DOMOV

Camino de Santiago in Lurd

Duhovno vodstvo: dr. Bogdan Dolenc

Romanja

z duhovnim vodstvom

8 dni

Francija

Španija

Datum

14.05. - 21.05.2018

Cena

995,00 € pri najmanj 40 osebah1095,00 € pri najmanj 30 osebah1195,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 190,00 €Odpovedni riziko: 47,80 €

Akontacija

360,00 €

Prijavnina

15 € za prijavo

 Tokratno romanje na Camino bo nekoliko drugačno, saj ga bomo pričeli v Lurdu, kjer bomo prosili za Marijin blagoslov na tej najznamenitejši romarski poti na svetu. Nato se bomo odpeljali do začetne točke »francoske« poti, Jean Pied de Porta, ter delno prehodili oziroma prevozili slavni Camino. Hoje bo skupaj za dobrih 100 km (hodili bomo pet dni, vsakič približno 20-25 km), kar nam bo prineslo tudi potrdilo, ki ga prejme vsak za vsaj 100 prehojenih kilometrov. Seveda bomo med potjo spoznali tudi številne zgodovinske kraje severne Španije.

Opis poti

Dopoldne se odpeljemo do beneškega letališča in poletimo v Francijo. Še vožnja do Lurda in prvo spoznavanje najbolj priljubljenega romarskega središča v Evropi. Večerja in procesija z lučkami. Nočitev.

Po zajtrku bomo imeli mašo, nato pa bomo obiskali in si ogledali vse najpomembnejše lurške zanimivosti: zgornjo in spodnjo baziliko, podzemno baziliko sv. Pija X., kripto, Bernardkino rojstno hišo, lurško ječo… Kdor bo želel, se bo lahko okopal v lurški vodi, dovolj bo časa za osebno molitev pred votlino ali v cerkvi. Večerja in nočitev.

Odhod proti izhodiščni točki naše pešpoti, kraju Jean Pied de Port, kjer se uradno začenja »francoski« Camino de Santiago. Po maši bomo začeli s prvim odsekom naše poti. Jean Pied je le nekaj kilometrov oddaljen od francosko-španske meje, ki jo bomo prečkali. Spremljala nas bo zanimiva pirenejska pokrajina in veliko drugih romarjev, ki tu začenjajo vsak svoj Camino. Popoldne bomo prispeli v Pamplono. Večerja in nočitev.

Po jutranji maši ter ogledu starega mestnega jedra s katedralo pričnemo z našo hojo, ki smo jo sedaj že dobro navajeni. Kot vedno in na vsej poti bo vedno nekje v bližini avtobus, tako da tisti, ki se morda na določen dan ne bi počutili dovolj pripravljene za hojo, lahko uporabijo avtobus. Ogledamo si tudi stari del mesta in katedralo v mestecu Santo Domingo. Končni cilj dneva pa je Burgos, ki je znan kot zibelka Kastilije. Zvečer se lahko sprehodimo po eni najlepših promenad Paseo del Espolon. Večerja in nočitev.

Dopoldan si ogledamo še mogočno gotsko katedralo, kjer je danes pokopan španski narodni junak El Cid. Z avtobusom se nato odpeljemo do izhodišča, kjer bomo začeli s hojo. Spet bomo izbrali zanimiv del poti med polji in mimo prijaznih manjših vasic. Po končani etapi nas avtobus odpelje do hotela v Leonu, ki je bilo vedno pomembna postojanka na Caminu. Čaka nas zaslužen počitek, večerja in nočitev.

Zjutraj obiščemo lepo gotsko stolnico, poleg tega je pomemben tudi panteon leonskih kraljev v baziliki svetega Izidorja. Sledi pot do Cruz de Fierra. Spet se odpravimo na pot, medtem spoznavamo okolico, vasice, imamo čas za premišljevanje, pogovor s soromarji in molitev… Naša cilj je mesto Ponferada, kar pomeni železni most. Ta je bil zgrajen konec 11. stoletja v pomoč romarjem pri prečkanju reke. Počitek, večerja in nočitev.

Zjutraj si ogledamo mesto, nato pa je pred nami še zadnji odsek poti do Santiaga. Imena mnogih krajev in vasic nas bodo spominjala na romarsko pot ali občutke romarjev, ki so nekoč hodili skoznje. Pred koncem poti se mnogi tudi okopajo v rečici ali potoku, da tako čisti stopijo v »novi Jeruzalem«. Iz Monte do Goza bomo prvič zagledali prelepo katedralo in se razveselili kot nekoč, ko so zagledali tega »kralja romarjev«. Po prihodu si katedralo tudi ogledamo. Večerja in nočitev.

Dopoldanski ogled mesta, ki je bil za Jeruzalemom in Rimom tretje najpomembnejše romarsko mesto srednjeveške Evrope. Tudi Slovenci so že nekoč radi romali v »Kompostelje«. Mesto se poleg katedrale ponaša s škofijsko palačo, drugimi lepimi palačami, prijetnimi tlakovanimi uličicami… Po slovesni opoldanski romarski maši se odpravimo proti letališču in poletimo proti enemu od okoliških letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v hotelih 3*** na osnovi polpenziona, avtobusni prevoz, slovenskega vodiča, duhovno vodstvo, zdravstveno in nezgodno zavarovanje; vstopnine na poti niso vračunane in bodo približno 20,00 € za osebo.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS