DOMOV

Hrvaško Zagorje vabi

Grad Trakošćan - Krapina - Grad Veliki Tabor

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Hrvaška

Datum

15.09.2018

Cena

53,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,65 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Ob tretji antologijski knjigi izletov Željka Kozinca, ki bo izšla pomladi 2018

pod naslovom “Z menoj na izlet”

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Celja in Rogaške Slatine v Hrvaško Zagorje, ki se poleg lepe narave ponaša tudi z izredno bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, ki jo bomo občudovali na naši poti. Najprej bomo obiskali grad Trakošćan, eno največjih znamenitosti Zagorja, ki slovi tudi kot najlepši dvorec na Hrvaškem. Kraljuje na hribu nad jezerom sredi romantičnega parka. Začetki segajo v 13. stol. Prvi znani lastniki so bili grofje Celjski, zadnji pa družina Draškovićev, ki je dvorec obdržala v svojih rokah vse do konca 2. svetovne vojne. Dvorec se je skozi stoletja seveda spreminjal, največje spremembe in olepšave pa so mu v 19. stol. namenili prav Draškovići, saj so ga skupaj s parkom preuredili po vzoru nemških romantičnih dvorcev. Poleg arhitekture in parkovne ureditve bomo lahko občudovali tudi bogato originalno notranjo opremo, zbirko orožja in pa odlične portrete Julijane Drašković, ki sodi med prve hrvaške slikarke z akademsko izobrazbo. Nadaljevanje poti v Krapino, kulturno središče Zagorja. Ime mesta je povezano z imenom reke, ki je bila nekoč zelo bogata s krapi. V skalnem previsu blizu Krapine so konec 19. stol. našli ostanke pračloveka. Krapinskemu človeku (Homo crapiniensis), ki sodi med neandertalce, znanstveniki pripisujejo več kot 100.000 let. Obiskali bomo novejši Muzej krapinskih neandertalcev, ki s svojimi tehnološkimi dosežki sodi med najsodobnejše te vrste na svetu. Predstavi nam svet neandertalcev, popelje pa nas tudi na sam začetek sveta, tako da bomo lahko uživali v odlični rekonstrukciji kozmične evolucije in vsaj za trenutek začutili vso moč prazačetka. Nato bo na vrsti Muzej Ljudevita Gaja (1809-1872), hrvaškega narodnega preroditelja, voditelja ilirskega gibanja in jezikoslovca, ki domuje v njegovi rojstni hiši z originalno opremo. Nadaljevanje poti po slikovitem Zagorju. Po dobrem kosilu bomo v bližini Desinića obiskali Veliki Tabor, enega najbolje ohranjenih poznosrednjeveških renesančnih utrjenih gradov na Hrvaškem. Tekom 16. stol. ga je zgradila plemiška rodbina Rattkay. V dvorcu so se nedavno končala obsežna restavratorska dela. V novem muzeju bomo občudovali grajsko arhitekturo, spoznavali zgodovino ter prisluhnili zanimivim zgodbam in legendam, tudi tistim o lepi Veroniki Deseniški. Še vrnitev mimo Rogaške Slatine in Celja v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS