DOMOV

Istrski griči in martinova pojedina

Socerb - Osp - Kubed - Koštabona - Krkavče

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Slovenija

Datum

10.11.2018

Cena

49,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,45 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 8. uri. Vožnja na Primorsko. Najprej se bomo zapeljali do gradu Socerb, ki kraljuje nad prepadnimi stenami nad istoimensko vasjo. Občudovali bomo grajsko zunanjost in uživali ob lepem razgledu na Tržaški zaliv. Vožnja v Osp, vasico ob vznožju kraškega roba, ki sodi med najstarejše slovenske vasi – pisni viri so iz 11. stol. Slikovita Osapska stena nad vasjo, ki je nastala z udorom, predstavlja enega najpomembnejših plezališč v Evropi. Vožnja v Kubed. Nad vasjo se na strmi skali visoko nad dolino Rižane dvigujejo ostanki obzidja s peterokotnim stolpom, ki je nekoč služilo v obrambne namene pred Turki. Za obzidjem je le nekaj hiš, staro župnišče in pa župnijska cerkev sv. Florijana. Celoten kompleks sodi med najpomembnejše taborske arhitekture pri nas. Od tod je lep razgled na s cipresami obdano vaško pokopališče, kjer počiva Alojz Kocjančič (1913-1991), duhovnik, pesnik in narodni buditelj. Tja se bomo potem odpravili peš. Nato vožnja po panoramski cesti mimo Sv. Antona, Bertokov in Šmarij v Koštabono, slikovito naselje s tlorisom v obliki drevesa, ki sodi med urbanistično najlepše zasnovane vasi v istrskem delu Slovenije. Na sprehodu po vasi bomo občudovali stare kamnite kmečke hiše, župnijsko cerkev sv. Kozme in Damjana ter cerkev bl. Elija. Naslednji postanek bo v Krkavčah. Vas leži na strmem pomolu nad dolino Dragonje in slovi po cerkvi sv. Mihaela, sezidani na živi skali, ter po skrivnostnem “krkavškem kamnu” z reliefno podobo človeka. Za konec dneva nas na turistični kmetiji čaka Martinova pojedina s tradicionalnimi jedmi tega področja. Obiskali bomo tudi vinsko klet in poskusili mlado vino. Vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, Martinova pojedina z 2dcl vina, ogled vinske kleti s pokušnjo 1 mladega vina, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS