DOMOV

Litijski rudnik, Valvasorjev lovski dvorec in oglarska dežela

Litija - Šmartno - Bogenšperk - Zavrh - Dole pri Litiji

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

06.10.2018

Cena

39,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 1,95 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 8. uri. Vožnja v Litijo, ki leži v središču Slovenije ob reki Savi. Zgodovina sega daleč nazaj, prvi dokumenti pa so iz leta 1145. V Mestnem muzeju si bomo ogledali zbirke, ki pripovedujejo o pestri zgodovini tega rudarskega, rečnega in železniškega mesta. Nato bomo obiskali rudnik Sitarjevec, ki so ga nedavno odprli za turistični obisk. Rudarska dejavnost se je začela že v železni dobi in se nadaljevala vse do sredine 20. stol. Prve omembe rudnika, ki je eden najstarejših pri nas, so iz 15. stol., največji razcvet pa je doživel v 16. stol. Tu so kopali predvsem svinčevo, cinkovo, bakrovo, baritno, živosrebrno in železovo rudo. Ogled rudnika (po ravnem in brez stopnic) nam bo omogočil dragoceno spoznavanje naravne in tehnične dediščine. Vožnja v Šmartno, kjer bomo obiskali mogočno neogotsko cerkev sv. Martina z dvema 60-metrskima zvonikoma in z lepimi poslikavami v notranjščini. Naslednji na vrsti bo grad Bogenšperk. Zgradili so ga v začetku 16. stol. Večkrat je menjal lastnike, najslavnejši pa je bil gotovo Janez Vajkard Valvasor, ki je tukaj napisal glavnino svojega dela (Slava vojvodine Kranjske), hkrati pa si je na gradu uredil bakroreznico in tiskarno. Ogled grajskih soban (Valvasorjeva delovna soba, poročna dvorana) z različnimi zbirkami (vraževerje, noše, geologija, lov …). Nadaljevanje poti na Zavrh. Ogled Valvasorjevega lovskega dvorca z obnovljeno viteško in lovsko sobo. Po dobrem kosilu na turistični kmetiji nas bo pot peljala v Oglarsko deželo, kjer še živi starodavna tradicija oglarjenja. V Dolah pri Litiji bomo obiskali oglarsko domačijo, kjer že 200 let kuhajo oglje. Videli bomo pravo kopo, odkrili nam bodo mnoge skrivnosti postopka. Zelo bo zanimivo. Vrnitev po dolini Save v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS