DOMOV

Albanija

Sramežljiva vrtnica, ki se odpira soncu

Prvomajska potovanja

na najlepše destinacije

9 dni

Albanija

Datum

27.04. - 05.05.2018

Cena

579,00 € pri najmanj 40 osebah669,00 € pri najmanj 30 osebah759,00 € pri najmanj 20 osebah

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 37,95 €Enoposteljna soba in kabina na trajektu: 200,00 €

Akontacija

250,00 €

Prijavnina

15 € za prijavo

Ugodnosti

5% popust na osnovno ceno pri prijavi in plačilu akontacije do 15. februarja 2018.

Albanija, mediteranska dežela, ki ji domačini pravijo Shqipëria nas bo presenetila s svojo čudovito naravo, slikovitimi mesteci, po katerih so se sprehajali že Iliri in Rimljani, in gostoljubnostjo domačinov. Videli bomo lepe albanske plaže, se zgubljali na pisanih bazarjih in raziskovali tisočletno zgodovino albanskega naroda. Ker se Albanija turistično šele razvija, bomo na veliko bolj pristen način spoznavali njihovo kulturo in spomenike. Sladkali se bomo z njihovimi zares odličnimi slaščicami in se čudili množici bunkerjev, ki so videti kot zvezde na rimski cesti. Vstopite z nami v to pozabljeno deželo!

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Novega mesta in Zadra v Šibenik, kjer se bomo sprehodili po starem mestnem jedru, si ogledali katedralo in imeli tudi nekaj prostega časa za kosilo po želji. Nadaljevanje vožnje mimo Splita v Bosno in Hercegovino, v Neum, edino hercegovsko obmorsko mesto. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja mimo Dubrovnika, Petrovca in Starega Bara do črnogorsko-albanske meje. Najprej bomo zagledali značilno albansko pokrajino posejano z bunkerji, ki nas bodo spremljali skozi celotno potovanje. Pot bomo nadaljevali proti Skadru, enemu izmed najstarejših mest v Evropi. Peljali se bomo skozi zelo revno središče mesta ter se z avtobusom povzpeli do utrdbe Rozafa, ki so jo zgradili Iliri, kasneje pa so jo nekoliko predelali Turki. Z utrdbe, ki se je drži tudi zanimiva legenda, je čudovit razgled na Skadarsko jezero, največje jezero na Balkanu, ter sotočje rek Bojane in Drima. Vožnja v obmorsko vasico Shengjin. Nastanitev v hotelu. Večerja. Po večerji po želji sprehod ob obali. Nočitev.

Zajtrk. Oglede bomo začeli v slikovitem in zgodovinsko najpomembnejšem albanskem mestu Lezhi, kjer je njihovemu narodnemu junaku Skenderbegu v 15. stol. uspelo združiti albanska plemena v skupnost, ki je premagala Turke. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali spomenik temu slavnemu dogodku in Skenderbegov grob v ostankih katedrale, ki so jo Turki kasneje spremenili v mošejo. Nato se bomo odpravili v Krujo, mesto, ki ga obdajajo veličastne gore in nasadi oljk, najbolj znano pa je po svoji nepremagljivosti pred Turki v času Skenderbega. Ogledali si bomo značilne albanske hiše, bogat bazar, Skenderbegov konjeniški spomenik, grad s Skenderbegovim muzejem, etnografski muzej … Popoldne se bomo zapeljali v Drač, najbolj znano albansko pristaniško mesto, ki ima svoje korenine že v antiki. Sprehodili se bomo ob bizantinskem mestnem obzidju, si pogledali rimski amfiteater, mošejo ter arheološki muzej. Zapeljali se bomo tudi do nekdanje palače kralja Ahmeta Zoguja, od koder je lep razgled na Drač. Še vožnja do hotela in nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne se bomo zapeljali do enega izmed najlepših muzejskih mest v Albaniji Berata, ki se ga drži ime »mesto tisočerih oken«. Navdušila nas bo že sama čudovita okolica, posejana z oljčnimi in češnjevimi nasadi. Berat je ohranil svoje cerkve in mošeje, saj ga med vladavino Enverja Hoxhe niso uničili. Oglede bomo začeli v starem utrjenem delu mesta, ki ga obdaja masivno obzidje s 24 stolpi. Znotraj obzidja se nahaja 20 cerkva, največja med njimi je sedaj muzej pomembnega albanskega slikarja iz 16. stol. Onufrija. Ogledali si bomo njegovo zbirko ikon. Sprehodili se bomo med starimi tradicionalnimi hišami, cerkvicami iz 13. stol. in kapelicami ter uživali v razgledu na mesto pod nami. Spodaj, v mestu, si bomo ogledali staro poslikano Sultanovo mošejo iz 15. stol., molilnico dervišev in eno izmed najstarejših mošej v Albaniji. Nato se bomo zapeljali proti morju in obiskali ostanke antičnega mesta Apollonia, ki so ga ustanovili Grki iz Korinta leta 588 pr. n. št. Še vožnja v Vloro, letoviško mesto ob morju. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Današnji dan bo namenjen albanski rivieri, po kateri se bomo zapeljali s posebnimi vozili. Čaka nas dan prekrasnih razgledov na Jonsko morje in številnih fotografskih postankov. Ustavili se bomo na prelazu Llogara na 1000 m nadmorske višine, kjer je čudovit razgled na plaže in kristalno čisto morje. Pot bomo počasi nadaljevali do mesta Dhermi, kjer bo čas za kosilo po želji in sprehode ob obali. V poznih popoldanskih urah bomo prišli do Sarande, ki velja za največje albansko letovišče. Povzpeli se bomo do gradu Lekures iz 18. stol., kjer si bomo z razgledne točke ogledali Sarando, grški otok Krf in Butrintsko jezero. Še vožnja v hotel. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne bomo obiskali največje arheološko najdišče v Albaniji – Butrint, ki so ga ustanovili Grki s Krfa v 6. stol. pr. n. št., kasneje, leta 167 pr. n. št. pa so ga zavzeli Rimljani. Ogledali si bomo grško gledališče, rimske terme, krstilnico, baziliko, mogočno kiklopsko obzidje in muzej antike v gradu, kjer je nekoč kraljevala akropola. Z gradu se nam bo odprl lep razgled na Butrintsko jezero ter na trdnjavi Ali Pashe. Nato bomo obiskali vasico Mezopotam z zanimivim samostanom sv. Nikolaja iz 12. stol., kjer bomo občudovali reliefe mitoloških živali. Za konec se bomo sprehodili še ob reki Bistrici vse do izvira Modro oko oz. Syri i Kalter, kjer nas bo navdušila modro-zelena barva vode in globina več kot 45 metrov. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dopoldne si bomo ogledali enega izmed najlepših albanskih mest – Gjirokaster, kjer se je rodil Enver Hoxha, in je zato tudi zelo lepo ohranjeno. Mesto bomo spoznavali na sprehodu po ulicah, bazarju, občudovali bomo prekrasno arhitekturo trinadstropnih hiš iz 19. stol. Povzpeli se bomo do gradu iz 6. stol., ki je dolga stoletja služil kot zapor, danes pa je tukaj muzej. Za konec bomo obiskali še izredno zanimiv etnografski muzej, kjer si bomo ogledali značilne spalnice, sobe za goste, jedilnico … Pot bomo nadaljevali proti severu, se na kratko ustavili v Tepelenah, kjer se je na svojih popotovanjih ustavil tudi lord Byron, ter pozno popoldne prišli v Ardenico. Tu nas bo navdušil pravoslavni samostan Marijinega rojstva z bogatim ikonostasom in freskami. Vožnja proti Draču, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk. Ta dan je namenjen Tirani, glavnemu mestu Albanije, ki nas bo presenetila s svojimi pisanimi pročelji, spomeniki iz komunističnega obdobja, tržnicami, mošejami, palačami, restavracijami … Oglede bomo začeli na Skenderbegovem trgu, v katerega vodijo vse glavne ulice. Sprehodili se bomo mimo Skenderbegovega spomenika, mošeje Et’hem Bey, stolpa z uro, kulturnega doma, vladne palače, parlamenta, različnih rezidenc, kongresne palače … Imeli bomo tudi nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta. Popoldne se bomo odpravili nazaj proti Draču, kjer se bomo vkrcali na trajekt. Nočna plovba proti Italiji.

Po prihodu v Ancono se bomo z vmesnimi postanki odpravili proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Ni zemljevida poti.
1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, prevoz s trajektom na relaciji Drač-Ancona, 1 nočitev na trajektu v dvoposteljnih kabinah, vožnja s posebnimi vozili 5. dan, 7 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 in 4 zvezdicami, takse na albanski meji, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS