DOMOV

Baročni Dunaj z razstavo “Kremser Schmidt” z dr. Šerbeljem

Strokovno vodstvo dr. Ferdinand Šerbelj

Strokovno

z umetnostnim zgodovinarjem

2 dneva

Avstrija

Datum

02.02. - 03.02.2019

Cena

125,00 € pri najmanj 40 osebah145,00 € pri najmanj 30 osebah

Doplačila po želji

Enoposteljna soba: 40,00 €Odpovedni riziko: 7,25 €

Akontacija

50,00 €

Prijavnina

15 €

Razstava v dunajskem Zgornjem Belvederu se posveča slikarju Martinu Johannu Schmidtu oz. Kremser-Schmidtu (1718–1801), ki ga nekateri označujejo za zadnjega velikega slikarja baroka. Rodil se je v Grafenwörthu pri Kremsu in po rojstnem kraju je tudi imenovan. Učil se je pri svojem očetu, ki je bil kipar, slikarsko znanje pa je izpopolnjeval na Dunaju. Kremser-Schmidt je avtor številnih oltarnih podob, fresk, portretov ter del, kjer prevladujejo historični in mitološki motivi, njegov slog pa razkriva podonavske in beneške slikarske vplive, tuji pa mu niso bili niti holandski in francoski grafični motivi. Njegovi učenci so Kremser-Schmidtov slog uspešno prenesli tudi v 19. stol.

V Sloveniji najdemo njegova dela v Velesovem, Gornjem Gradu, Slovenski Bistrici, Kranju in še nekaterih manjših krajih, nekaj del pa hrani tudi ljubljanska Narodna galerija. Tudi za slovensko slikarstvo je imel Kremser-Schmidt velik pomen, saj je stilistično in ikonografsko vplival na Leopolda Layerja in njegovo delavnico, ki je vse do sredine 19. stol. motivno črpala iz njegovih del. Razstava na Dunaju, katere soavtor je tudi umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj, nas bo pobliže seznanila z bogatim slikarjevim opusom.

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri in vožnja mimo Maribora in Gradca na Dunaj. Zgodovina Dunaja je dolga in burna, vsako obdobje je pustilo sledove, najbolj pa cesarji in cesarice ter umetniki, ki so ustvarjali po njihovem naročilu. Dan bomo začeli v Belvederu, ki ga sestavljata dve baročni palači med katerima se razprostira čudovit park. Kompleks so na začetku 18. stol. zgradili po načrtih arhitekta Johanna Lukasa von Hildebrandta kot poletno rezidenco za princa Evgena Savojskega. Po prinčevi smrti je Belvedere odkupila Marija Terezija. V Zgornjem Belvederu si bomo ogledali razstavo »Kremser Schmidt« z vodstvom dr. Ferdinanda Šerbelja. Da si bomo vtisnili lepote Dunaja čim bolj v spomin, se bomo zapeljali po Ringu okoli središča mesta in občudovali univerzo, mestno hišo, parlament, muzeje, gledališča in razne palače. Nato bomo obiskali tudi baročno cerkev sv. Karla Boromejskega, ki je nastala po načrtih arhitektov Fischer von Erlach. Za konec dneva se bomo sprehodili še vse do znamenite gotske katedrale sv. Štefana, ki predstavlja srce mesta. Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.

Zajtrk. Najprej bomo obiskali Schönbrunn, cesarsko poletno rezidenco s prekrasnim parkom. Gradili so jo v drugi polovici 17. in v prvi polovici 18. stol. Za vzor jim je bil francoski Versailles: rokoko – popolna harmonija arhitekture in več kot razkošne notranje opreme. Park, ki ga je v drugi polovici 18. stol. uredil dunajski dvorni arhitekt Ferdinand Hohenberg, je čudovita stvaritev baročne umetnosti, kjer se s pridihom antike poigrava rokoko: osenčene poti, živopisne cvetlične grede, alegorični kipi in očarljivi vodnjak. Schönbrunn so leta 1996 uvrstili na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Obiskali bomo palačo, kar bo izjemna paša za oči. Videli bomo bogato okrašene dvorane s štukaturami, freskami, kristalnimi lestenci, velikimi pečmi iz fajanse, tapiserijami in nadvse dragocenim pohištvom, med njimi bomo občudovali apartmaje cesarja Franca Jožefa in cesarice Sisi ter čudovite sobane, v katerih je prebivala Marija Terezija. Popoldne nas čaka sprehod mimo nekdanje cesarske palače Hofburg, katere del je danes namenjen uradnemu prebivališču in delovnemu mestu predsednika Avstrije. Nekaj časa bo na voljo tudi za lastna raziskovanja, pred odhodom domov pa si bomo ogledali še mogočno baročno cerkev sv. Petra, katere arhitekt je slavni Johann Lukas von Hildebrandt. Vrnitev mimo Maribora v Ljubljano.

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 1 polpenzion (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget

KONTAKTIRAJTE NAS