DOMOV

Fatima in Santiago

Dve veliki romarski središči in bogata kulturna dediščina Portugalske

Romanja

z duhovnim vodstvom

8 dni

Portugalska

Datum

10.10. - 17.10.2018

Cena

990,00 € pri najmanj 40 osebah1050,00 € pri najmanj 30 osebah1090,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 43,60 €Enoposteljna soba: 160,00 €

Akontacija

330,00 €

Prijavnina

15 € za prijavo

Vabimo vas na romanje v dve čudoviti deželi, Portugalsko in Španijo, kjer bomo obiskali njeni najpomembnejši romarski središči. Tako v Fatimo kot Santiago de Compostelo romajo množice vernikov iz vsega sveta, ki se jim bomo pridružili tudi mi. Medtem ko so v Santiago po znameniti poti »Camino de Santiago« romali že naši predniki in romarji iz vse Evrope, se je Marija v Fatimi prikazala trem pastirčkom 13. maja 1917. Od takrat je Fatima zaslovela po vsem svetu. Poleg obeh romarskih središč bomo obiskali še mnogo čudovitih krajev in tako obogatili naše duhovno popotovanje, saj je Portugalska ena od najlepših dežel v Evropi s številnimi mogočnimi cerkvami in samostani, čudovito naravo, bogatim ljudskim izročilom, znamenitim vinom portovcem, keramičnimi pročelji palač…

Opis poti

Zgodaj zjutraj se odpeljemo do enega od okoliških letališč in poletimo v Porto, drugo največje portugalsko mesto, ki se slikovito razteza ob reki Douro. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in vstopili v cerkev sv. Frančiška. Spoznali bomo tudi druge zanimivosti Porta: mestno hišo, stolnico… Vstopimo v slavno borzo, ki govori o časih trgovanja, ko je bila Portugalska prva svetovna pomorska velesila. Morda bomo pod slovitim mostom nad reko Douro že uzrli značilne ladjice s slavnim portovcem, ki ga bomo bolje spoznali naslednji dan. Večerja in nočitev.

Nadaljujemo s spoznavanjem Porta in obiščemo eno od vinskih kleti, kjer pridelujejo slavno vino portovec. Tu bomo izvedeli marsikaj o načinu pridelave, lahko ga bomo tudi kupili. Nato se odpeljemo do slikovitega Aveira, ki mu zaradi značilnih pisanih ladjic pravijo portugalske Benetke. Da bo današnja slika o Portugalski povezanosti z morjem popolna, pa se ustavimo še v ribiškem naselju Nazare, kjer bomo zrli v širni Atlantik. Zvečer prispemo v Lizbono. Večerja in nočitev.

Eno od najlepših prestolnic Evrope bomo začeli spoznavati na trgu Rossio, se nato povzpeli do srednjeveške trdnjave sv. Jurija, začutili bomo utrip slikovite četrti Alfame in se ustavili ob lizbonski katedrali. Nato spoznamo zahodni del Lizbone, Belem. Tu se bomo ob znamenitem stolpu in spomeniku odkriteljem spomnili na pomorščake, ki so pred mnogimi stoletji odkrivali svet. V bližini je tudi mogočen samostan Dos Jeronimos. Sledi vožnja do najbolj zahodnega dela evropske celine, rta Cabo da Roca, od koder bomo zrli v Atlantik. Za konec dneva obiščemo Sintro, ki upravičeno velja za eno najlepših mest na Portugalskem. Večerja in nočitev.

Dopoldne se bomo najprej ustavili v slikovitem Obidosu, kjer se sprehodimo po ozkih uličicah med belo obarvanimi hišami in pri kakem od številnih umetnikov kupimo spominček za domače. Morda poskusimo tudi značilen portugalski liker. Nato se odpravimo proti Fatimi, kjer se je 13. maja leta 1917 Marija prvič prikazala trem revnim pastirčkom in jim pustila sporočila za svet. Na poti obiščemo še slikovite kraje oziroma spomenike, ki so uvrščeni v Unescovo kulturno dediščino. Spoznali bomo tako cistercijanski samostan v Alcobaci kot eno najlepših gotskih cerkva Santa Maria de Victoria s samostanom v Batalhi. Prihod v Fatimo, ogled, maša, procesija z lučkami. Večerja in nočitev.

Po jutranji maši obiščemo baziliko z grobovoma Hijacinte in Frančiška, kapelo prikazovanj, trg Esplanade. Nato bomo imeli križev pot. Popoldan lahko preživite v molitvi ali pa se pridružite izletu v bližnji Tomar z gradom vitezov templjarjev. Zvečer imamo še procesijo z lučkami. Večerja in nočitev.

Zjutraj zapustimo Fatimo in se odpravimo do Coimbre, najstarejšega portugalskega univerzitetnega mesta. Spoznali bomo slavno univerzo, katedralo in cerkev sv. Križa. Pot nadaljujemo proti severu dežele, kjer obiščemo Brago. Tu se bomo posvetili cerkvi Bom Jesu du Monte in čudovitemu stopnišču križevega pota. Proti večeru prispemo v Španijo, v romarsko središče Santiago do Compostela. Po znameniti poti »Camino de Santiago« so ga od nekdaj obiskovali romarji iz vse Evrope. Večerja in nočitev.

Santiago se ponaša s čudovito katedralo, lepimi palačami, škofijsko palačo, živahnimi tlakovanimi uličicami. Med sprehodom bomo začutili živahen utrip, saj je Santiago tudi univerzitetno mesto in zato polno študentov. V katedrali imamo mašo, prejeli bomo tudi blagoslov, ki je namenjen vsem romarjem. Povratek v Porto mimo Barcelosa, kjer lahko kupimo slavne portugalske petelinčke, postanek naredimo tudi v Guimaraesu z zanimivo srednjeveško utrdbo. Večerja in nočitev.

Zgodnji odhod na letališče in polet na eno od okoliških letališč, od koder bo organiziran še prevoz do Ljubljane in Maribora.

Ni zemljevida poti.

VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v hotelih 3***, polpenzione, avtobusni prevoz, oglede s slovenskim vodičem, duhovno vodstvo, zdravstveno in nezgodno zavarovanje; vstopnine na poti niso vračunane in bodo cca. 40,00 € za osebo.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS