DOMOV

Anglija: graščine, vrtovi in parki

Graščine, vrtovi in parki

Potovanja

po najlepših kotičkih sveta

5 dni

Združeno kraljestvo

Datum

29.07. - 02.08.2018

Cena

829,00 € pri najmanj 40 osebah899,00 € pri najmanj 30 osebah969,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 36,79 €Enoposteljna soba: 150,00 €Dodaten kovček na letalu (do 15 kg): cca. 50,00 €

Akontacija

300,00 €

Prijavnina

15,00 €

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. aprila 2018.

Angleži so veliki ljubitelji vrtov in parkov. Urejajo in negujejo jih z vso skrbnostjo.
Na naši poti si bomo ogledali vrtove, ki so nastajali v različnih zgodovinskih obdobjih
in tako pripadajo različnim slogom oblikovanja, od tistih strogo geometričnih ali formalnih, pa do tistih krajinsko oblikovanih, ki utelešajo oznako “angleški vrtovi”!
Uživali bomo v vsakem od njih, še posebej zato, ker bomo tam
v času njihovega največjega razcveta in dehtenja!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah in vožnja z avtobusom na enega izmed bližnjih letališč od koder bomo poleteli v London. Vožnja v Windsor, staro mesto okoli istoimenskega gradu. Grad Windsor, največji grad in tudi največja naseljena trdnjava na svetu, je najbolj priljubljena kraljeva rezidenca že od časa Viljema Osvajalca (11. stol.) dalje in tako je tudi danes ena od uradnih rezidenc angleške kraljice Elizabete II. Ogled kraljeve palače z mnogimi zakladi ter kapele sv. Jurija, zgrajene v slogu angleške gotske arhitekture. Nato še ogled slavnega kolidža Eton, ki ga je leta 1440 ustanovil Henrik VI., in kjer so se šolali sinovi mnogih plemiških družin. Videli bomo šolo, dvorišče, križne hodnike in kapelo. Še vožnja v naš hotel sredi idiličnega angleškega podeželja Cotswolds, kjer bomo ostali ves čas našega bivanja v Angliji. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Bibury, ki si je zaradi prijazne reke Coln, kamnitih mostov in slikovitih tkalskih hišic prislužil vzdevek “najlepša angleška vas”. Sprehod po vasi. Nadaljevanje poti do palače Blenheim, ene najpomembnejših zgradb angleškega baroka, delo vodilnih arhitektov z začetka 18. stol. Velikanska in nadvse razkošna palača je rezidenca Marlboroughških vojvod (tu se je rodil tudi Sir Winston Churchill) in tudi kraljevi ter narodni spomenik. Ogled palače, italijanskega vrta ter prostranega in izjemno lepo urejenega parka okoli serpentinastega jezera, prvega umetnega jezera na svetu, nastalega po zamisli Lancelota Browna, znanega kot “Capability Brown”, ki je prispeval pomemben delež pri izkoreninjenju geometrijskega in uveljavitvi krajinskega vrtnega oblikovanja v Angliji. Nato vožnja v Oxford, najstarejše angleško univerzitetno mesto (1200), ki je ohranilo svojo zasnovo iz 8. stol. Srce mesta predstavlja Trg Redcliff, obkrožajo pa ga različna univerzitetna poslopja oz. kolidži: All Souls College, Christ Church College z normansko katedralo, Merton College … Reka Temza in njeni travnati bregovi dajejo mestu romantičen pridih. Ogledi. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja v Salisbury, kjer je katedrala na bregu reke Avon največji spomenik mesta. Je edinstvena med starimi angleškimi katedralami, saj je zgrajena v enem samem stilu – v angleški zgodnji gotiki. Nato bomo obiskali Stourhead s prekrasnim krajinskim parkom. Nastal je sredi 18. stol. po načrtih Henrya Hoarea II. Najprej je z zajezitvijo reke ustvaril jezero, okoli njega posadil eksotično drevje in nato v to lepoto narave postavil klasične templje, gotske razvaline … V palladianski podeželski rezidenci si bomo ogledali dragoceno slikarsko galerijo, knjižnico in Chippendaleovo pohištvo. Za konec se bomo napotili še v Stonehenge, ki je eden izmed najbolj zagonetnih prazgodovinskih spomenikov Anglije. Leži sredi Salisburške ravnine, kjer je tudi veliko drugih prazgodovinskih najdb. Skrivnostni kompleks, ki ga ustvarjajo velikanski kamniti bloki, postavljeni v obliki kroga, je nastajal med leti 2950 in 1550 pr. n. št. in je bil verjetno namenjen češčenju sonca ali opazovanju zvezd, morda obojemu. Veliko o tem bomo slišali na sami poti. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bomo posvetili idiličnemu angleškemu podeželju Cotswolds. Najprej se bomo sprehodili po starem mestecu Chipping Campden, ki je nekoč cvetelo zaradi trgovine z volno, v začetku 20. stol. pa so se tukaj naselili obrtniki in umetniki. Nato se bomo odpravili v Hidcote Manor Garden, enega najboljših angleških vrtov 20. stol., sestavljenega iz več manjših vrtov, ki so oblikovani vsak v svojem slogu. Nadaljevanje vožnje v Stratford-upon-Avon, prisrčno mestece ob reki Avon, prepolno značilnih hišic z lesenimi tramovi na pročeljih, rojstni kraj znamenitega pesnika in dramatika Williama Shakespearea. Sprehod po mestu z ogledom njegove rojstne hiše in drugih znamenitosti. Vožnja v Worcester, ki je s svojo rdečkasto katedralo nad romantično reko Severn, s tramovi okrašenimi hiškami in z georgijanskimi graščinami najbolj angleško mesto. Ogled katedrale (14. stol.). Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja proti Londonu. Obisk skoraj pravljične palače Hampton Court nas bo popeljal skozi 500 let dolgo zgodovino angleških kraljev. Hampton Court je bil okoli 200 let središče dvornega življenja, politike in narodne zgodovine. Čudili se bomo prekrasni ureditvi apartmajev Henrika VIII., Williama III. in kraljičinih apartmajev, tudorskim kuhinjam, prostorom kardinala Wolseya in najrazličnejšim umetninam. Veliko pozornosti bomo posvetili tudi vrtovom, ki so se skozi stoletja in glede na želje kraljevskih lastnikov spreminjali. Sprehajali se bomo po geometrijsko urejenih čudovitih vrtovih in po prostranem krajinskem parku. In če si bomo upali, bomo vstopili v slavni trikotni labirint in se v njem “izgubili”. Popoldne vožnja na letališče in polet na enega izmed bližnjih letališč (v primeru, da polet ne bo do Ljubljane, bo poskrbljeno za brezplačen avtobusni prevoz).

V ceno je vračunano: povratni letalski prevoz v London, vse letališke in varnostne pristojbine, avtobusni prevoz do letališča, avtobusni prevoz po Angliji po programu, 4 polpenzioni v hotelu s 3 zvezdicami (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC), osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS