Prespanskega jezera. V Kurbinovu si bomo ogledali cerkvico sv. Jurija iz 12. stol. – skromna stavba v notranjosti skriva veličastne freske, ki predstavljajo sam vrh makedonskega srednjeveškega slikarstva. Nadaljevanje poti proti Bitoli. Obiskali bomo ostanke antičnega mesta Heraclea Lincestis, ki ga je v 4. stol. pr. n. št. ustanovil Filip Makedonski. Ime je dobilo po slavnem grškem mitološkem junaku Herkulu in slovi po čudovitih mozaikih z rastlinskimi in živalskimi motivi. Nato bo na vrsti Bitola, nenavadna mešanica starega in novega, stičišče različnih kultur in civilizacij. Pomembno zgodovinsko mesto, ki se imenuje tudi “mesto konzulov”, mesto odličnih šol (tukaj se je šolal tudi veliki turški reformator Kemal Atatürk) in mesto pomembnih muslimanskih in pravoslavnih spomenikov. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: kip Filipa Makedonskega na konju, stara čaršija, živahna glavna ulica Širok Sokak, katedrala sv. Dimitrija … Še vožnja do naslednjega hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Kavadarce, slavno vinogradniško področje Tikveš. Obiskali bomo vinsko klet in dobro kapljico tudi poskusili. Nadaljevanje vožnje v Stobi – ogled arheološkega področja grško-rimsko-bizantinskega mesta, ki je nastalo v bližini sotočja Črne reke in Vardarja, in je eno najpomembnejših arheoloških najdišč Makedonije. Videli bomo baziliko, amfiteater, terme, mozaike, krstilnico … Nato bomo v vasi Nerezi, ki leži na pobočju planine Vodno nad Skopjem, obiskali še samostan sv. Pantelejmona iz 12. stol. Cerkvica s svojimi odličnimi freskami predstavlja višek bizantinske umetnosti. Vožnja v Skopje. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Skopje, prestolnica Makedonije, leži na obeh bregovih Vardarja, kjer je nekoč bilo rimsko mesto Scupi. Imelo je burno preteklost, saj so ga sovražni osvajalci velikokrat osvojili in porušili. Po katastrofalnem potresu leta 1963 so mesto moderno obnovili, kljub temu pa se je iz različnih obdobij ohranila bogata dediščina, ki jo bomo na ogledu spoznali: antično-srednjeveška trdnjava Kale – od tod je tudi lep razgled na vse mesto, cerkev sv. Spasa, stara turška čaršija, kamniti most, glavni trg, Spominska hiša sv. matere Tereze, stara železniška postaja … Nekaj časa bomo posvetili tudi novim monumentalnim spomenikom in zgradbam, ki poveličujejo makedonsko zgodovino in s katerimi so hoteli olepšati prestolnico: Aleksander Veliki, slavolok zmage … Pozno kosilo v narodni restavraciji v Skopju. Slovo od Makedonije. Vožnja v Niš. Nastanitev v hotelu. Nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno Nišu, kulturnemu, gospodarskemu in univerzitetnemu središču jugovzhodne Srbije ter enemu najstarejših mest v Evropi. Arheološka izkopavanja pričajo, da je bil naseljen že v prazgodovini. Rimljani so ga osvojili v 1. stol. pr. n. št. Mesto z imenom Naissus se strateško razvija in že v 2. stol. ga Klavdij Ptolemaj, astronom, matematik in geograf iz Aleksandrije, v svoji “Geografiji” opiše kot eno štirih največjih mest Dardanije. Z mestom so povezani pomembni zgodovinski dogodki – več o tem na sami poti. Niš se ponaša tudi kot rojstni kraj slavnega rimskega cesarja Konstantina I. Velikega, ki je leta 313 z milanskim ediktom priznal krščanstvo za uradno religijo rimskega cesarstva. Leta 2013 so v Nišu proslavili 1700-letnico priznanja krščanstva. Ogled glavnih znamenitosti: arheološko najdišče Mediana z rimsko vilo, spominsko obeležje cesarju Konstantinu, iz lobanj srbskih upornikov narejen spomenik Ćele kula, ki pripoveduje o hudih turških časih, trdnjava na obali reke Nišave, saborna cerkev sv. Trojice, cerkev sv. Konstantina in sv. Helene … Vrnitev proti domu. Vožnja mimo Beograda in Zagreba v Ljubljano.

1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 5 polpenzionov in 1 nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 in 4 zvezdicami, ogled vinske kleti s pokušnjo, kosilo v narodni restavraciji v Skopju, poseben prevoz do Kurbinovega, osnovno nezgodno zavarovanje, lokalno vodstvo, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS