DOMOV

Benetke pred Benetkami

Portogruaro - Summaga - Concordia Sagittaria - Caorle

Enodnevni izleti

po Sloveniji in okolici

1 dan

Italija

Datum

19.05.2018

Cena

42,00 €

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 2,10 €

Akontacija

20,00 €

Ugodnosti

10% popust na osnovno ceno vsem, ki se prijavite in v celoti plačate enodnevni izlet vsaj dva meseca pred odhodom. Popusti se ne seštevajo in veljajo pri prijavi neposredno pri organizatorju.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6.30. Vožnja mimo Postojne v Portogruaro. Ko pride obiskovalec prvič v Portogruaro, ga najbolj preseneti podobnost z Benetkami: čudovito ohranjene gotsko-renesančne palače, ozke ulice, mostovi, arkade, kanali, tudi govorica – vse spominja na lagunsko mesto. Mesto je nastajalo od 11. stol. dalje na obeh bregovih reke Lemene. Staro mestno jedro je majhno, vendar polno zanimivosti. Videli bomo katedralo, viseči romanski zvonik, gotsko mestno hišo, vodnjak z žerjavi, ki so simbol mesta, Ribiško kapelo, obnovljena mlina, mestna vrata … V mestu je tudi zelo pomemben muzej z rimskimi kipi, nagrobniki in sarkofagi, ki so jih sem prenesli iz Concordie. Nato vožnja v bližnjo Summago – ogled romanske bazilike nekdanjega benediktinskega samostana, katere začetki segajo v 13. stol. Notranjščino krasijo nedavno obnovljene freske. Naslednja bo na vrsti Concordia Sagittaria, nekoč rimska kolonija Julia Concordia, ustanovljena leta 40 pr. n. št. Na glavnem trgu sredi mesta so najpomembnejši spomeniki, ki si jih bomo ogledali: mestna hiša, škofijska palača, romanska krstilnica v obliki grškega križa z lepimi freskami – biser arhitekture 11. stol., katedrala iz 10. stol. z zvonikom … Pod skoraj vsem tem prostorom pa je izjemno moderno urejen muzej, ki nam z najboljšimi tehničnimi dosežki omogoča pogled v zgodovino: tu so ostanki rimskega mesta, paleokrščanske bazilike in relikviarija s tremi apsidami. Nato vožnja proti morju. Obiskali bomo letoviško mestece Caorle, v rimskem času pristanišče Concordie. Ogled romanske katedrale z nenavadnim okroglim zvonikom iz 10. stol. Nato se bomo sprehodili ob obali do Marijine cerkvice, katere stolp služi tudi kot svetilnik. Spotoma bomo občudovali najrazličnejše reliefe, ki so jih umetniki izklesali v skale morskega valobrana in tako še polepšali promenado ob morju. Proti večeru vrnitev v Ljubljano.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: avtobusni prevoz, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS