DOMOV

Češke božje poti z msgr. Alojzem Uranom

Ob srebrnem jubileju škofovskega posvečenja msgr. Alojzem Uranom

Romanja

z duhovnim vodstvom

5 dni

Češka

Datum

27.04. - 01.05.2018

Cena

369,00 € pri najmanj 45 osebah419,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 20,95 €Enoposteljna soba: 132,00 €

Akontacija

130,00 €

Prijavnina

15,00€

SREBRNI JUBILEJ ŠKOFOVSKEGA POSVEČENJA MSGR. ALOJZA URANA
SREBRNI JUBILEJ AGENCIJE QUO VADIS

Duh. vodstvo: upokojeni nadškof msgr. ALOJZ URAN

KLOKOTY – ROMARSKA MARIJINA CERKEV

PRAGA – LORETSKO BOŽJEPOTNO SVETIŠČE S SVETO HIŠICO

KUTNA HORA IN SEDLEC – MONUMENTALNE CERKVENE UMETNINE

ZELENA HORA – ROMARSKA POT K SV. JANEZU NEPOMUKU, ARHITEKTURNA FANTAZIJA

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Maribora, Gradca in Linza na Češko. Naš današnji cilj je Tabor, mesto, ki so ga najbolj zaznamovali zgodovinski dogodki v 15. stol., povezani s husitskim gibanjem, ime pa nosi po svetopisemski gori Tabor. Mesto je pobrateno z našo Škofjo Loko. Na hribčku v meandru nad reko Lužnice je na začetku 18. stol. nastala romarska Marijina cerkev. Obdaja jo arkadno dvorišče s kapelami v obliki dvojnega križa. Kompleks sodi med odlične spomenike evropskega baroka. Tu bo naša prva romarska maša. Nato se bomo sprehodili po najimenitnejšem trgu mesta z imenom Žižkovo náměstí. Krasijo ga elegantno poslikane hiše, spomenik Jana Žižke in cerkev Gospodovega spremenjenja. Nadaljevanje poti v Prago, prestolnico Češke. Mesto je staro več kot tisoč let in leži na sedmih gričih, zato ga mnogi imenujejo tudi “Severni Rim”. Sodi med najlepša evropska mesta.. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dan bomo preživeli na Hradčanih. Začeli bomo z mašo v cerkvi Gospodovega rojstva v Loretskem svetišču, kamor vodi ena najpomembnejših čeških božjih poti. Obiskali bomo tudi Sveto hišico, ki je kopija nazareške hišice iz Loreta, ter bogato zakladnico. Nato obisk Praškega gradu. Že na vhodu nas bodo pozdravili visoki jambori za zastave, delo arhitekta Plečnika. Njegova dela v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja bodo rdeča nit našega sprehoda po grajskem kompleksu. Ogledali si bomo prvo in tretje dvorišče z monolitom in vodnjakom sv. Jurija, ki je eno mojstrovih najbolj monumentalnih del, kjer se nam razodeva njegova ideja večne arhitekture. Sledijo vrt na Bastiji s čudovitim polkrožnim stopniščem, kjer se je arhitekt spogledoval z japonsko vrtno umetnostjo, ter Rajski vrt z mogočno monolitno skledo ter Bikovo stopnišče. Seveda pa se ne bomo ustavili le pri Plečnikovi arhitekturi. Gotska katedrala sv. Vida, ki so jo gradili kar nekaj stoletij, je nedvomno središčna točka gradu. V katedrali so pokopani češki kralji in knezi ter mnogi svetniki (sv. Venčeslav, sv. Janez Nepomuk, tu so relikvije sv. Vida). Zgodovinsko in arhitekturno je izredno zanimiv tudi Dvor čeških kraljev, kjer je svoje mojstrstvo izkazoval tudi slavni Peter Parler, gotski inovatorski arhitekt in kipar. Videli bomo tudi cerkev sv. Jurija, slikovito Zlato uličko … Nato se bomo mimo baročne cerkve sv. Miklavža spustili na sloviti Karlov most (tudi Parlerjevo delo), ki ga krasijo mnogi kipi – od tod je lep razgled na Hradčane ter na samo reko Vltavo. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Kutno Horo, odlično ohranjeno srednjeveško mesto, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. V srednjem veku je bila tukaj nekaj časa tudi rezidenca čeških kraljev, ki so bili takrat med najbogatejšimi evropskimi vladarji. Bogateli so na račun okoliških rudnikov srebra ter kovnice denarja. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali največje znamenitosti: čudovito monumentalno cerkev sv. Barbare, zavetnice rudarjev, ki velja za eno najlepših gotskih cerkva osrednje Evrope in kamor še vedno vodi pomembna romarska pot, dvoransko cerkev sv. Jakoba iz 14. stol. z 82 m visokim zvonikom, Italijanski dvor – nekoč kovnica denarja in kraljeva rezidenca, Kamnito hišo … Maša. V bližnjem Sedlecu pa bomo obiskali samostansko cerkev Marijinega vnebovzetja ter nadvse zanimivo gotsko kostnico, kjer je vse okrasje narejeno iz neštetih človeških kosti. Vrnitev v Prago. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja do premonstratenskega samostana Strahov, ki je imel od svojega začetka sredi 12. stol. pomembno kulturno vlogo. Samostanska cerkev Marijinega vnebovzetja je pravi biser baročne arhitekture. Najmočnejši vtis naredi kombinacija poslikav, štukatur in črnih oltarjev. Tu bo naša romarska maša. Nato si bomo ogledali še izredno bogato samostansko knjižnico. Sledi nadaljevanje ogledov praških znamenitosti. Obiskali bomo Staro mesto, kjer je gotovo najimenitnejši Staromestni trg s Staro mestno hišo in njeno znamenito astronomsko uro iz 15. stol., s spomenikom Jana Husa in z mnogimi drugimi pomembnimi palačami in cerkvami. Nato bomo obiskali monumentalno cerkev Srca Jezusovega v Vinohradih, ki sodi med najpomembnejša sakralna dela našega arhitekta Jožeta Plečnika. Za konec dneva pa se bomo sprehodili še po židovski četrti Jozefov. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja na Zeleno horo, griček nad mestom Ždar nad Sazavo. Tu kraljuje romarska cerkev sv. Janeza Nepomuka z začetka 18. stol. Cerkev je mojstrovina arhitekta Jana Santinija Aichla, ki je pri gradnji in opremi barok povezal z gotskimi elementi (“baročna gotika”). Arhitektura cerkve in križnega hodnika, ki jo obdaja, temelji na geometriji kroga ter nenehnem ponavljanju števila pet. Cerkev je zaradi visoke umetniške vrednosti vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Maša in ogledi. Nato še sprehod po mestu do nekdanjega cistercijanskega samostana. Vrnitev proti domu. Vožnja mimo Dunaja in Maribora v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 4 polpenzioni (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, duhovno vodstvo, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS