DOMOV

Dunaj: Zoran Mušič

Z umetnostnim zgodovinarjem

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

1 dan

Avstrija

Datum

04.08.2018

Cena

45,00€ pri najmanj 45 osebah57,00€ pri najmanj 35 osebah69,00€ pri najmanj 25 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 3,45€

Akontacija

20,00€

Prijavnina

/

Zoran Mušič (1909–2005) je bil že uveljavljen slovenski slikar, ko so ga leta 1944 za nekaj mesecev deportirali v koncentracijsko taborišče Dachau. Risbe, ki jih je ustvaril v taborišču, so srhljiv pričevalec tamkajšnjega dogajanja. Po vojni se je Mušič preselil v Benetke, kjer je ustvarjal ikonske upodobitve svoje žene Ide, tukaj je nastal tudi njegov sloviti motiv konjičkov iz Dalmacije. Od leta 1952 dalje je kar nekaj časa živel v Parizu, sodeloval na Beneškem bienalu in na drugih mednarodnih razstavah ter za svoje delo prejel številne nagrade. V sredini petdesetih let je v svoje koloristično intenzivne kompozicije vnašal posebno dojemanje pokrajine in protagonistov, ki so tedaj postali nekakšni ornamentalni obrisi. Kmalu nato je prešel v abstraktno fazo, ki je trajala vse do leta 1963, ko je nastal cikel del, kjer je Mušič začel slikati izrazito antropomorfno naravnane motive pokrajin. Srhljiva travma, ki jo je imel iz koncentracijskega taborišča, se kaže tudi v njegovem ciklu »Nismo zadnji« iz leta 1970, kjer se prepleta tudi Mušičevo razmišljanje o človeški eksistenci. Na razstavi na Dunaju bo več kot 160 del iz številnih svetovnih zbirk, ki bodo predstavila vsa Mušičeva slikarska obdobja.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Maribora in Gradca proti Dunaju. Zgodovina Dunaja je izjemno pestra, vsako obdobje je pustilo sledove, najbolj pa cesarji in cesarice ter umetniki, ki so ustvarjali po njihovem naročilu. Da si bomo vtisnili lepote Dunaja čim bolj v spomin, se bomo najprej zapeljali po Ringu okoli središča mesta in občudovali univerzo, mestno hišo, parlament, muzeje, gledališča, opero, razne palače … Nato ogled razstave »Zoran Mušič, poezija tišine« v dunajskem Leopoldovem muzeju s strokovnim vodstvom. V prostem času po želji sprehod do katedrale sv. Štefana. V večernih urah vrnitev proti domu. Vožnja v Ljubljano po isti poti.

Ni zemljevida poti.

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacija. Vstopnina na razstavo »Zoran Mušič, poezija tišine« s strokovnim vodstvom ni vračunana.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS