DOMOV

Razstava na gradu Schallaburg: Islam

Z obiskom benediktinske opatije Melk in Dunajskega Novega mesta!

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

1 dan

Avstrija

Datum

09.09.2017

Cena

44,00 € pri najmanj 45 osebah54,00 € pri najmanj 35 osebah67,00 € pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 3,35 €

Akontacija

20,00 €

Na avstrijskem gradu Schallaburg vsako leto pripravljajo razstave, kjer poskušajo različne teme predstaviti z različnih vidikov in vsebine aktualizirati. Letošnje leto grad vabi z zanimivo razstavo »Islam«. Razstava se loteva obravnave islama v avstrijski, evropski družbi in si skupaj z obiskovalci postavlja vprašanja in skuša na njih odgovoriti. Kako se različne kulture in religije srečujejo? Kako je danes obravnavana raznolikost družbe? Na razstavi se srečamo s situacijami iz vsakdanjega življenja, s pomembnimi zgodovinskimi dogodki in tako poglobljeno, z dialogom, spoznamo kulturo islama. Jezik je tisti, ki povezuje in druži ljudi. Če je arabščina jezik, ki povezuje muslimane, kateri jezik bi lahko služil kot vez med nemuslimani in muslimani? Živimo v prostoru, kjer se mešajo različne kulture in religije, toleranca pa je na preizkušnji, ko se ena skupina čuti ogroženo s strani »drugih«. Ali lahko premagamo kulturne in verske razlike ter raznolikost izkoristimo kot prednost živahne multikulturnosti? Kristjani in muslimani – kaj imamo skupnega in kaj nas ločuje? Orient in zahodni svet – islamski svet ni nujno nekaj, kar najdemo na zemljevidu, ljudje se selijo, meje se brišejo. In čeprav se meje v družbi vedno izrisujejo, obstaja veliko primerov večkulturnih vezi na obeh straneh. Zahod se po številnih terorističnih napadih čuti ogroženega s strani radikalnega islama, a tudi muslimani bežijo pred radikalnostjo in vojnimi razmerami … Kdo se koga boji in kakšne so rešitve? Bomo našli rešitev? In seveda tisto, kar poznamo vsi: orientalski nakit, plesi in zgodbe iz tisoč in ene noči, pa začimbe in umetnost. Kaj pa kebab in baklava, ki sta pri nas že nekaj vsakdanjega? In zgodbe tistih, ki so te dobrote prinesli k nam? Vabljeni na razstavo!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Maribora, Gradca in Dunajskega Novega mesta do gradu Schallaburg, ki velja za enega izmed najlepših renesančnih gradov severno od Alp. Nahaja se na Avstrijski romantični cesti, ki se vije med Dunajem in Salzburgom in navdušuje z lepoto narave, skrivnostnimi gradovi, bogatimi samostani, razkošnimi cerkvami in privlačnimi naselji. Zgodovina gradu Schallaburg sega v srednji vek, v bivalnem delu gradu naletimo na romanske arhitekturne ostanke in gotsko kapelo. Grad je današnjo podobo dobil na začetku 16. stol. za časa dinastije Losensteiner, ki se je pri gradnji zgledovala po italijanskih renesančnih palačah. Grad obdaja čudovit vrt, ki so ga rekonstruirali po prvotnih renesančnih simetričnih načrtih, v njem pa lahko občudujemo nasade vrtnic in jabolk. Po želji ogled gradu in sprehod po vrtu. V gradu vsako leto pripravljajo razstave, ki so posvečene različnim aktualnim temam. Ogled razstave »Islam« s strokovnim vodstvom. Sledi obisk bližnje monumentalne benediktinske opatije Melk, ki kraljuje nad stranskim rokavom Donave. Današnja podoba je iz 18. stol. in predstavlja najpomembnejšo stvaritev avstrijskega baročnega stavbarstva. Ogled samostanskih zakladov. Čaka nas še obisk srednjeveškega Dunajskega Novega mesta! Sprehodili se bomo do čudovitega Glavnega trga, ki ga krasijo imenitne palače, ter si ogledali impozantno romansko katedralo z gotskim transeptom. Prosto za samostojna raziskovanja. Pozno popoldne vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnina na razstavo »Islam« s strokovnim vodstvom in ostale vstopnine z lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS