DOMOV

25. pomladansko romanje: SREBRNI JUBILEJ

Duhovno vodstvo: upok. nadškof msgr. Alojz Uran

Romanja

z duhovnim vodstvom

3 dnevi

Hrvaška

Madžarska

Srbija

Datum

16.03. - 18.03.2018

Cena

Pohitite s prijavo!

268,00€ za osebo

Doplačila po želji

Odpovedni riziko: 13,40€Enoposteljna soba: 50,00€

Akontacija

100,00€

Prijavnina

15,00€

Ugodnosti

NAŠE DARILO ZA VAS! Podarimo vam Coris zavarovanje z asistenco v tujini!
Ob dvojnem jubileju vas na romanju čaka še posebno presenečenje!

25. TRADICIONALNO POMLADANSKO ROMANJE

 

SREBRNI JUBILEJ

 

SREBRNI JUBILEJ ŠKOFOVSKEGA POSVEČENJA MSGR. ALOJZA URANA

SREBRNI JUBILEJ AGENCIJE QUO VADIS

Duhovno vodstvo: upok. nadškof msgr. Alojz Uran

 

OBISK TREH DEŽEL: HRVAŠKE, SRBIJE IN MADŽARSKE
TER NJIHOVIH KRAJEVNIH CERKVA – ŠKOFIJ V OSIJEKU, SUBOTICI IN SZEGEDU

 

“V petindvajsetih letih škofovske službe sem bil skoraj vsakokrat z vami kot duhovni vodja na pomladanskem romanju, saj smo se prav na mojem škofovskem posvečenju v Rimu, 6. januarja 1993, odločili, da bomo vsako leto skupaj poromali. Postali smo prijatelji in romanja so nas še bolj povezala. Letos bomo obiskali bratske škofije v kar treh državah. Zavetniki njihovih stolnih cerkva so prvaka apostolov sv. Peter in Pavel v Osijeku, sv. Terezija Avilska v Subotici in Marija Kraljica Madžarske v Szegedu. Tem zavetnikom se bomo priporočili in obenem zahvalili za petindvajsetletno prehojeno pot moje škofovske službe. Rad pa bi se ob tem romanju zahvalil tudi vam, dragi prijatelji, za vse vaše molitve in vso vašo podporo na moji pastirski poti. Pridružite se nam na romanju, da se tudi ob tem jubileju skupaj pripravimo na praznike Gospodovega vstajenja.”

– upok. nadškof msgr. Alojz Uran

Opis poti

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri (iz Nove Gorice ob 3. uri). Vožnja mimo Novega mesta, Zagreba in Slavonskega Broda v Osijek, gospodarsko in kulturno središče Slavonije, ki se je razvilo na desnem bregu Drave. Zgodovina je dolga, saj so tu domovali že Kelti, pozneje pa Rimljani, Turki … Simbol mesta je monumentalna in lepo okrašena neogotska konkatedrala sv. Petra in Pavla. Zgradili so jo konec 19. stol. na pobudo Josipa Juraja Strossmayerja (1815-1905), velikega hrvašega škofa, mecena in narodnega buditelja ter udeleženca Prvega vatikanskega koncila, ki je cerkev tudi posvetil. Cerkev, ki se ponaša s 94 m visokim zvonikom, je delo nemškega arhitekta Franza Langenberga, notranjost pa je s prizori stare in nove zaveze živahno poslikal takrat vodilni hrvaški slikar Miro Rački. V konkatedrali bo naša prva romarska maša. Nadaljevanje poti čez mogočno Donavo v Srbijo, v Vojvodino – občudovali bomo del neskončnega nižavja s prostranimi polji, kjer je pred milijoni let valovalo Panonsko morje. Vožnja v Subotico. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

Zajtrk. Dan bomo začeli s sveto mašo v katedrali sv. Terezije Avilske, cerkvene učiteljice. Cerkev so v slogu poznega baroka zgradili v drugi polovici 18. stol. Notranjost krasijo dragocene oltarne slike ter stenske dekoracije. Nato se bomo posvetili Subotici, mestu, ki je imelo od svojega začetka pa do danes okoli 200 različnih imen. Prvi zapisi segajo v leto 1391, ko je bilo mestece v madžarskem kraljestvu, kasneje pa je bilo priča velikim zgodovinskim dogodkom. V mestu še vedno živi največ madžarskega prebivalstva. Subotica je zelo lepo mesto, predvsem zelo zeleno, ki nas bo navdušilo s svojo barvito in razgibano secesijsko arhitekturo. Med arhitekturnimi spomeniki tega sloga velja omeniti predvsem prelepo mestno hišo, ki je simbol mesta, sinagogo in Rajhlovo palačo z nadvse igrivim zunanjim okrasjem. Ogledali si bomo tudi ostale znamenitosti in se sprehodili po Korzu. Nato nas čaka veselo druženje pri skupnem kosilu ob praznovanju dvojnega srebrnega jubileja! Popoldne bo čas za sprehod ob Palićkem jezeru, kjer je v 19. stol. nastalo prestižno zdravilišče in letovišče, hkrati pa bomo videli arhitektonske znamenitosti tistega časa, kot sta Velika terasa in Žensko kopališče. Za konec dneva bomo na jugozahodnem delu jezera obiskali še Bunarić, ekumensko romarsko središče katoliških in pravoslavnih vernikov. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Zajtrk. Vožnja na Madžarsko v Szeged, ki leži skoraj na tromeji z Romunijo in Srbijo, okoliško področje pa je znano kot največji pridelovalec paprike. Szeged je zelo elegantno mesto in s svojimi avenijami, bulvarji, širokimi trgi in parki ob reki Tisi spominja na Pariz. To je tudi mesto, kjer na Madžarskem najpogosteje sije sonce, zato ga imenujejo tudi “Mesto sonca”! Sklepna maša našega romanja bo v mogočni katedrali Marije Kraljice Madžarske. Svetišče, ki je po velikosti četrto na Madžarskem, je sad zaobljube meščanov Materi Božji za rešitev ob velikih poplavah leta 1879. Sledijo ogledi: srednjeveški stolp sv. Dimitrija, Narodni panteon … Srce mesta predstavlja Szechenyi ter, skoraj 5 ha velik trg, ki ga krasijo cvetoča drevesa različnih vrst, cvetlične gredice in kipi, obdajajo pa ga mnoge imenitne palače, med njimi velika baročna mestna hiša. Čaka nas tudi Most vzdihljajev! Sprehodili se bomo po Korzu, ki je najbolj živahna ulica mesta. Slovo od lepega mesta in vrnitev proti domu. Vožnja mimo Blatnega jezera, Lendave in Maribora v Ljubljano.

1 Osnovni podatki
2 Ostale osebe
3 Podatki za plačilo

V ceno je vračunano: prevoz s turističnim avtobusom, 2 polpenziona (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 4 zvezdicami, skupno kosilo s pijačo (kozarec vina ali soka ali mineralne vode) v soboto, osnovno nezgodno zavarovanje, duhovno vodstvo, naše vodstvo in organizacija. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Doplačilo za odhod iz Nove Gorice in vrnitev tja je 30,00 EUR za osebo, če bo prijavljenih najmanj 20 potnikov.

Mogoče vam bo všeč tudi

INFORMACIJE

Vodnikova 130, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 1 518 50 50

E-pošta: info@quovadis.si

Odprto od ponedeljka do petka
med 9. in 17. uro

FACEBOOK

KONTAKTIRAJTE NAS